Serj Tankian paljastaa muistelmissaan: halusi System of a Downin jatkavan toisen laulajan kanssa

Yhtye teki jopa koelauluja toisen laulajan kanssa, Tankian kertoo.

14.05.2024

System of a Down -yhtyeen laulajana sekä soolouraltaan tunnettu Serj Tankian julkaisee tänään Down with the System -muistelmateoksensa. Rolling Stone -lehti on julkaissut kirjasta pitkän näytteen, jossa Tankian paljastaa olleensa valmis lähtemään bändistä ja antoi näille siunauksen jatkaa uuden laulajan kanssa. Tankianin mukaan hän nosti laulajavaihdoksen pöydälle jo vuonna 2017 bändipalaverissa.

Daron (Malakian, kitaristi-laulaja), Shavo (Odadjian, basisti) ja John (Dolmayan) halusivat aina tehdä enemmän. Minä olen se, joka on hidastanut heitä, pääasiassa siksi, etten oikeastaan halua tehdä kiertueita. En aiemminkaan rakastanut kiertue-elämää ja nyt minulla on vaimo ja lapsi kotona. Asiaa myös pahensi se, että vuoden 2017 Euroopan-kiertueella loukkasin selkäni pahasti. Yhden rankan lennon ja ties kuinka monen erilaisen hotellisängyn jälkeen heräsin yhtenä aamuna Belgiassa äärimmäiseen kipuun ja pystyin hädin tuskin kävelemään. Kiropraktikko hoiti minua hetken, mutta loppukiertue meni tiikerisalvan voimalla. Kipuja jatkui vielä kolme kuukautta kiertueen jälkeen eikä selkäni ole ollut enää entisensä sen jälkeen”, Tankian pohjustaa kirjassaan.

”Vuoden 2017 lopulla pidimme palaverin Benon (yhtyeen managerin) toimistolla. Tullessani sanoin, että haluan lisätä yhden jutun käsiteltävien asioiden listalle. Kun olimme käyneet pakolliset bisnesasiat läpi, tuli minun vuoroni. ’Kuka teistä järjestää minulle jäähyväisjuhlat?’ kysyin. Naurahdin, mutta olin tosissani. ’Kuulkaa, olen tehnyt selväksi, ettei kiertueet kiinnosta minua selkäni vuoksi ja koska se ei enää kuulu minun visiooni. Mutta en halua olla teille hidaste. Tämä on teidän unelmanne, tätä varten olette tehneet töitä koko elämänne. Te ansaitsette tämän’. Katsoin Daronia, Shavoa ja Johnia, koska tiesin, että mitä sanon seuraavaksi iskee heihin lujaa: ’Mielestäni teidän pitäisi etsiä uusi laulaja.'”

Muut kuitenkin lupasivat mieluummin vähentää keikkailua ja tehdä tarjotuista keikoista ainoastaan ne, joihin Tankian suostuu. Muutamaa vuotta myöhemmin, kun Tankian oli jo itsekin lähes unohtanut puheet laulajavaihdoksesta, sai hän selville, että yhtye oli jopa tehnyt koelauluja erään laulajaehdokkaan kanssa.

”John, Shavo ja minä olimme hyväntekeväisyystapahtumassa Glendalessa ja eräs tuntemani laulaja lauloi erään kauniin armenialaiskappaleen. Vieressäni istunut Shavo nojautui lähemmäs ja taputti minua olalle: ’Muuten, me kokeilimme tätä kaveria laulajaksi. Ainoa ongelma oli se, ettei hän osannut kirkua ja öristä’. Hätkähdin hieman, koska minulle ei oltu kerrottu asiasta aiemmin. Käännyin katsomaan Shavoa: ’Hän on todella hyvä laulaja ja voin opettaa häntä vaikka heti tuolla parkkipaikalla örisemään. Teidän kannattaa oikeasti harkita häntä’. Muutamaa vuotta myöhemmin ehdotin itse heille erästä potentiaalista korvaajaa, jota heidän kannattaisi harkita vakavasti. En usko, että kuitenkaan tekivät niin.”

Lisää luettavaa