”Omakustannetoiminnassa täytyy tehdä suuriakin taloudellisia uhrauksia” – haastattelussa Somehow Jo

Progressiiviseksi metallibändiksi laskettava Somehow Jo tekee uudella albumillaan mainiota jälkeä. Yhtyeen musiikillinen linja on entistäkin persoonallisempi. 

13.01.2023

Scales and Details -levy on mallikas kokonaisuus. Teittekö jotain konkreettisesti eri tavalla kuin aiemmin? 

– Albumin perustukset on rakennettu pitkälti yhdessä treenikämpällä, riffi riffiltä, kitaristi Sakari Karjalainen aloittaa. 

– Olemme olleet aina kovia treenaamaan, joten tämä oli luonnollinen tapa aloittaa levynteko. Ensimmäistä kertaa aloimme tehdä alusta asti albumikokonaisuutta eikä vain koostetta yksittäisistä biiseistä. Vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti teemalevy, kokonaisuus on mietitty tarkoin. 

– Levy ei hiljene täysin missään kohtaa, vaan biisien välit sitoo äänimaailma, joka luo oman tarinansa niiden lisäksi. Myös instrumenttivalikoimaa on laajennettu: mukana on vanhoja analogisynia sekä erilaisia akustisia instrumentteja. Biiseissä kuuluu myös luonto – metsä, meri ja tuuli. 

– Musiikilliset vaikutteet kuuluvat mielestämme vieläkin vähemmän kuin aikaisemmin. Oma soundi on taas pykälän verran kirkastunut. Ääripäät ovat myös kauempana toisistaan, raskas on raskaampaa ja kevyt kevyempää. Levyltä löytyy kuitenkin yksi kymmenen vuotta vanha sävellys. Lupaamme lähettää paidan sille, joka ratkaisee tämän pääsiäismunan. 

Sanoitukset kumpuavat tummalta pohjalta. 

– Teksteissä jatketaan hyvin pitkälti synkillä aiheilla ilman varsinaista isompaa teemaa, laulaja-kitaristi Christian Saurén kertoo. – Yhdistävä tekijä on, että kaikesta siitä synkkyydestä huolimatta koetetaan saada pöyhittyä joku positiivinen asia päällimmäiseksi. 

Olette tehneet hommia pitkälti omakustannepohjalta. Kuinka suuria uhrauksia bändin eteen on tehty, vai onko kyse enemmän harrastustoiminnasta? 

– Yhtye on enemmänkin elämäntapa. Olemme kaikki lapsuudenkavereita. Ollaan veivattu aina progea, että pysyy mieli virkeänä, Karjalainen jatkaa. 

– Tavoite on aina edetä, tehdä parempaa ja eri tavalla. Universumin ja somealgoritmien päätettäväksi on jätetty, miten homma muuten edistyy. Omakustannetoiminnassa toki täytyy tehdä suuriakin taloudellisia uhrauksia. 

Koetteko musiikkinne haastavaksi? 

– Pyrimme noudattamaan ihanaa kliseetä, että jokainen kappale on matka, jossa tunnetilat ja maailmat vaihtuvat, Karjalainen maalailee. 

– Pyrimme kuitenkin välttämään musiikin tarkoituksenmukaista haastavuutta. On viehättävää, että musiikki voi olla näennäisesti yksinkertaista, mutta kun elementit purkaa osiin, palaset ovatkin hyvin kompleksisia ja moniulotteisia. Ehkä olemme kypsyneetkin sen verran, että osaamme antaa levylle välillä tilaa hengittää. 

– Mainittakoon kuitenkin, että tämä bändi rakastaa c-osia. Niissä puramme kaikki villeimmät ja pervoimmat ideamme. Kunnon sekoilu onkin koodattu lähtemättömästi Somehow Jo’n dna:han. 

Bändinne nimi on mietityttänyt minua. Mistä se tulee ja mitä sillä tarkoitetaan? 

– Palataan ajassa taaksepäin vuoteen 2010, jolloin meillä oli tulossa ensimmäinen keikka parin viikon päästä. Herättiin siihen, että pitäisi varmaan olla bändille joku nimi, Saurén muistelee. 

– Jotain geneerisiä ehdotuksia tuli, mutta mikään ei oikein kolahtanut. Mietittiin hetki, ja joku sanoi vaan, että ”ihan sama, soitetaan nyt vaan jotenkin jo”. Siinähän se nimi sitten olikin. Sovittiin, että keksitään oikea nimi sitten myöhemmin. 

Julkaistu Infernossa 10/2022.

Lisää luettavaa