Metallimusiikin kuuntelijat eivät pidä huolta terveydestään, sanoo tuore tutkimus

Kyselyn mukaan ihmiset eivät myöskään halua hevin pauhaavan lääkärin vastaanotolle jonottaessaan.

08.01.2024

Terveydenhoitoalan ohjelmistoihin erikoistunut Tebra koordinoi ja Fractl toteutti kyselytutkimuksen, jossa selviteltiin potilaiden suhdetta lääkäriasemien odotushuoneissa soivaan musiikkin sekä puhelinpalvelujen jonotusmusiikkin sekä miten herkästi tietyn musiikin kuuntelijat käyvät lääkärissä. Kyselyyn osallistui 1002 amerikkalaista, joista 58% ilmoitti suosikkigenrekseen rock. Metallimusiikin kuuntelijoiksi tunnustautui 15% vastanneista.

Kyselyn mukaan metalli oli ylivoimaisesti epäsuosituin musiikkilaji: 31% vastanneista ei missään nimessä halunnut kuulla heviä odotushuoneissa tai puhelimessa. Toiseksi inhotuin genre oli hiphop/rap, jota ei halunnut kuunnella 26% vastanneista. Puolet vastaajista piti klassista musiikkia rauhoittavimpana, toiseksi rauhoittavimpana pidettiin jazzia.

Saman kyselytutkimuksen mukaan metallimusiikin kuuntelijat käyvät lääkärissä kaikkein harvimmin – vain yksi neljästä vastanneista käy säännöllisesti lääkärin vastaanotolla – ja metallifanien terveydentila oli yleisesti viidenneksi huonoin. Lisäksi 23% metallimusiikin kuuntelijoista sanoo, ettei ole puhunut lääkärilleen täysin rehellisesti käyntinsä yhteydessä.

Kyselyn mukaan r&b:n ja soulin kuuntelijat ovat kaikkein huonokuntoisimpia, kun taas epärehellisimpiä ovat folkmusiikin kuuntelijat, joista 31% sanoo valehdelleensa lääkärilleen. Sen sijaan kantrimusiikin kuuntelijat käyvät säännöllisimmin lääkärissä ja ovat muutenkin terveimpiä.

Tutkimusta varten myös kahlattiin läpi eri lääkäriasemien virallisia Spotify-soittolistoja, jotka soivat odotushuoneissa. Ylivoimaisesti edustetuin artisti soittolistoilla oli Taylor Swift, jolta löytyi kappaleita tuplasti verrattuna toiseksi yleisimpään The Beatlesiin. Kaikkein yleisin yksittäinen kappale oli puolestaan Journeyn Don’t Stop Believin’.

Lisää luettavaa