”On ollut täysi sokki, että uusi bändi voi nousta tällaiseen suosioon näin nopeasti” – haastattelussa Crypta

Basisti-laulaja Fernanda Lira on noussut lyhyessä ajassa suorastaan brasilialaisen metallin ikoniksi. Uusi Crypta-albumi Shades of Sorrow löytää varmasti uusia korvapareja ja saattaa tuoda bändin Suomeenkin.

08.10.2023

Keikkapaikat järjestävät kiertäville artisteille ystävällisesti wifi-yhteyksiä backstage-tiloihin. Niiden ominaispiirre kuitenkin on, että kun samaan wifiin kirjautuvat ensinnäkin kolmen bändin muusikot ja sen jälkeen kaikkien teknikot, yhteydet eivät toimi kenelläkään. Ilmiö meinasi koitua tämänkin haastattelun kohtaloksi. 

Onneksi Fernanda Lira ei anna periksi helposti. Sellainen ei näytä sopivan hänen luonteelleen. Ensimmäisen videopuhelun katkettua hän soittaa pian takaisin. 

– Olemme Hampurissa keikkapaikalla, ja takahuoneessa on hemmetisti meteliä. Yritän tehdä haastattelua nyt autosta käsin, mutta wifi-yhteys ei taida ulottua tänne asti… katsotaan miten meidän käy! 

Keikkapaikan nimi on Logo ja elämme kesäkuun alkua. Cryptan kakkoslevy Shades of Sorrow ilmestyi puolestaan elokuun neljäntenä. Se sisältää reipasta thrashillä maustettua death metalia, jota yhtye lataa vapautuneen oloisesti. 

Vapautuneet ovat myös Liran tunnelmat, mutta palataan niiden syihin myöhemmin. Mitä Cryptan elämään kuuluu ennen levyn julkaisua? 

– Meillä on tässä kesällä muutamia keikkoja, mutta sitten palaamme kotiin Brasiliaan ja alamme harjoitella uuden levyn biisejä toden teolla. Koko livekonseptimme tulee muuttumaan, ja meidän pitää tehdä sen eteen töitä. Syksymmällä pääsemme keikkailemaan uuden levyn tueksi. 

Crypta muun muassa lämmittelee Ghostia tämän Brasilian-keikoilla ja keikkailee myös Meksikossa. 

– Toivottavasti pääsisimme tänä vuonna vielä Yhdysvaltoihin ja Eurooppaankin, mutta jos se ei nyt onnistu, niin ensi vuonna viimeistään. 

Millä tavalla Cryptan livemeininki tulee muuttumaan, jos konseptia kerran ollaan uudistamassa? 

– Tämän kesän keikat tehdään vielä vanhaan malliin, koska meillä ei ollut oikein varaa tuoda kunnon crew’ta mukanamme. Meillä on kuski, rundimanageri, joka myy myös merkkarit, ja yksi teknikko. 

– Syksystä lähtien uudistamme laitteistoa jonkin verran. Siirrymme linjasoundeihin ja soitamme vastedes klikkiin, koska uuden levyn biisit vaativat sitä. Haluamme toteuttaa show’n joka ilta yhtä korkeatasoisena. 

Florida ja Ruotsi 

Basisti-laulaja Liran lisäksi Cryptaan kuuluvat rumpali Luana Dametto sekä kitaristit Jéssica di Falchi ja Tainá Bergamaschi. Liralla ja Damettolla on yhteistä historiaa Nervosasta, josta molemmat lähtivät lätkimään vuonna 2020. 

Vuonna 2019 perustetun Cryptan piti olla aluksi pelkkä sivuprojekti, mutta nopeasti se lähtikin elämään omaa elämäänsä. 

– Nervosassa oli hyvin kireät tunnelmat siihen aikaan ja olimme tosi väsyneitä. Ei ollut kovin inspiroitunut olo keskittyä siihen bändiin. Ajattelimme Luanan kanssa, että perustetaan tällainen irrotteluprojekti, ehkä se tuo sitten innon takaisin Nervosaankin. 

Niin ei käynyt, vaan Lira ja Luana jättivät Nervosan. Lira kuvailee vuotta 2020 todella vaikeaksi, ja Crypta osoittautui tärkeäksi ankkuriksi siinä turbulenssissa. 

