”Parinkymmenen minuutin eepokset lienevät osaltamme tehty” – haastattelussa Moonsorrow

Toukokuun lopun erikoiskeikat Helsingissä ja Jyväskylässä jäävät Moonsorrow'n viimeisiksi Suomen-klubiesiintymisiksi ennen seuraavan levyn julkaisua.

17.06.2023

Moonsorrow’n edellisen Jumalten aika -albumin julkaisusta tuli kuluneeksi tänä keväänä seitsemän vuotta. Uuden materiaalin parissa työskentelevä Henri Sorvali muistelee teosta yhä lämmöllä. 

– Pidän sitä parhaiten onnistuneena kokonaisuutenamme Verisäkeiden [2005] jälkeen, huolimatta siitä, miten vaikea sävellys- ja etenkin sovitusprosessi se oli. Myös koko bändille jäi albumin valmistumisen myötä palava tarve jatkaa eteenpäin sen viitoittamalla tiellä. Fiilikset ovat edelleen positiiviset ja eteenpäin suuntaavat. 

Moni kuulija varmasti ajattelee, että uusi Moonsorrow-albumi on ollut tekeillä koko ajan edellisen levyn julkaisun jälkeen. 

– On se ollutkin, mutta tekoprosessi on ollut pidempään tauolla tai edennyt äärimmäisen hitaasti henkilökohtaisista prioriteeteistani ja syistä johtuen, Sorvali kertoo. 

– Käytännössä uuteen levyyn keskittyminen alkoi varovaisesti vasta noin vuosi sitten. Lopputalvesta päätimme aktivoitua kollektiivisesti edistämään levyntekoa, ja olemme pyrkineet pitämään sovitussessioita enemmän päämäärää silmällä pitäen, ei ainoastaan riffien ja pätkien äänityksiin keskittyen. 

Moonsorrow’n musiikki on aina ollut yhdistelmä metallista raakuutta ja monikerroksista eeppisyyttä, eikä ole ihme, että monumentaalisten sävellysten rakentaminen ottaa aikansa – varsinkin, kun bändin omat laatuvaatimukset ovat korkealla. 

– Oman riman korkeus on suhteellinen käsite, mutta levyillemme ei ole koskaan päätynyt mitään, mitä olisimme pitäneet huonona tai puutteellisena ratkaisuna, Sorvali sanoo. 

– Isoin haaste on ollut, ja tulee olemaan, osien jäsentely ja sovitus. Sen lisäksi pyrimme löytämään jokaisella levyllämme erilaisen tulokulman asioihin. Sellaisen löytäminen saattaa joskus aiheuttaa aikamoista päänvaivaa. 

– Valmisteilla olevan levyn suhteen tulokulma on onneksi löytynyt. Tiedämme nyt, mistä musiikillisesta ja tuotannollisesta suunnasta haluamme lähestyä kokonaiskuvaa. Sen löytäminen ruokkii aina innostusta materiaalin tekemiseen, ja pyrimme aina lähtemään tilanteesta, jossa levy olisi ihan uusi projekti ja se ”eka demo”. 

Musiikkiin käytettävä teknologia ja laitteistot kehittyvät koko ajan. Kuinka hyvin pystyt toteuttamaan päässäsi soivan vision olemassa olevilla välineillä? 

– Siihen pisteeseen, johon Moonsorrow’n kanssa sitä tarvitsen, musiikkiteknologia on riittänyt minulle viimeisen parinkymmenen vuoden ajan. Luotan sävellys- ja demotusprosessissa hyvin yksinkertaisiin työkaluihin, koska haluan varmistaa nojaavani ensisijaisesti musiikillisiin enkä teknologisiin ratkaisuihin. Myös levynteossa jätämme samplekirjastot ja autotunet rauhaan ja pyrimme toteuttamaan homman niin luomuna ja livenä kuin mahdollista. 

– Pääasiallisessa työssäni, lähinnä orkesterimusiikin parissa operoidessani, tilanne on luonnollisesti täysin erilainen, mutta Moonsorrow’n kanssa koen pystyneeni toteuttamaan visioni sataprosenttisesti kakkosdemosta lähtien. En kuitenkaan pystyisi tekemään tätä koskaan yksin, vaan kaikilla muilla yhtyeen jäsenillä on mittaamattoman tärkeä rooli vision toteutumisessa. 

Tulevan albumin luonteesta Sorvalilla on tässä vaiheessa varsin vähän kerrottavaa. 

– Tuleva levy tulee todennäköisesti jatkamaan musiikillisesti siitä, mihin Jumalten aika paikoin jäi. Teemoista ja konseptista pysyn toistaiseksi vaiti ja jätän aiheesta keskustelemisen lyyriselle mestarillemme, kun sen aika koittaa. 

– Kappaleiden kestot ovat vielä mysteeri itsellemmekin, mutta uskoisin, että parinkymmenen minuutin eepokset lienevät osaltamme tehty ja mitat tulevat pysyttelemään kymmenen minuutin molemmin puolin. Mitään neljän minuutin ralleja tältä bändiltä tuskin koskaan tulee! 

Julkaistu Infernossa 5/2023.

Lisää luettavaa