Miika Tenkulan kuolemasta tasan kymmenen vuotta – ”Sen tarina loppu ihan liian aikasin”

Sentencedin pääasiallinen säveltäjä menehtyi 34-vuotiaana sairauskohtaukseen.

Miika Tenkula Espanjassa kesken Sentencedin Euroopan-kiertueen vuonna 2000. Koti-ikävä on kova.
Kuva: Timo Isoaho

Kitaristi, kotimaisen metallin pioneeriyhtye Sentencedin pääasiallinen säveltäjä ja perustajajäsen Miika Tenkula menehtyi 18. helmikuuta 2009 kotonaan Muhoksella. Sydänkohtaus vei arvostetun muusikon vain 34-vuotiaana.

Infernon päätoimittaja Matti Riekin kirjoittamassa Sentenced-kirjassa yhtyeen perustajiin myös lukeutunut kitaristi Sami Lopakka kertoo suru-uutisen tulleen täysin yllätyksenä, vaikka Tenkulan perinnöllinen sairaus ja rankat elämäntavat olivat tiedossa.

”Tuli niin tyhjä olo, ettei sitä ossaa sanoin kuvailla. Tavallaan sitä tajus, että se on oikiasti tapahtunu, mutta ei sitä osannu ymmärtää. Sitä vaan ootti monta päivää, että Miikalta tulis taas viesti”, Lopakka muistelee hetkeä, jolloin kuuli ystävänsä kuolemasta.

Miika Tenkula Sentencedin viimeisellä keikalla Oulun Teatrialla lokakuussa 2005.

”Kyseessä oli tosi harvinainen geneettinen sairaus, jonka se oli maininnu joskus vaan sivulauseessa. Sillä oli joskus bändin lopettamisen ja kuoleman välissä pahoja rytmihäiriöitä, jotka vei sen ihan sairaalaan, ja kun kävin sitä siellä morjestamassa, me kyllä puhuttiin, että se voi olla jossain vaiheessa kohtalokaskin juttu. Mutta ei mulla ollu oikiasti aavistustakaan, että oltiin niin vakavien aiheiden äärellä. Että voi lähtä henki.”

”Maailma on aika palijo paskempi paikka iliman Miikaa. Ja sen tarina loppu ihan liian aikasin”, Lopakka summaa.

Tenkula haudattiin Muhoksen Kirkkosaaren hautausmaalle tämän 35. syntymäpäivänään 6. maaliskuuta 2009. Kolme ja puoli vuotta aiemmin Tenkula oli bänditovereineen kantanut Sentencedin arkkua yhtyeen viimeisellä matkalla, nyt jäljelle jäänyt bändi saattoi kitaristin viimeiseen lepoon. Matkaa tahditti Sentenced-instrumentaali Mourn, jonka Tenkula oli omistanut vuosia aiemmin isoisilleen.

Sentenced 1990-luvun alussa: Sami Lopakka, Taneli Jarva, Vesa Ranta ja Miika Tenkula.

Tenkula, Lopakka, rumpali Vesa Ranta ja basisti Lari Kylmänen muodostivat Muhoksella vuonna 1989 perustetun Utmost Deformityn, myöhemmin Sentencediksi nimensä vaihtaneen bändin ensimmäisen kokoonpanon. Vähän myöhemmin Taneli Jarva korvasi Kylmäsen ja loppu on sitä kuuluisaa historiaa. Sentenced julkaisi elinkaarensa aikana kahdeksan studioalbumia Tenkulan toimiessa pääasiallisena säveltäjänä.

Tenkula tuli musiikillisesta suvusta ja aloitti rumpujen parissa jo pikkupoikana. Kitarasta löytyi kuitenkin se omin työkalu, jonka välityksellä purkaa tunteitaan ja ahdistustaan. Tenkula tunnettiin ennen kaikkea upeista melodioistaan.

Ulkopuolisin silmin Tenkula vaikutti ujolta, jurolta ja hiljaiselta, mutta omiensa parissa hän oli kaikkea muuta. Läheiset muistavat hänet äänekkäänä ja hauskana vitsiniekkana ja tarinaniskijänä, jolta irtosi yleensä ne pahimmat ja sarkastisimmat jutut. Lopakka sanoo kaveruuden ytimen olleen juuri niissä pahimmissa jutuissa ja sitä Miika nimenomaan oli: saatanan hyvä kaveri.

”Täytyy sanoa, että niin palijo ku näissä hommissa on vuosien varrella ahistanu, niin on niissä, jumalauta, naurettukin. Totta kai Miika oli välinpitämätön omasta terveydestään ja se toiminta oli jossain määrin itsetuhoista, mutta ei se sinne Kirkkosaareen tarkotushakusesti tähtäilly”, Lopakka sanoo.

”Mää oon ihan varma, että jos ukolle olis pistetty nokan etteen kaks nappia, niin se olis painanu joka ikinen päivä sitä vihriää. Että… mennään vielä.”

Kommentit ja lainaukset Matti Riekin kirjasta Täältä pohjoiseen: Sentencedin tarina (Like).

Sentenced viimeisen levynsä The Funeral Albumin (2005) promokuvassa: Sami Kukkohovi, Miika Tenkula, Vesa Ranta, Sami Lopakka ja Ville Laihiala.