Norjan legendaarinen black metal -pyhäkkö vaurioitui tulipalossa – omistaja julkaisi kuvia tuhoista

Neseblodissa, entisessä Helvetessä riehui tulipalo.

11.04.2024

Oslossa sijaitseva legendaarinen levykauppa ja museo Neseblod, joka tunnettiin ennen nimellä Helvete, on vaurioitunut tulipalossa. Palon syttymissyy ei ole tiedossa, mutta norjalaisen Verdens Gangin uutisen mukaan silminnäkijät olivat havainneet liekkien nousevan talon kellarista. Palokunta sai tulen sammutettua, mutta kuten kaupan osaomistaja Grete Neseblodin Instagramissa julkaistuista kuvista nähdään, ehti tuli ja savu tehdä vakavia tuhoja.

Øystein ”Euronymous” Aarseth (Mayhem), Stian ”Occultus” Johansen (mm. Mayhem, Perdition Hearse, Abhorrent/Thyabhorrent) ja Marius Vold (mm. Arcturus, Thorns, Mortem) perustivat Helvete-levykaupan vuonna 1991. Kaupasta tuli nopeasti samanmielisten kohtaamis- ja hengailupaikka, jossa monet Norjan black metal -pioneerit viettivät aikaansa, juhlivat ja jopa majoittuivat. Helvete suljettiin 1993, mutta Grete ja Kenneth Neseblod avasivat kaupan uudelleen 20 vuotta myöhemmin Neseblod-nimellä. Paikasta on tullut monille black metalia kuunteleville pyhiinvaelluspaikka ja kauppa on toiminut myös museona.

Tulipalossa vaurioituneelle Neseblodille on laitettu pystyyn GoFundMe-joukkorahoituskampanja, jonka tarkoituksena on saada kauppa uudelleen jaloilleen. Tätä kirjoittaessa 20 000 punnan (noin 23 350 euroa) tavoitesummasta on kasassa 5 640 puntaa eli reilut 6 500 euroa.

Lisää luettavaa