– En tiedä, miten ilman Cryptaa olisi käynyt. Oli hirveän tärkeää, että oli bändi, johon saatoin purkaa energiaa. 

Kaksikon alkuperäinen visio oli yksinkertaisesti tehdä death metalia. Lira on suuri Florida-deathin ystävä, Dametto taas pitää ruotsalaisesta kuolosta. Näitä kahta on naitettu maailman sivu, mutta harvemmin kaiketi brasilialaisista lähtökohdista. 

– Halusimme, että musiikki kuulostaa vanhalta liitolta ja että siinä on tietyt tunnistettavat elementit, mutta musiikki lähti muotoutumaan tällaiseksi. Kehitys on ollut kaiken aikaa hyvin orgaanista, emmekä ole pysähtyneet miettimään, mikä tälle bändille käy ja mikä ei. Olemme antaneet kaiken tulla. 

Ahdistus ja negatiivisuus 

Cryptan ensimmäinen albumi Echoes of the Soul julkaistiin vuonna 2021. Levy sai innostuneen vastaanoton, ja pian Liralta ryhmineen vaadittiin lisää. 

– Tajusin onneksi, kun elimme keskellä pandemiaa, että nyt pitää tehdä lisää biisejä. Tiesin, että kun maailma aukeaa ja pääsemme kiertueelle, kiertäminen ei lopu ikinä. Niinpä saimme tämän levyn biisit valmiiksi aika nopeasti Echoesin jälkeen. 

Bändin osakseen saama suitsutus ja nopeasti kerätty fanipohja oli Liralle yllätys. 

– Ensinnäkin oli pandemia, joka oli hyvin negatiivista aikaa. Lisäksi kun lähdin Nervosasta, sain selville että minulla on ahdistuneisuushäiriö, ja olin siinä vaiheessa todellakin hyvin ahdistunut. Ahdistus sotkee kaiken todellisuudentajun, maailma tuntuu ihan hirveältä paikalta ja kaiken tulkitsee negatiivisesti.

Henkiset vaikeudet veivät Liran uskoa myös Cryptaan, vaikka toisaalta bändi toimi henkireikänä. Basisti-laulaja kävi mielessään läpi pahimpia mahdollisia skenaarioita ja oli ajoittain varma, ettei bändi kiinnosta ketään, vaikka sen eteen tekisi töitä kuinka.

Lähtö Nervosasta ruokki tätä ajattelua.

– Luulin, että minua pidetään petturina ja luuserina. Minulla oli onneksi kontakteja Nervosa-ajoiltani, ja kun lähetin biisejä eteenpäin, saimme aika hyvää palautetta. Niinpä minusta alkoi tuntua, että ehkä tämä menee jonnekin. Mitään tällaista en silti osannut kuvitellakaan.

Ehkä Lira ei hahmottanut, että Cryptan ei tarvinnut lähteä aivan puhtaalta pöydältä. 

– Teimme Nervosan kanssa niin pitkään ja paljon töitä, että minulle on ollut ihan täysi sokki, että uusi bändi voi nousta tällaiseen suosioon näin nopeasti. Olen siitä älyttömän kiitollinen.

Bisnes omissa käsissä

Tätä nykyä Liran ahdistuneisuushäiriö on ojennuksessa, kiitos terapian ja akupunktion, muun muassa.

– En ole saanut kohtauksia vuoteen tai puoleentoista. Pystyn näkemään asiat asioina enkä pelkää kaikkea. Oloni on oikein hyvä ja jopa toiveikas. Tuntuu että minulla on henkistä joustavuutta ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Cryptan nopeasti etenevät suunnitelmat tuovat positiivista energiaa. Eräs keskeinen keino lieventää ahdistusta on tietenkin se, miten bändin sisällä kommunikoidaan ja millaista ilmapiiriä luodaan. 

Valitettavasti Liran piti kokea Nervosan sisäinen tulehdus ja synkkä tunnelma, jotta hän osasi luoda Cryptaan vapautuneemman, kunnioittavan ilmapiirin. 

– Jaksaisin puhua tästä vaikka kuinka paljon! Olemme käyttäneet paljon energiaa siihen, että bändissä olisi hyvä meininki. Meillä on vapaus puhua kaikesta ja osaamme kuunnella toisiamme. Päätöksenteko on demokraattista. Aiemmin ajattelin, että minä tiedän parhaiten, mikä ei yksinkertaisesti toimi pidemmän päälle. Se muodostaa tarpeetonta painetta.

