Mors Principium Est -leirissä kuohuu – lähtöpassit saanut kitaristi avautuu somessa, laulaja vastaa väitteisiin

Andy Gillion on erotettu bändistä epäselvissä merkeissä.

Vuodesta 1999 melodista death metalia soittanut kotimainen Mors Principium Est julkaisi eilen (7.6.) sosiaalisessa mediassa tiedotteen, jonka mukaan kitaraa kymmenen vuotta bändissä soittanut Andy Gillion (kuvassa vasemmalla) ei enää jatka yhtyeen riveissä.

Gillion julkaisi myöhemmin omalla Facebook-sivuillaan pitkän sepustuksen, jossa tämä avautuu saaneensa yllättäen potkut bändistä. Samalla hän myös kertoo kamppailleensa viime aikoina bändistä johtuneiden terveysongelmien kanssa.

”Kolme kuukautta ennen kuin viimeisin albumimme Sevenin julkaisua sain Villeltä (Viljanen, laulaja) viestin, jossa tämä sanoi etten ole enää bändissä. Myös levy-yhtiötä oli infottu lähdöstäni ilman että tiesin koko asiasta. En ollut mukana tekemässä tätä päätöstä enkä todellakaan voinut kuvitella, että minua yritettäisiin syrjäyttää bändistä vain kaksi viikkoa ennen ensimmäisen singlelohkaisun julkaisemista”, Gillion avautuu.

”Monien vaikeiden vuosien jälkeen, johon kuului niin säveltämistä kuin kitaroiden äänittämistä, bassojen, rumpujen ja orkestraatioiden ohjelmoimista, huomasin kauhukseni, että sanoituksista oli kirjoitettu vain murto-osa ja levyn piti lähteä kuukauden päästä miksattavaksi. Deadlinen paineessa tunsin ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kirjoittaa lyriikat itse. Muutaman päivän jälkeen jouduin sairaalaan ja myöhemin minulla todettiin stressin aiheuttama ihottuma. Toipuessani minua pyydettiin tekemään lisää sanoituksia. Pelastaakseni projektin kirjoitin valtaosan levyn sanoituksista (noin 70%) muutamassa viikossa.”

Gillion sanoo levyn julkaisemisen jälkeen havainneensa, että hänet haluttiin sulkea ulos kaikista bändiin liittyvistä toiminnoista ja yhteistyökumppanuuksista. Kitaristin mukaan yhteistyökumppaneille annettiin ymmärtää, ettei Gillion välitä bändistä. Hän menetti myös pääsyn yhtyeen Spotify-tiliin, mitä tuottelias biisintekijä piti erityisen huolestuttavana.

”Ville myönsi poistaneensa minun käyttöoikeuteni ja kun kysyin syytä, hän sanoi Mors Principum Estin olevan hänen bändinsä, johon minut oli vain palkattu mukaan. En ollut mukana uuteen levyyn tehtävissä päätöksissä kuten valitsemassa singlenä julkaistavia biisejä enkä saanut edes kiittää ketään levyn kansivihossa, vaikka olin tehnyt valtavasti töitä levyn eteen”, Gillion sanoo.

”Kun minulle kerrottiin, etten ole enää bändissä, tajusin, ettei nimeäni ole koskaan lisätty levytyssopimuksiin. Niinpä en ole oikeutettu tekemieni levyjen myynnistä saatuihin tuloihin. En pystynyt puhumaan asiasta ennen kuin sain vahvistettua diilin, joka turvaa minun rojaltini. Valitettavasti kaikki tästä levystä mahdollisesti saamani tulot hupenevat nyt asianajajien palkkioihin.”

Gillion arvelee potkujen johtuneen hänen Neverafter-sooloalbuminsa julkaisemisesta. Hänen mukaansa laulaja Viljasesta soololevyn julkaiseminen todisti, ettei kitaristi välittänyt bändistä enää. Gillionin mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa vaan hän oli yhä täysin sitoutunut bändiin.

”Liityin bändiin vuonna 2011 ja olen ollut mukana tekemässä neljää pitkäsoittoa. Ei ole mikään salaisuus, että bändin kokoonpano on ollu tuulinen ja vuodesta 2017 viralliseen kokoonpanoon ovat kuuluneet enää minä ja Ville. Minusta tulee nyt kolmastoista jäsen, joka on virallisesti lähtenyt bändistä”, Gillion toteaa.

Nyt Mors Principium Estin Facebook-sivuilla on julkaistu laulaja Ville Viljasen vastine Gillionin päivitykseen. Viljasen ja kitaristin näkemykset erosta poikkeavat toisistaan eikä laulaja allekirjoita kitaristin väittämiä.

”En halunnut tehdä tätä, mutta luettuani Andyn julkaisun haluan nyt selvittää joitain asioita. Andy itse sanoi, että Seven tulee olemaan hänen viimeinen MPE-levynsä. Kun kysyin häneltä mahdollisista keikoista ja kiertueista, hän vastasi ettei hänelle makseta tarpeeksi, joten hän ei voi tehdä keikkoja. Mikä on ymmärrettävää. Kuultuani häneltä joitain vähemmän mukavia asioita, ei ollut enää mitään syytä pitää häntä bändissä”, Viljanen kommentoi.

”Mitä levytyssopimuksiin tulee, minä en ole niitä sopimuksia luonut. Andylle on maksettu hänelle kuuluvat rojaltit ja hän on nämä sopimukset allekirjoittanut ja hyväksynyt.”

”Andy voi sanoa mitä haluaa, mutta minusta tuntuu yhä, että hänelle Andy Gillion oli aina etusijalla ja tärkein kiinnostuksen kohde.”

”Tämä julkaisu tuskin muuttaa mitään ja vihaajat tulevat vihaamaan, kirjoitin mitä tahansa. Luultavasti Andy myös kiistää kaiken mitä sanon. On niin helppoa olla ’uhri’ ja syytellä vain muita. Mutta mikään mitä Andy väittää ei ole niin mustavalkoista. Mutta kuten ensimmäisessä julkaisussani sanoin, haluan kiittää Andya loistavista yhteisistä levyistä ja toivon hänelle kaikkea hyvää jatkossa. Andy oli hyvä ystäväni enkä halunnut tämän päättyvän näin. Mutta sitten asioita tapahtui, Andy sanoi asioita ja minä sanoin asioita ja tässä on lopputulos.”

!!! STATUS UPDATE !!!To all our incredible fans:Andy Gillion is not a part of MORS PRINCIPIUM EST anymore.I want…

Julkaissut Mors Principium Est Maanantaina 7. kesäkuuta 2021

It is with deep regret that I find myself writing this, but I will no longer be playing or writing music in Mors…

Julkaissut Andy Gillion Maanantaina 7. kesäkuuta 2021

!!! STATEMENT UPDATE !!!Okay, did not want to do this, but after reading Andy's statement, I have to clear some things…

Julkaissut Mors Principium Est Tiistaina 8. kesäkuuta 2021