”Musiikkini on kuin toinen ulottuvuus, jonka pyrin kanavoimaan tänne mahdollisimman eläväksi” – haastattelussa Vesperith

Kotimaisen Vesperithin debyyttialbumi on herättänyt paljon huomiota jo ennen julkaisuaan. Bändin takaa löytyy Sariina Tani, jonka visio eteerisen tunnelmoinnin ja raa’an äärimetallin yhdistämisestä on poikinut maittavaa hedelmää.

Vesperithin nimikkoesikoinen on melko ilmava ja utuinen levy, eli musiikista löytyy paljon muutakin kuin pelkkää äärimetallirytinää. Kuulostaako albumi juuri siltä kuin sen oli alkujaan tarkoituskin?

– Albumi on ollut monta vuotta kestävä, elävä ja intuitiivinen prosessi, Sariina Tani avaa.

– Sitä huomaa totta kai asioita, jotka voisi tehdä seuraavalla kerralla paremmin, mutta albumi kuulostaa kyllä siltä kuin oli tarkoitus, ja konseptista on saatu irti kaikki, mitä pitikin.

– En kuitenkaan lähtenyt tekemään levyä mielessäni tietynlainen ajatus, miltä haluan sen kuulostavan. Äärimetallisuus ei koskaan ollut tavoite, vaan lähinnä tehokeino tasapainon saavuttamiseksi, ja ajattelenkin olevani enemmän äänitaiteilija kuin muusikko.

Albumista saamasi palaute on ollut ymmärtääkseni lähes poikkeuksetta positiivista. Millaisin mielin olet seurannut musiikkisi saamaa vastaanottoa?

– En olisi ikinä uskonut, että levy koskettaa niin monia ihmisiä! Se ei ole kuitenkaan mitenkään helposti kuunneltava, vaan vaatii aikaa ja tilaa. On ollut uskomattoman hienoa todistaa, että niin monet ovat ymmärtäneet sen ja päässeet siihen sisään.

Minkälaisia tunteita ja tunnelmia pyrit kuulijalle välittämään?

– Musiikkini on kuin toinen ulottuvuus, jonka pyrin kanavoimaan tänne mahdollisimman eläväksi. Luon musiikkini aina siitä näkökulmasta, että pyrin välittämään sen kautta moniaistisen maailman. Voisi sanoa, että tämä albumi on kuin mielen elokuva, jossa vien kuuntelijat mukanani sille matkalle, josta albumin konsepti kertoo.

Vesperithin yhteydessä pomppaa usein esiin termi black metal, joka kuuluu myös sävellyksissä. Bändisi kohdalla on nostettu esiin viittauksia esimerkiksi Darkspaceen ja Wolves in the Throne Roomiin, jotka istuvat musiikillisesti samaan ryhmään. Mitä black metal merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?

– Black metal ei ole se suunta, johon tähtään musiikillani, joten jätän määritelmät musiikistani sekä koko genrestä muille, Tani selventää.

– Black metal heijastaa Saatanaa, joka on minulle henkilökohtaisesti mielenkiintoinen ja tärkeä symboli. En kuitenkaan löydä black metalista niitä syviä, okkultistisia pohdintoja, joita kyseinen arkkityyppi itsessäni herättää, joten minulle ei ole muodostunut genreen kovin henkilökohtaista sidettä.

Vesperith on aikeissa lähteä myös keikkailemaan. Onko sinulla suunnitelmissa järjestää jotain erikoisempaa lavashow’ta vai menettekö niin sanotusti perinteisen kaavan mukaan?

– Livekeikat on tarkoitus soittaa suurelta osin improvisaationa, mikä vaatii meiltä itseltämme keskittymistä ja pääsyä oikeaan mielentilaan. Toivon, että saamme luotua esiintymisistä oman immersiivisen maailmansa, joka vie matkalle uusiin ulottuvuuksiin. Musiikkini on itsessään hyvin visuaalista, ja sitä aspektia tullaan myös vahvistamaan.

Julkaistu Infernossa 9/2019.

Lisää luettavaa