Nuorta vanhaa koulua – haastattelussa Tailgunner

Pari-kolmekymppisistä briteistä koostuva Tailgunner soittaa heviä vanhan liiton hengessä. Yhtyeen kesäkuussa ilmestynyt debyyttialbumi on kerännyt kehuja aina K. K. Downingia myöten, eikä suotta. 

02.03.2024

Ajatus Tailgunnerin perustamisesta alkoi muhia basisti Thomas Hewsonin pääkopassa vuonna 2018. Kaveri oli soittanut muutamissa bändeissä, mutta joutunut aina toteuttamaan jonkun muun visioita.

– Halusin kasata ultimaattisen hevibändin, josta olin haaveillut penskasta asti. Varsinainen bändi oli kasassa vasta kesällä 2020, sillä jouduin koluamaan ympäri Englantia löytääkseni sopivat tyypit, Hewson kertoo.

Erityisen aikaavievää oli houkutella solisti Craig Cairns mukaan. Hewson iski silmänsä laulajaan tämän ollessa vielä vanhassa bändissään Moonlight Prophecyssa.

– Löysin Craigin Youtube-kanavan ja klikkasin auki videon, jolla hän laulaa Iron Maidenin 22 Acacia Avenueta. Katsoin sitä aivan ällistyneenä ja päätin, että tämä tyyppi on pakko saada Tailgunnerin laulajaksi.

– Häiriköin Craigiä aktiivisesti vuoden verran, ja hän sanoi kerta toisensa jälkeen olevansa liian kiireinen. Lopulta matkustin viisi tuntia toiselle puolelle maata katsomaan hänen bändinsä keikkaa. Vasta kun Craig näki minut siellä, hän tajusi, että olen tosissani ja suostui!

Tailgunner julkaisi ensimmäiset singlensä omakustanteisesti. Atomic Firen alla toimiva uudempiin bändeihin keskittyvä Fireflash Records huomasi yhtyeen nopeasti.

– Lanseerasimme bändin uudenvuodenpäivänä 2022 ja panimme ensimmäisen sinkun pihalle pari päivää myöhemmin. Meillä oli soppari kourassa vain puolen vuoden päästä siitä, kun ilmoitimme itsestämme maailmalle ensimmäisen kerran.

Debyyttialbumi Guns for Hire ilmestyi tämän vuoden kesäkuussa. Hewson kertoo levyn olleen viittä vaille valmis muiden jäsenten liittyessä bändiin.

– Kävimme biisit läpi ennen studioon menoa. Saatoimme lisäillä kitaraharmonioita tai kirjoittaa uuden kertosäkeen tai c-osan. Kyse oli pienistä viimeistelevistä yksityiskohdista, joita en olisi osannut keksiä yksin.

Yhtyeen nimen lisäksi myös valtaosa sanoituksista on sota-aiheisia.

– Se vain on aihe, josta syntyy hyvää heavy metalia! Kävin vierailulla eräässä sotamuseossa aikeinani hakea inspiraatiota bändin nimeämiseen. Siellä oli ensimmäiseen maailmansotaan keskittyvä näyttely, jossa oli esillä brittisotilaiden päiväkirjoja ja kirjeitä. Luin niitä ja mietin, että hitto, näistä jutuista saisi loistavia lyriikoita.

Suomalaisnäkökulmasta on erityisen kiinnostavaa, että albumilla on tarkka-ampuja Simo Häyhästä kertova kappale White Death.

– Katsoin hänestä kertovan dokumentin. Kaiken näkemäni jälkeen mietin, etten mitenkään voisi olla kirjoittamatta biisiä tästä tyypistä. Single oli jo ilmestynyt, kun sain tietää, että myös Sabaton on tehnyt kappaleen hänestä. Joku bändistä sanoi haastattelussa hienosti, ettei historiaa voi omistaa. Etenkin sen saralla maailmassa on lopulta rajallinen määrä aiheita, joista voi tehdä biisejä.

Legendan vieraana

Tailgunnerin tuorein vahvistus on Rhea Thompson, joka rekrytoitiin aiemmin tänä vuonna. Debyytillä toisessa kitarassa oli vielä hemmo, jonka nimi jätettäköön mainitsematta alta luettavista syistä.

– Jouduimme antamaan entiselle kitaristillemme kenkää kun kuulimme, että hän oli heittänyt rasistisia kommentteja useille faneillemme. Se tuntui pahalta, sillä emme tienneet asiasta emmekä halua mitään tällaista hevonpaskaa yhdistettävän meihin.

