Päättymätön uni – haastattelussa Dream Unending

Yhdysvaltalainen Dream Unending on yllätyksellinen tulokas, jonka käsissä eurooppalaislähtöinen death doom muovautuu odotettua valoisampaan muotoon. 

Dream Unendingin takaa löytyy muun muassa Sumerlandsin ja Tomb Moldin kaltaisissa pienehköissä heavy- ja death metal -yhtyeissä vaikuttanut kaksikko. Eteerisiä sävyjä hakeva doom metal ei ole ihan sitä kamaa, mitä miehiltä ensimmäiseksi odottaisi. 

Miten kaikki lähti liikkeelle? 

– Tämä oli alkujaan Justinin [DeTore, rummut ja laulu] idea, kielisoittaja Derrick Vella aloittaa. 

– Kummallakaan meistä ei ollut laulutaitoja aloittaa Bruce Hornsby -tribuuttibändiä, joten ajattelimme perustaa projektin, joka tekee kunniaa gootahtaville eurooppalaisille doom-bändeille, joista pidämme todella paljon. 

– Rupesin kasaamaan hiljalleen kappaleita, ja pian huomasimme, että musiikkimme tulee saamaan hieman odotettua valoisamman yleisilmeen. Halusimme asettaa vastakkain raskaan intensiteetin ja hetkittäisen kauneuden. 

Kasvoitteko tämänkaltaista musiikkia kuunnellen? 

– Löysin tällaisen kaman noin parikymppisenä, mutta sitä ennen olin kuunnellut paljon gootahtavaa dark waveä, joten tyylilaji tuntui ikään kuin sulattavan yhteen mielitekoni, siis goottimusan ja äärimetallin. 

– Anathema ja The Gathering tekivät minuun vaikutuksen, kuten myös Esoteric. Aika monet unohtavat Esotericin Esoteric Emotions – The Death of Ignorance -demon vuodelta 1993. Se peittoaa esimerkiksi Disembowelmentin samana vuonna ilmestyneen Transcendence into the Peripheral -albumin. 

Tide Turns Eternal -albumilla unenomainen ilmapiiri kohtaa syvästi muristut sanoitukset, joista ei ota korvakuulolta oikeastaan mitään tolkkua. 

Kuinka hyvin tekstit ja sävellykset kohtaavat? 

– Sanoitukset rämpivät syvän ristiriidan läpi, kunnes saapuvat viimein kirkkauteen ja toiveikkuuteen, Vella maalailee. 

– Justin on mestarillinen kirjoittaja, joten tekstit ovat syvällisiä ja runollisia. Minä kirjoitin albumille yhden runon ja sen puhtaasti lauletun pätkän, mutta Justin on vastuussa kaikesta lopusta. 

Mistä yhtyeenne nimi tulee? 

– Runosta, joka löytyy levyltä puhuttuna. Se liittyy siihen olevaisuuteen, jonka me kaikki koemme. 

Tämänkaltainen hidas ja maalaileva musiikki ei ole yleensä sitä kaikkein halutuinta livekamaa, mutta onko teillä aikeita nousta vielä joskus lavalle? 

– Se tapahtuu aikanaan. Teemme varmaankin vielä yhden julkaisun ja alamme sen jälkeen etsiä sopivaa keikkakokoonpanoa.

Julkaistu Infernossa 11/2021.

Lisää luettavaa