Rajusti potkiva vaihtoehto – haastattelussa Awake Again

Pian vuosikymmenen toiminut kotimainen Awake Again tekee kuuloistaan musiikkia. Lopputuloksena on ennakkoluulotonta modernia metallia.

Olette olleet kasassa vuodesta 2013 ja pääsitte nyt Now Matter How the World Turns -debyyttialbumin julkaisuun. Minkälaista levyä yleisö voi odottaa? 

– Kiekkoa ei voi pitää kymmenen vuoden läpileikkauksena, vaan sillä kuullaan se Awake Again, joka olemme vuonna 2022, bändi vastaa yhdessä. 

– Varhaisimmat sävellykset ovat kerinneet karsiutua matkan varrella, vaikka muutama biisi onkin saanut ensimmäiset muotonsa jo vuonna 2015. Yleisö voi odottaa monipuolista ja rajusti potkivaa vaihtoehtometallia, josta ei puutu koukkuja. 

Kokopitkä levy tuntuu hieman menettäneen merkitystään. Kuinka tärkeää sellaisen julkaiseminen on teille? 

– Sillä tuntuu olevan paikkansa rock- ja hevimaailmassa. Olemme saaneet paljon kyselyitä, milloin levy tulee, joten yleisö kaipaa sellaista selvästi. – Moni haluaa ostaa fyysisen levyn, ja monet yhteistyökumppanit ovat kiinnostuneet siitä. Kai sellainen on jokin merkki, että yhtye ei ole enää niin aloitteleva raakile, vaikka albumi ei ole meille välttämättömyys.

– Myös sinkuilla voi luoda uskottavaa katalogia ja syvyyttä, mutta sinkuissa on se ongelma, että yksittäisistä kappaleista ei saa aikaan isompaa kokonaisuutta. Kaikki biisit eivät ole sinkuiksi soveltuvia, vaikka hyviä kappaleita olisivatkin. Niin kutsutut levykappaleet toimivat vasta osana kokonaisuutta. 

Sanoituksenne käsittelevät yleismaailmallisia teemoja. Onko tekstien kirjoittaminen teille helppoa? 

– Nykyään teemme ensin laulumelodiat ja -rytmitykset, ja sen jälkeen kirjoitamme tekstin melodioiden ja rytmien mukaan. Ongelmana ei ole ollut keksiä järkevää sanottavaa, koska aiheita riittää, vaan hankaluutena on usein saada mieluinen aihe ja teksti osumaan sävellettyyn melodiaan ja rytmiin. Ehkä jatkossa kokeilemme tehdä asian toisin päin. 

– Levyn kappaleista Look Around on tekstiltään selkeästi henkilökohtaisin, ja kappale on tuntunut resonoivan hyvin vahvasti kuuntelijoissa, ehkä juuri siitä syystä. Jatkossa sanoituksissa tulee olemaan varmasti enemmän henkilökohtaisia aiheita. 

Yhdistelette musiikissanne ennakkoluulottomasti eri vaikutteita. Onko aikeenanne tuoda metalliin jotain uutta? 

– Ei itsearvoisesti. Yritämme tehdä kuuloistamme musiikkia. Jos olemme rehellisiä ja avoimia sille musiikille, joka meistä tulee luonnostaan ulos, syntyy väistämättä jotain uutta. Se, onko se jotain merkittävästi uutta, jää yleisön päätettäväksi. 

Onko bändi teille suuri taiteellinen matka vai enemmän hauskanpitoa? 

– Kukaan meistä ei identifioidu suureksi syvälliseksi ja kärsiväksi taiteilijaksi, mutta emme ole myöskään viinalla läträäviä villejä bilettäjiä. Parhaimmillaan bändissä soittaminen, säveltäminen ja kaikenlainen tekeminen on todella hauskaa. Jos se ei olisi, olisi hyvä aika pohtia, kannattaako tätä tehdä ollenkaan.

Julkaistu Infernossa 3/2022.

Lisää luettavaa