Musiikkitoimittaja joi olutta ja kuunteli musiikkia – molemmissa seisoi Diablo

Pyynikin käsityöläispanimon Diablolle panema olut löysensi Jaakko Silvastin kielenkannat.

17.02.2017

”Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut”, julistaa ikivanha suomalainen viisaus.

Tämä ohjenuora mielessäni painelin vastalämmitetyn pihasaunamme leppoisiin löylyihin. Tummenneen helmikuisen perjantai-illan saattelemana, saunapuhtaana, nostin pöydänkulmalta pullollisen vieläkin mustempaa juomaa – Pyynikin käsityöläispanimon tätä hetkeä varta vasten postittamaa Thorium Black Stoutia. Kaivoin puhelimestani – nykyaikana kai tämä jo sallittakoon – soimaan tamperelaisen Diablo-yhtyeen Elegance in Black -debyytin, ihan vain tilaisuutta ja otsikkoa alleviivatakseni.

Pyynikin käsityöläispanimon kera yhteistyön jo viime vuonna aloittaneen Diablon toinen nimikko-olut juhlistaa kotoisen metalliylpeytemme 20-vuotista taivalta oikein mallikkaasti. Edeltäjänsä, Corium Black -stout, kirmaisi jo härmäläisten bändioluiden eturiviin rehdin jämäkällä tatsilla, eikä tämä kakkososa ainakaan huonommaksi jää, pikemminkin päin vastoin.

Varsinkin näin saunan päälle nautittuna tämä runsasvaahtoinen, kunnon katkerolla varustettu juoma jättää kurkkuun todella pitkän jälkimaun. Niin pitkän, että elämäntaparokkarin juomanystyröitä alkaa kuumottaa oikein kunnolla. Johtunee niistä kaikista 6,5 tilavuusprosentista, jotka eivät kuitenkaan maussa juurikaan erotu.

Etikettiin kuuluvasti kiikutan silti lasin paremman puoliskoni eteen ja totean lakonisesti, että ”maistappa siitä olutta”. Hörppysellinen pistää neidon vaatimaan ämyreistä lisää Diabloa ja ylistämään oluen koostumusta ”yhtä sileäksi kuin Aatun posket”. En suotta pilaa tunnelmaa ja jätän toteamuksen perhesovun nimissä tarkentamatta. 

Tuhti bändi on tuhdin juhlamahlansa ansainnut. Jo maantieteellisesti, mutta myös näyttöjensä puolesta Pyynikin käsityöläispanimo on Diablolle se oikea petikumppani. Ensin mainittu kun on oikein palkittukin tummista oluistaan.

Thorium Blackin juomaetäisyydelle saamiseksi täytyy toki nähdä hiukan vaivaa. Tiedon mukaan sitä on korkattavissa valikoiduissa anniskeluravintoloissa kautta maan, mutta kiertääpä tuote myös Diablon parikymppisrundin mukana keikkapaikkojen baareissa. Kiertueen keikoista viimeinen on lauantaina 25.2. Mari’s Coffeessa Anjalassa, joten vielä ehtii.

Vaikka Thorium Black ei mikään helpoin keikkaolut olekaan – ennemmin sen nauttii kotona levysoittimen ääressä – on tämä mallasnektari silti omiaan laittamaan jalalla koreasti, miksei japanistikin. Ja koska metallihemmojen ja -hemmottarien jalka on tunnetusti muita raskaampi, asia on sillä selvä.

Onnea vielä kaksikymppiselle!

Lisää luettavaa