Monia metallimuusikoita inspiroineen Cardiacs-kulttibändin perustaja Tim Smith on kuollut

Smith kärsi harvinaisesta neurologisesta sairaudesta.

22.07.2020

Brittiläisen taiderockyhtye Cardiacsin perustaja ja laulaja Tim Smith on kuollut 59-vuotiaana, kertovat medialähteet. Virallinen kuolinsyy ei ole tiedossa.

Tim Smith perusti Cardiacsin vuonna 1977. Kulttisuosiota nauttinut yhtye tunnettiin monipuolisesta ja äkkiväärästä musiikista, jossa oli kaikuja muun muassa punkista, progesta ja psykedeliasta. Bändillä oli vankka kannattajakuntansa myös metallipiireissä ja muun muassa Napalm Deathin Shane Embury on tunnustautunut Cardiacsin suureksi faniksi. Myös esimerkiksi Faith No More, Korn ja Tool sekä Steven Wilson ja Opethin Mikael Åkerfeldt ovat imeneet yhtyeeltä runsaasti vaikutteita – Wilson olikin mukana vuonna 2010 julkaistulla Cardiacs-tribuuttilevyllä Leader of the Starry Skies: A Tribute To Tim Smith, Songbook 1.

Cardiacs julkaisi yhdeksän pitkäsoittoa vuosien 1980 ja 1999 välillä. Yhtye lopetti aktiivisesti toimintansa vuonna 2008 Tim Smithin saatua sydänkohtauksen. Sydänkohtauksen vuoksi Smith sairastui harvinaiseen neurologiseen sairauteen dystoniaan, jossa aivojen tahdonalaisten lihasten liikkeitä säätelevän keskuksen toiminta häiriytyy. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pakkoliikkeitä ja kivuliaita lihaskouristuksia. Smith oli menettänyt sairauden vuoksi myös puhekykynsä.

Lisää luettavaa