Mustan intuition matkassa – haastattelussa Asagraum

Hollantilainen Asagraum on kasvattanut hiljalleen nimeä black metal -kentällä. Huipputasoinen tuorein levynsä osoittaa, että pienimuotoinen hype bändin ympärillä ei ole syntynyt turhasta.

23.12.2023

Veil of Death, Ruptured on Asagraumin kolmas albumi. Levy on saanut osakseen toistaiseksi lähes pelkästään positiivista palautetta. Arvioissakin on napsahdellut korkeita arvosanoja, mikä ei ole ihme. Kiekko on nelikon tuotoksista tasapainoisin ja paras. 

Yleensä puhutaan vaikeasta kolmannesta levystä. Oliko Veil of Death, Ruptured erityisen hankala synnyttää? 

– Kyllä ja ei, laulaja-kielisoittaja Obscura (Hanna van den Berg) pähkäilee. 

– Sävellystyö vei minulta enemmän aikaa kuin toisen albumin [Dawn of Infinite Fire, 2019] tekeminen, koska minulla oli muitakin kuvioita, mutta myös siksi, etten halunnut toistaa itseäni. Tahdoin kuitenkin säilyttää Asagraumille tutun tyylin, mikä osoittautui jonkinmoiseksi haasteeksi. Kun ryhdyimme äänittämään albumia viime vuonna, inspiraatio löytyi lopulta hyvin nopeasti. Olen todella tyytyväinen siihen, mitä saimme aikaan! 

Uusi täyspitkä esittelee Asagraumista entistä dynaamisemman ja vaihtelevamman puolen – etenkin jos sitä vertaa suoraviivaiseen ja raivokkaaseen edeltäjään. Lähditkö hakemaan entistä monipuolisempaa kokonaisuutta? 

– En. Kappaleet vain ilmestyvät päähäni, ja kun olen varma, että ne ovat tarpeeksi hyviä, taltioin ne nauhalle. En suunnittele musiikkini muutoksia lainkaan. 

Bändillä on kahdeksan vuotta ikää. Pelin avanneen Protestas Magicum Diabolin (2017) jälkeen on tapahtunut paljon, ja yhtyeestä on kasvanut aktiivisesti keikkaileva, mainettaan jatkuvasti kasvattava nimi. 

Kuvioon kuuluu ajautuminen musiikkibisneksen pariin. Kuinka se vaikuttaa black metal -muusikon elämään ja työhön? 

– Musiikkibisnes on bisnestä siinä missä kaikki muukin, Obscura toteaa. 

– Meidän täytyy tiedostaa se ja levittää satanismia mahdollisimman vahvalla ja mahtipontisella tavalla. Arvostan sitä, että Edged Circle -lafka jakaa taidettamme ja keikka-agenttimme mahdollistaa sen, että pääsemme soittamaan näitä kappaleita. Kokemukseni musiikkibisneksestä ovat suurimmilta osin positiivisia, eikä se ole mielestäni mitenkään ristiriidassa vasemman käden polun kanssa. 

Asagraum tunnetaan tyylillisesti puhtaana black metal -yhtyeenä, jonka musiikki ja sanoma eivät ole hairahtuneet missään vaiheessa sivupoluille. Mikä motivoi sinua tekemään mustaa metallia? 

– Soitamme synkällä tunnelmalla siunattua äärimetallia, ja sanoitukseni pohjaavat Saatanaan, okkulttiseen tietoon ja filosofiaan. Nämä asiat yhdessä määrittelevät minulle black metalin.

Julkaistu Infernossa 9/2023.

Lisää luettavaa