”On häkellyttävää, miten jengi on jaksanut odotella meitä” – haastattelussa Before the Dawn

Vuonna 2013 kadonnut Before the Dawn on tehnyt paluun uudella singlellä. Todellinen kipinä tekemiseen syttyi television viihdeohjelman kautta. 

04.12.2022

Mistä ajatus bändin uudesta tulemisesta lähti? 

– Se oli sellainen tosi hidas sytytys, yhtyeen johtohahmo ja nykyinen rumpali Tuomas Saukkonen tokaisee. 

– Tämä on pyörinyt mielessä siitä lähtien, kun Deadlight-levyn vinyyli tuli ulos ja tehtiin siihen yksi uusi biisi. Lisäksi soitettiin kesällä keikka Metal Capital -festareilla, jonka piti olla jo vuotta aikaisemmin, mikä myös edesauttoi kytemistä. 

– Isoin juttu lähti purkautumaan Paavon [Laapotti] Voice of Finland -hommasta. Juho [Räihä, kitara] laittoi mulle viestin: ”Laitas telkkari auki!” Tsekkasin, että olipas siisti veto, eikä kumpikaan meistä ollut kuullut sitä biisiä [Deadsong] livenä pitkään aikaan – saatikka sitten, että olisi itse soitettu sitä. 

Tiesitkö etukäteen, että tv:ssä tullaan vetämään Before the Dawnia? 

– En. Se oli jotenkin makeeta, koska se ei ollut kappale, jota olisin itse odottanut. Murinat ja kaikki, ja studiorumpali pääsi polkemaan tuplapedaalia… Siinä oli paljon sellaista itselle hyvällä tavalla huvittavaa. 

– En oo itse tuollaisten konseptien ystävä. Se oli kuitenkin jännä kipinä, enkä olisi odottanut, että tuollainen vaikuttaa itseeni. 

– Sen jälkeen tuli kokeiltua, että miltähän tuntuisi tehdä pitkästä aikaa tuollaista droppivireistä goottiheviä. Sitten tulikin aika monta biisiä. Paavo pärjäsi kisoissa, oltiin somen kautta yhteydessä ja mietittiin, miten homma lähtis kimpassa. 

– Tein Paavolle kappaleen. Saatiin se studiossa valmiiksi ja kuuntelin sen himaan ajaessa. Eka ajatus kertsin kohdalla oli, että täähän on vähän kuin Before the Dawn, mutta parempi. 

Idea bändin paluusta syttyi toden teolla. 

– Kun se ajatus naksahti päähän, se ei naksahtanut enää pois. Soittelin Juhon ja Stay Heavy Recordsin kanssa, että onko tää ihan outo idea. Se kuulosti kuitenkin omaan päähän ihan järkevältä, ja niin se kuulosti muidenkin päähän, vaikka en tiennyt, että olin tehnyt uuden Before the Dawn -biisin. 

Asiat johtivat siihen, että Laapotti, joka ei ollut Saukkoselle ennestään tuttu mies, on nyt Before the Dawnin solisti ja esiintyy uudella Downhearted -singlellä. 

Edustaako se yhtyeen uutta linjaa? 

– Ei varsinaisesti. Se on vain biisi muiden joukossa. Tässä on helppo antaa vähän syväanalyysia, koska tulevalle levylle on jo rummut nauhoitettu ja kitaraäänitykset alkaa itse asiassa huomenna… Tuo kappale on osa kirjavaa kokonaisuutta ja monipuolista levyä, mutta se ei edusta mitään tiettyjä linjanvetoja. Tää oli lähtökohtaisesti vähän sellainen Paavo-biisi – millä nimellä se kulkikin masterointiin asti. 

– Suurin juttuhan tässä on laulaja, eli sävellyspuolella ei pitäisi tapahtua kovin isoja. Viime levy [Rise of the Phoenix, 2012] oli ihan melodista death metalia ilman puhtaita lauluja, siinä oli mun örinät. Nyt on ensimmäistä kertaa niin, että laulupuolella on joku muu kuin minä, Lars [Eikind] tai Panu [Willman]. 

Räihän, Laapotin ja Saukkosen lisäksi bändissä soittaa tätä nykyä basisti Pyry Hanski. 

Miltä tulevat kuviot näyttävät? 

– Seuraava albumi tulee saamaan kansainvälisen julkaisijan. On ollut häkellyttävää, miten jengi on jaksanut odotella, vaikka on ollut vuosikymmen välissä. On tullut jo keikkakyselyitä Eurooppaan, ja eräs levy-yhtiökin otti yhteyttä, vaikka paluun ilmoittamisesta on viikko. Päästään tekemään ihan täysimittainen comeback hyvien ja vahvojen tekijöiden kanssa.

Julkaistu Infernossa 8/2022.

Lisää luettavaa