”Nimenomaan haettiin positiivista lähestymistä kaiken sekamelskan keskellä” – haastattelussa kotimainen melodeath-orkka Anger Cell

Melodista raskasmetallia esittävän kotimaisen Anger Cellin ura tuntuu saaneen uuden alun hiljan julkaistun ep:n myötä. Useamman vuoden julkaisutauon jälkeen esiin astuu monilta osin uudistunut bändi.

A Fear Formidable -debyyttikokopitkästänne on viisi vuotta. Mihin suuntaan bändi on mielestänne tänä aikana kasvanut?

– Voidaan kai sanoa, että ensimmäisen pitkäsoiton jälkeen käytiin lävitse useita vaiheita, mutta viime kädessä päätimme jatkaa vahvuuksillamme eli melodisen thrash/death metalin parissa, kitaristi Vesa ”Wesleyer” Säkkinen aloittaa.

– Laulajan vaihtuminen vain vahvisti linjaamme, ja totta kai olemme tyytyväisiä nykytilaan. Maijan tulo bändiin antoi tietynlaisen vapauden rikkoa rajoja ja hakea uusia tuulahduksia. Suunnan kuulette uudella Bravery in Chaos -ep:llä, ja siitä on hyvä jatkaa.

Laulupuolella tapahtui tosiaan merkittävä muutos, kun Maija Saari hyppäsi porukkaan entisen solistin DC:n paikalle. Etsittekö naislaulajaa ihan tarkoituksella?

– Tarkoituksella? Vaikea sanoa, mutta onhan se mahdollista. Kuulin Maijan tulkintaa Neferionin tuotoksella ja rohkaistuin kysymään, kiinnostaisiko pesti. Se, oliko siinä tarkoitusta, on toinen juttu. Jossain vaiheessa itse asiassa oli sen suuntaista katsontaa, ettei oteta naislaulajaa, mutta asioilla on tapana täräyttää nenille – ja hyvä niin.

– Maija täydensi bändiä laajalla osaamisellaan ja tekee sitä koko ajan. Haimme siis ensisijaisesti laajempaa skaalaa laulantaan.

Bravery in Chaos kalskahtaa metallipiireissä harvinaisen positiiviselta nimeltä. Mitä ajatte tittelillä takaa?

– Nimenomaan haettiin positiivista lähestymistä kaiken sekamelskan keskellä – eikä vain globaalisesti ajatellen, vaan ihan bändin vaikeiden vaiheiden kautta nykytilaan. Rumpalin tonttikin on nyt täytetty kunnon pommittajalla, Atte Pesosella.

– Jokaisella meillä on elämässämme pientä kaaosta käynnissä arjen ja muiden mahdollisten hankaluuksien kautta, ja siinä kohtaa täytyy olla rohkeutta jatkaa eteenpäin, basisti Samppa Sallanniemi sanoo. – Palo tekemäämme musiikkia kohtaan auttoi jatkamaan ja voittamaan vaikeudet.

Melodista death metalia on tehty vuosien varrella paljon, erityisesti Pohjoismaiden alueella. Mitä uutta annettavaa Anger Cellillä on tälle genrelle?

– Ei mitään ja samalla vaikka kuinka paljon, Säkkinen tokaisee.

– Ei me yritetä keksiä pyörää uusiksi, vaan pyöritetään sitä jo olemassa olevaa paremmin. Kuulostaa kliseeltä, mutta niin se vain on. Miksi muuttaa jo toimivaa yhtälöä? Maustamme sitä omilla lisukkeilla niin, että kuulija voi löytää jotain, joka aivan yhtäkkiä puhutteleekin.

Mitä toivotte saavuttavanne musiikillanne tulevaisuudessa?

– Ihan lähitulevaisuuden toive on tietysti päästä keikoille. Se on aina ollut tärkeä osa Anger Celliä ja tulee olemaan sitä tulevaisuudessakin. Keikkailu on Suomessa menneisiin vuosiin verrattuna haasteellista mutta ei mahdotonta. Muutama keikka on jo sovittuna ja lisää toivottavasti tulee, Säkkinen sanoo.

– Musiikillisesti toivomme, että sama linja tekemisen suhteen jatkuu. Anger Cell Mark II on tehty jakamaan metallisanomaa.

Julkaistu Infernossa 9/2017.