Punkstoo-sometili paljastaa punkpiireissä koettuja hyväksikäyttö- ja väkivaltatapauksia – ”Skene ei ole niin turvallinen kuin luulit”

Muutamat festivaalit ovat jo peruneen bändien esiintymisiä paljastusten johdosta.

19.07.2021

15. heinäkuuta ilmestyi Instagramiin Punkstoo-tili, joka on parissa päivässä saanut aikaan melkoista kuohuntaa. Sivustolla ylläpitäjät jakavat nimettöminä pysyvien henkilöiden paljastuksia punkpiireissä kokemistaan seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista, väkivaltaisuuksista ja syrjinnästä. Julkaisuja on muutamassa päivässä tullut jo lähemmäs toista sataa ja suurimpaan osaan liittyy juuri seksuaalinen ahdistelu tai raiskaukset. Kaikki nimet on sensuroitu, mutta osa paljastuksista liittyy piireissä hyvinkin tunnettuihin tekijöihin.

Punkstoo-tilin julkaisujen perusteella muun muassa Olarin Panimon järjestämän Ehdottoman maanalaista -festivaalin sekä Turun Indie-iltamien esiintyjälistalta on tiputettu ainakin yksi bändi. Molemmat tahot ovat ilmoittaneet tiedottavansa aiheesta tarkemmin myöhemmin.

”Emme tule tekemään nyt tai jatkossa tämän artistin tai hänen projektiensa kanssa yhteistyötä. Tapahtuman järjestäjät eivät hyväksy syrjintää, epätasa-arvoa, seksuaalista häirintää tai tai väkivaltaa yhteistyökumppaneiltaan”, kommentoidaan Ehdottoman maanalaista -tapahtuman Facebook-sivuilla.

Tänään Pää Kii -yhtyeen Facebook-sivuilla julkaistiin myös lyhyt tiedote, joka liittyy Punkstoon julkaisuihin. Vaikka sivun julkaisut ovatkin anonyymejä, on osa kirjoituksista ja syytöksistä yhdistetty bändin nokkamies Teemu Bergmaniin. Bergmanin allekirjoittamassa tiedotteessa kerrotaan, että bändin kaikki sovitut esiintymiset on peruttu.

”Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän. Asianajajani kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin”, Bergman kirjoittaa.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Rumba-lehti. Myös MTV on kirjoittanut asiasta pitkän artikkelin.

Lisää luettavaa