”On kiintoisaa, että meitä kutsutaan kristilliseksi bändiksi” – haastattelussa Wytch Hazel

Brittiläinen Wytch Hazel on työstänyt maansa raskaammasta musiikkihistoriasta ammentavaa hard rockia nyt neljän levyn verran. Polku on kuitenkin vasta alussa ja bändin maali siintää kaukana tulevaisuudessa.

19.08.2023

Missä merkeissä tuorein kiekkonne Sacrament syntyi? 

– Rehellisesti sanottuna ryhdyin kirjoittamaan Sacramentia pettymyksen vallassa, kitaristi-laulaja Colin Hendra kertoo. 

– Kun koronarajoitukset ja lockdown iskivät päälle Britanniassa, päätin ruveta tekemään kahta projektia: omaa sooloalbumiani ja Wytch Hazelin akustista levyä. Koska emme voineet soittaa keikkoja, ajattelin keskittyä uuteen musiikkiin. 

– Valitettavasti molemmat projektit menivät erinäisistä syistä jäihin, vaikka olin kuluttanut niihin todella paljon aikaa! Rupesin kirjoittamaan Sacramentia keskellä lockdownia, joskin Endless Battle -kappale taitaa olla hieman vanhempaa tekoa. Turhautuneella mielentilallani oli vaikutuksensa sävellyksiin ja albumin teemoihin. 

Mitä teemoja levyltä löytyy? 

– Tuttuja aiheita, koska monet sanoituksistamme kertovat jonkinlaisesta henkisestä taistelusta. Tämä levy käsittelee pääasiallisesti kyseenalaistamista, epäilystä ja ikääntymistä. Sanoista löytyy omanlaistaan taistelua, mutta se on lähinnä painiskelua kysymysten ja valheiden labyrintin verkossa. 

Wytch Hazeliä on kutsuttu usein kristilliseksi bändiksi. Mitä roolia uskonto taiteessanne esittää? 

– On kiintoisaa, että meitä kutsutaan kristilliseksi bändiksi. Tavallaan ymmärrän sen, mutta jokaisella on oma kuvansa siitä, mitä se tarkoittaa, Hendra pohtii. 

– Puolet porukastamme on kristittyjä, mutta ajatuksenamme ei ole tehdä yhtyeestä minkään sortin ”papistoa”. Koska vastaan kappaleista, musiikista tulee kai sitten kristillistä! En kuitenkaan koe, että usko näyttelee musiikissamme suurta roolia, enkä välitä järjestäytyneestä uskonnosta lainkaan. 

Hendra ei kuitenkaan ole kirkkoa vastaan. 

– Näen sen edut enemmänkin uskonnollisena yhteisönä kuin organisaationa. Suuri osa biisiemme kristillisistä teemoista pohjaa Raamattuun tai omaan henkiseen polkuuni. Ne kertovat usein elämästä ja uskosta henkilökohtaisella tasolla. 

Musiikkinne on hyvin perinteikästä mutta myös erikoisella tavalla ajankohtaista. Koetko uusien ideoiden kehittelyn helpoksi? 

– Löydän biisinkirjoituksesta rajattomia mahdollisuuksia, rockin ja metallin parissa on paljon tilaa luovuudelle. Siellä on tavallaan omat kaavansa, kuten popmusiikissakin, mutta minusta rajoittavat tekijät vain ruokkivat luovuuttani. 

– Saan yleensä paljon melodisia ideoita yksin pianon tai akustisen kitaran kanssa. Vasta sen jälkeen mietin, miten homma toimisi bändin ja sähkökitaroiden kera. On mielenkiintoinen harjoitus kääntää tuoreet piano-osat sähkökitaroille, koska siinä vaiheessa kappaleet saavat oman luonteensa. 

Millä mielin katsot tulevaan? 

– Unelmani on, että Wytch Hazel nousisi jonain päivänä tasolle, jolla voimme elää musiikilla. Emme kuitenkaan havittele suurta julkisuutta – haluamme vain tehdä musiikkia! 

– Osin olemme jo saavuttaneet sen, koska voin omistaa kaksi päivää viikosta täysin bändille. On vain ajan ja kovan työn kysymys, milloin tämä on meille kokopäiväinen juttu. Jonain päivänä olisi siistiä katsoa taaksepäin ja huomata julkaisseensa 20 tai jopa 30 albumia.

Julkaistu Infernossa 6/2023.

Lisää luettavaa