Kitaristi sai lähteä maanantaina ja seuraava keikka oli edessä sunnuntaina.

– Rhea opetteli kaikki biisimme kolmessa päivässä ja soitti paremmin kuin se toinen tyyppi ikinä. Levyllä on paljon kitaraosuuksia, joita se jätkä ei koskaan vetänyt livenä, sillä hän ei jaksanut opetella niitä.

– Vedimme yhdessä muutaman keikan, minkä jälkeen kutsuimme pari muuta tyyppiä koesoittoon. He olivat hyviä, mutta eivät todellakaan samalla tasolla kuin Rhea. Uskon, että kuka tahansa voi nähdä, miten huimasti olemme nostaneet tasoamme sen jälkeen kun hän liittyi bändiin.

Thompson ei ollut vielä Tailgunnerin virallinen jäsen, kun bändi pääsi soittamaan KK’s Priestin lämppärinä tämän debyyttikeikalla. Kokemus oli koko porukalle hurja.

– K. K. Downingin manageri laittoi meille meiliä ja kertoi, että K. K. on kuullut biisejämme ja tykkää meistä todella. Pelkästään se oli aivan uskomatonta, että joku hänen kaltaisensa tietää meidät, mutta että kutsuu vielä soittamaan keikalleen!

– Se kaveri on täysi legenda, ja Judas Priest on Iron Maidenin ohella suurin vaikuttajamme. Keikka ei olisi voinut olla täydellisempi – ja K. K:n tapaaminen oli täysin surrealistista! Hän oli todella mukava ja antoi meille hyviä neuvoja. Siinä tuli tunne, että onko tämä edes todellista.

Downingin vaikutus kuuluu vahvasti myös Tailgunnerin musiikissa.

– Emme koskaan valinneet tietoisesti, että soittaisimme tämmöistä vanhaa heviä. Se on vain se tyyli, miltä musiikin pitää mielestämme kuulostaa. Ikäämme nähden olisi ollut luonnollista, että olisimme valinneet modernimman lähestymistavan. Olimme teinejä jonkinlaisen emovillityksen aikaan, mutta se ei ikinä kiinnostanut meitä.

– Tiedän monia siistejä bändejä muualta Euroopasta, mutta täällä Englannissa ei ole ollut mitään kaltaistamme pitkään aikaan. Tuumasimme, että meidän täytyy hoitaa homma itse, Hewson nauraa.

Kohti korkeuksia

Basisti on riemuissaan siitä, miten pitkälle yhtye on päässyt lyhyessä ajassa.

– Vastaanotto on ollut mieletön, emmekä todellakaan odottaneet, että homma menisi näin hulluksi näin nopeasti. Soitimme juuri ekaa kertaa kotimaamme ulkopuolella, mikä on melkoinen saavutus tässä vaiheessa uraa.

– Monet vanhat ukot ovat tulleet kertomaan suurin piirtein kyyneleet silmissä, että saamme heidät tuntemaan itsensä 15-vuotiaiksi. Silti juttumme uppoaa myös nuorempiin, mikä on tärkeää koko genren kannalta.

Tulevina vuosina bändin suunnitelmissa on kiertää niin paljon kuin mahdollista. Yhtye työstää vähitellen toista albumiaan, joka on tarkoitus julkaista mahdollisimman pian, kunhan esikoislevystä on puristettu kaikki mehut irti.

– Toinen albumi tulee olemaan täysin toisella tasolla kuin Guns for Hire. Koen nyt olevani osaava biisintekijä, kun debyytillä vasta opettelin hommaa.

Hewson kertoo, että tulisi mielellään keikalle myös Suomeen. Mies tykkää kovasti esimerkiksi Hanoi Rocksista ja Lordista.

– Viimeisimpänä olen tutustunut Lost Societyyn. Heillä on tosi inspiroivia juttuja! Yhtenä päivänä kuuntelin pari biisiä heidän ekalta levyltään, ja olin aivan ällistynyt, sillä he tekevät nykyään jotain täysin erilaista.

– Minusta on hienoa, että bändit kasvavat ja kehittyvät. Se on pitkän tähtäimen tavoitteeni myös Tailgunnerin suhteen. En halua tehdä samaa albumia kerta toisensa jälkeen, vaan kokeilla uusia juttuja – vaikka tietysti levymme tulevat aina olemaan perinneheviä.

Julkaistu Infernossa 11/2023.

Lisää luettavaa