Tämä ei tarkoita, etteikö Lira tekisi suurinta osaa raa’asta työstä, mitä Cryptan toimintaan liittyy. Bisnesasiat, suunnitelmat, yhteydenpito – kaikki vie aikaa ja Lira kantaa vastuun.

– Se johtuu ihan yksinkertaisesti siitä, että minulla on eniten kokemusta. Tiedän mitä tehdä. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että kävelisin muiden yli. Nykyään en myöskään pelkää delegoida asioita muille.

Avoimuus ja luottamus

Biisintekovastuu jakautuu Cryptassa koko ryhmälle. Lira on ylpeä siitä, että vaikka hän tekisi biisit, kaikki haluavat osaltaan osallistua siihen, millainen kokonaisuudesta lopulta tulee.

– Se, että koko ryhmä osallistuu, tarkoittaa myös sitä, että biiseillä on merkitystä jokaiselle. Se on tärkeää ja tekee tästä yhteisen jutun. Echoes-levy oli oikeastaan kokonaan minun kirjoittamani, mutta Shades of Sorrow’lla on paljon juttuja kaikilta muiltakin. Jessica ei ehtinyt hirveästi osallistua, koska hän tuli mukaan viimeisenä. Mutta tiedän, että hänellä on jo paljon ideoita seuraavalle levylle.

Samalla kun Lira korostaa Cryptan demokraattista luonnetta, on selvää että hän on bändin keulahahmo ja tietynlaisessa vetovastuussa siitä. Toistaiseksi Cryptalla ei ole manageriakaan.

– Veikkaan, että tilanne tulee pysymään tällaisena aika pitkään. Vaikka meille tulisi manageri, olen niin tottunut tekemään paljon itse, etten osaa lopettaa. Haluan myös tuplavarmistaa, että kaikki menee kuten haluamme.

Lira tietää, että avoimuus bändin sisällä on kaikki kaikessa. Kun levy-yhtiö lähettää exceleitä tai festareilta saadaan merch-tilitys, Lira selittää asiat muille.

– Ne ovat hieman vaikeatajuisia, ja haluan, että kaikki tässä bändissä tajuavat, mitä mikäkin tarkoittaa. Ja ennen kaikkea tietävät, millaisia sopimuksia teemme. Käymme kaiken läpi klausuuli klausuulilta.

Nervosa oli Liralle kaikesta päätellen varsin hyvä korkeakoulu musiikkibisneksen koukeroihin. Valitettavan usein on niin, että bisnestahot eivät kerro kovin avoimesti, millaiseen sopimukseen houkuttelevat artistia sitoutumaan. Asiat pitää tajuta itse.

Ei ihme, että Cryptalla on myös luottojuristi, jonka puoleen kääntyä.

– En minäkään kaikkea tiedä, ja jos minulla on epäilys jostain, haluan varmistaa asian.

Uusi metalli-ikoni

Fernanda Lirasta on kasvanut nopeasti jonkinlainen brasilialaisen metallin ikoni. Hän on vasta 33-vuotias, mutta on sekä biisintekijänä että esiintyjänä suorastaan vimmainen. Haastattelu jättää melkein hengästyneen olon.

– On tietysti imartelevaa, että minusta puhutaan niin kauniin sanoin. Sellaista ei ole helppo ottaa vastaan. Onhan toki myönnettävä, että Crypta on tällä hetkellä yksi bändeistä, jotka vievät brasilialaista metallia maailmalle.

Lira kehuu vuolaasti maansa metallikulttuuria, sen intohimoa ja omalaatuista luonnetta.

– Sepultura on tietysti koko Latinalaisen Amerikan sankari, joka näytti meille, että kaikki on mahdollista, Lira sanoo.

– Brasiliassa on edelleen paljon köyhyyttä, kuten koko maanosassa. Ihmiset ja metallibändit ovat kuitenkin ihan uskomattomia. Jo yksin se, että pääsen soittamaan musiikkia maailmalle, on toteutunut unelma, mutta se, että saan edustaa näin hienoa kulttuuria, on vielä upeampaa. 

Julkaistu Infernossa 7/2023.