Raivo ihmisyyttä kohtaan – haastattelussa The Magus

Wampyr Magus Daoloth, siviilissä George Zacharopoulos, on yksi kreikkalaisen metalliskenen merkityksellisimmistä hahmoista. Nyt Necromantiasta, Thou Art Lordista ja Yoth Iriasta tuttu mies kokeilee kykyjään The Magus -nimisen projektin kanssa.

24.01.2024

Olet vaikuttanut kreikkalaisissa äärimetallibändeissä 1980-luvun lopulta asti. Mikä mahtaa olla The Magusin merkitys tässä jatkumossa? 

– Tämä bändi merkitsee minulle uutta aikakautta, laulaja-basisti toteaa. 

– Kun Necromantian toiminta loppui Baron Bloodin kuoleman jälkeen vuonna 2021, uuden musiikin luominen tuntui hankalalta. Minulla oli kuitenkin päässäni paljon ideoita, kuvia ja musiikkia, jotka täytyi saada jotenkin ulos. Ensimmäinen levymme on todella uniikkia musiikkia, lusiferiaanista black metalia. Synkkää taidetta sen korkeimmassa muodossa. 

Yhtyeen debyytti Βυσσοδομώντας (Vissodomontas, ”kreikankielinen sana, jota voidaan käyttää kielikuvana syvyyksien salaliitoille”) kuulostaa odotettua moniulotteisemmalta ja vaihtelevammalta. Albumilla kuuluu sekä kreikkalaiselle metallille että Zacharopoulosille tuttu tyyli, mutta myös kokeiluille ja yllätyksille on sijaa. 

Oliko albumin kirjoittaminen sinulle helppo homma? 

– Ei se ollut lopulta mikään iso haaste, koska suurin osa musiikista oli jo valmiina päässäni. Hankalinta oli muokata kaikki ideat kokonaisiksi ja kunnollisiksi kappaleiksi. Onneksi meillä ei ole mitään musiikillisia rajoitteita. Siksi levystä tuli yksilöllinen kokonaisuus, jolta löytyy mahtipontisuutta ja synkkyyttä. 

Debyytin sanoitukset ovat odotetusti saatanallisia. Millaisena hahmona paholainen näyttäytyy kirjoittamissasi teksteissä? 

– Sanoitukset ovat olleet minulle aina erityisen tärkeitä, sillä ne määrittelevät kunkin kappaleen ilmapiirin. Tällä kertaa päällimmäisenä ajatuksena oli Luciferin raivo ihmisyyttä kohtaan. 

– Henkilökohtaisesti pidän Luciferia – kuten Prometheustakin – eräänlaisena hyväntekijänä, joka antoi ihmiskunnalle viisautta ja tietoa. Ihmiset käyttivät kuitenkin tätä tietoa vääriin tarkoituksiin, mikä teki Luciferista raivokkaan Saatanan. Hänen raivonsa on todellinen rangaistus, totaalinen tuho ja käänteinen renessanssi. 

Kuinka paljon ympäröivä maailma ja ajankuva vaikuttavat tekemääsi musiikkiin? 

– Maailma ympärilläni inspiroi kirjoittamaan tämän albumin. Näen joka puolella niin paljon tyhmyyttä, zombeja ja lampaita. Suuri osa ihmisistä on helposti manipuloitavissa, eikä heillä ole omaa tahtoa tai persoonaa. 

Sinulla on takanasi pitkä ura ja ikääkin kunnioitettavat 52 vuotta. Kuinka kauan sinulta vielä löytyy intoa operoida äärimetallin parissa? 

– Teen musiikkia niin kauan kuin teen, ja toivon, että pystyn luomaan yhä kiinnostavaa kamaa. Musiikki on minulle ennen kaikkea tärkeä taidemuoto.

Julkaistu Infernossa 10/2023.

Lisää luettavaa