”On jokseenkin sopivaa, että black metal tuottaa paljon vihaa ja ennakkoluuloja myös genren sisäpuolella” – haastattelussa Goats of Doom

Viidennen levynsä julkaissut Goats of Doom soittaa melodista black metalia, jossa elää vahvasti suomalainen henki.

Kuva: Suvi Nuolioja

Miltä pohjalta Tie on hänen omilleen -levy syntyi? 

– Sen takana ei ollut mitään erityistä teemaa tai taikuutta. Tuntui vain, että oli oikea aika luoda uusi levy, jolla on selkeä ja uusi ääni, laulaja-kielisoittaja Scaregod avaa. 

– Tämä on myös ensimmäinen albumi, jolla esiintyy koko nykyinen kokoonpanomme, eli se ei ole enää vain minun ja entisen rumpalini tekele. Teemallisesti se osoittautui itselleni syväksi albumiksi, jolla tuomitaan voimakkaasti tosiasialliset ongelmat, joita lajina ja kansoina kohtaamme. 

– Levy kuulostaa myös erittäin suomalaiselta – ei niin kuin perinteisessä suomalaisessa black metalissa yleensä, vaan ihan yleisessä tunnelmassa ja äänimaailmassa. 

Tämä on ensimmäinen kokonaan suomenkielinen levynne. Miksi olette päättäneet kirjoittaa sanoituksenne ensimmäisellä kotimaisella? 

– Kaikki tekstit paitsi Vakaumus ja kuolema ovat kokonaan minun kynästäni ja omien näkemysteni pohdiskelua. En kokenut tällä kertaa, että tekstejä pitää olla myös englanniksi, joten päätin tehdä levyn kokonaan suomeksi. Se sopi kokonaisuuteen huomattavasti paremmin, ja olen lopputulokseen varsin tyytyväinen. Lisäksi nautin huomattavasti enemmän laulaa kappaleita suomeksi. 

Black metaliin liittyy yleensä vahva uskonnollinen tai poliittinen ideologia. Minkälaisten asioiden puolesta Goats of Doom liputtaa? 

– Emme kumarra oikealle saatikka vasemmalle, eikä keskitien tallaajakaan kuvasta meitä. Se nivoo meitä jotenkin paremmin yhteen, että bändinsisäiset näkemykset saattavat poiketa merkittävästi toisistaan. 

– Intohimo black metaliin johtuu kyvystä ilmaista tunteita ja tunnelmia, jotka olisivat monissa muissa genreissä sopimattomia. On myös jokseenkin sopivaa, että genre tuottaa paljon vihaa ja ennakkoluuloja myös sen sisäpuolella. 

Musiikkinne on muuttunut jatkuvasti melodisemmaksi ja kulkenut kauemmaksi niin sanotusta perinteisestä mustasta metallista. Onko tämä ihan tarkoituksellinen ratkaisu? 

– Mielestäni se on ollut osa kehitystä, sillä luomme ensisijaisesti kitaravetoista musiikkia. Meiltä kaikilta löytyy taustalta vahvoja vaikutteita melodisen black metalin sekä muiden genrejen puolelta, ja vaikka musiikkimakumme on muovautunut ja laajentunut vuosien aikana, taustalla kytevät ne teiniaikojen vaikutteet. 

– En ole ikinä kokenut, että asiat pitäisi tehdä jotenkin hyväksi totutulla tavalla tai joidenkin sääntöjen alla. On aina katsottava mieluummin eteenpäin ja löydettävä se oma polku niin musiikissa kuin elämässä yleensäkin. 

Minkälaista black metal -yhtyeen pyörittäminen Nivalan kaltaisessa pikkukaupungissa on? Oletteko kohdanneet vastarintaa? 

– Nivala on viihtyisä paikka inspiraatiolle, sillä nautin suuresti, että on paljon tilaa hengittää ja luonnonharmonia on läsnä. En kaipaa isompia kaupunkeja kuin satunnaiseen vierailuun. Vaikka toinen laulajamme ja basisti elävät toisaalla, ainoa miinus tulee siitä, että keikkailu on työläämpää, mutta ei sekään mikään varsinainen ongelma ole. 

– Vastarinta kuuluu mielestäni jokaisen elämään – ihan kaikessa. Jos ihminen kasvaa maailmassa, jossa ei ole yhtään teräviä särmiä, vastoinkäymiset ovat jyrkempiä ylitettäviä kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Julkaistu Infernossa 2/2020.