Silentium heräilee horroksesta – kuuntele yllättävä cover!

Pitkän linjan tunnelmametallistit työstävät uutta levyä. Sitä ennen tarjolla olisi lainakappaleen verran kotimaista popfolkia.

29.05.2019

Tunnelmallista metallia jo vuodesta 1995 saakka loihtinut Silentium on heräilemässä pitkästä levytyshorroksesta. Yhtyeen edellinen Amortean-albumi julkaistiin loppuvuodesta 2009, lähes kymmenen vuotta sitten.

Nyt Silentium osoittaa elonmerkkejä monellakin tavalla. Bändi on parhaillaan viimeistelemässä uutta albumia, mutta sitä ennen välipalaksi tarjotaan varsin yllättävä lainakappale.

Alta voitte kuunnella Silentiumin version suomalaisen Eva & Manu -popfolk-duon kappaleesta Empty.

– Vaimoni on kyseisen yhtyeen pitkän linjan kuuntelija, ja hänen kauttaan ensimmäisen kerran tämän kappaleen kuulin, Silentium-kosketinsoittaja Sami Boman avaa coveroinnin kohteen taustoja.

– Jo ensikuulemalta kappale pysäytti poikkeuksellisella kauneudellaan. Viimeistään toisen kuuntelun jälkeen oli kuin itsestään selvää kuinka luonnollisesti suorastaan riipaisevan intiimi ja hauras kappale sopisi Silentiumin mahtipontisempaan muottiin.

– Käytännössä ei tarvinnut puuttua kuin osien väliseen dynamiikkaan, kaikki rakenteet olivat jo valmiina. Kun lopulta vielä niin kovin upean äänen omaava laulaja kuin Lars Eikind lupautui tulemaan avustamaan alkuperäisen kappaleen duettoluonteen jäljentämisessä, tiesimme, että käsissämme voisi olla melkoinen jalokivi.

Sekä Boman että Silentiumissa jo vuodesta 2005 asti laulanut Riina Rinkinen ovat innosta pinkeinä bändin uuden tulemisen ja ennen kaikkea uuden albumin suhteen.

– Tunnelmat ovat kieltämättä erittäin odottavat ja innostuneet. Ihan yleisestikin tuntuu huikealta tuoda pitkästä aikaa Silentiumin musiikkia päivänvaloon. Kaiken lisäksi olemme mielestäni onnistuneet luomaan parasta materiaaliamme koskaan, niin taiteellisesti ja esteettisesti kuin teknisestikin, Boman hehkuttaa.

– En suoraan sanottuna malta odottaa, että pääsemme läväyttämään uuden levyn eetteriin! Olen yhtä mieltä Samin kanssa, että tuotos on tähänastisen uramme paras. Etenkin lavahommat kutkuttavat, uusi materiaali toimii herkullisesti myös livenä, Rinkinen komppaa.

Cover-kappale antaa ehkä pientä pientä osviittaa siitä, millaisissa soundimaailmoissa Silentium tätä nykyä liikkuu, mutta sekä Rinkinen että Boman pysyttelevät vielä hieman arvoituksellisina tulevan albumin suhteen.

– Kannattaa varautua siihen, että albumi kattaa yhtä laajan tunnelmien kirjon kuin Silentiumissa ennenkin: lähes särkyvästä herkkyydestä itseriittoisen massiiviseen pauhuun, Boman kertoo.

– Kaikki kuorrutettuna kauniilla melodioilla. Materiaali sisältää mielenkiintoisessa suhteessa uutta, entistäkin uljaampaa Silentium-soundia sekä vanhoja tuttuja mausteita, kun esimerkiksi entinen silentiaani, Laaksosen Jani, koristelee muutaman kappaleen viulullaan.

– Olen tällä kertaa vastannut pääasiallisesti levyn lyriikoista, jotka ovatkin melko henkilökohtainen tutkielma niin vaikeista kuin muuten liikuttavista aiheista. Levy käsittelee Silentiumille ominaisella, yltiöpositiivisella tavalla esimerkiksi sellaisia kevyitä teemoja kuin masennus ja maailman pahuus, Rinkinen päättää.

Kuuntele Empty alta:

YouTube video

Lisää luettavaa