Menneen hengellä ja draivilla – haastattelussa Damage S.F.P.

Viisi vuotta sitten paluun tehnyt thrash metal -yhtye Damage S.F.P. ruuvaa uudella levyllään musiikkiaan aiempaa melodisempaan suuntaan. 

10.03.2023

Mikä toi teidät takaisin kehiin pitkän tauon jälkeen? 

– Asiat jäivät aikoinaan pahasti kesken, eli vaikka toimimme hyvinkin aktiivisesti 1990-luvulla, debyyttilevy jäi tekemättä, laulaja-kitaristi Jarkko Nikkilä selventää. 

– Me tehtiin kolme demoa, jotka herätti kiinnostusta Noise Recordsia myöten. Homma jäi piippuun, kun soittajat passitettiin armeijaan ja sen jälkeen matka jatkui opiskelujen perässä sinne tänne. Bändin toiminta loppui täysin vuonna 1996, mutta vihdoin 2018 päätettiin, että saatana, nyt me tehdään se levy! Biisit olivat alkuperäisiä 90-luvun thrash-runttauksia, joita päästiin maustamaan uusilla lisäsovituksilla. Jumalauta, että oli hauskaa tykittää biisejä, mitä oltiin soitettu yläasteikäisinä junnuina! 

Jos uutta Punished by the System -levyä vertaa neljän vuoden takaiseen edeltäjäänsä, tällä kertaa mukana on enemmän melodista tarttuvuutta. Voitko allekirjoittaa tämän? 

– Kyllä, ehdottomasti. Albumin yhdeksästä biisistä vain kaksi on 90-luvulta, kaikki muut ovat uutta tuotantoa. Mulla on ollut säveltäjänä aina vetoa melodisiin juttuihin, ja nyt niitä tuotiin levyn laulusovituksiin paljon. Tässä tavallaan yhdistyy mun aikaisemman bändin Valonkantajien melodisuus ja Damagen suoraviivainen runttaus. 

– Itse ollaan oltu tyytyväisiä tähän uuteen suuntaukseen. Death metal -vaikutteet ovat jääneet pois ja tilalle on tullut punkimpaa ja rockimpaa otetta. Levyltä löytyy myös yksi hidastempoisempi kappale, jota joku voisi kutsua jopa slovariksi. 

Uuden albumin tekoon liittyi joitain vaikeuksia. Mistä oli kyse? 

– Korona sotki suunnitelmia meilläkin, ja sen jälkeen tulivat esiin yksityiselämän koukerot. Oli vaikeuksia keskittyä bänditoimintaan, kun yksityisellä puolella oli myllerrystä. Kasaantuneet vaikeudet laskivat joksikin aikaa mielialoja myös yhtyeen sisällä, mutta nyt ne myrskyt ovat historiaa. 

Mistä uusi albumi kertoo? 

– En tiennyt nimikkobiisiä sanoittaessani, että siitä tulee niin ajankohtainen. Minulla oli mielessäni Venäjän hallinto ja sen kansalaisten vapauksia yhä tiukemmin supistava tyrannia, mutta en olisi arvannut, että tilanne menee niin pahaksi. 

– Toki jo aiemmin oli oppositiopoliitikkojen ja ”pettureiden” salamurhia sekä vangitsemisia ja mielenosoituksia hajotettiin väkivalloin, joten oli viitteitä, että huonompaan suuntaan oltiin matkalla. Myös Betrayal in Your Eyes käsittelee samankaltaista tematiikkaa, kun kansalaisia kusetetaan uskonnon varjolla. Venäjänkin touhuissa on kyse tavallaan uskonnosta, kun kansalaisia pyydetään uskomaan, että johto on oikeassa ja systeemi toimii kansalaisten parhaaksi. 

– Totuus on toinen. Korruptoitunut ja läpipaska hallinto johtaa kleptokratiaa, jossa kukaan ei luota keneenkään. Tuntemani venäläiset ovat vieraanvaraisia ja erittäin mukavia. On harmillista, että he joutuvat kärvistelemään tuollaisen hallinnon alaisina. Levyltä löytyy toki myös muita teemoja. 

Onko bändissä vielä sama palo ja henki kuin 1990-luvun taitteessa? 

– Vanhojen kappaleiden henki ja draivi ei ole kadonnut minnekään, ja niiden soittaminen on kuin paluu menneisyyteen. Uudet biisit taas tuovat toivottua freesiä fiilistä ja uskoa siihen, että me ei junnata paikallaan vaan homma etenee johonkin suuntaan. Sekin tuntuu erittäin hyvältä. Tuon fiiliksen me toivomme välittyvän keikoilla myös yleisölle. 

Julkaistu Infernossa 1/2023.

Lisää luettavaa