Steel Panther -muusikko ja kitaraefektivalmistaja saavat lokaa niskaan ”seksistisen” ja ”loukkaavan” tuotteensa vuoksi

Kitaristi Satchelin ja TC Electronicin yhteistyönä syntynyt Pussy Melter aiheutti mielipahaa.

11.07.2018

Kasaritukkaheviyhtyeitä sekä limaisen/juustoisen rocktähtielämän kliseitä parodioiva Steel Panther on jälleen saanut mieliä pahoitettua, tällä kertaa kitaristi Satchelin suunnitteleman kitaraefektin vuoksi. Tai lähinnä sen nimen.

Satchel, oikealta nimeltään Russ Parrish, nimittäin työsti yhteistyössä TC Electronicin kanssa kitaraefektipedaaliin ladattavan TonePrint-asetuksen ja lopputuloksena syntynyt kaikuefekti nimettiin Pussy Melteriksi. TC Electronic lisäksi mainosti efektiä sivuillaan saatesanoilla: ”Kun tapasimme Steel Pantherin aina niin nöyrän kitaristin, hänellä oli vain yksi ehto: soundin tulee olla yhtä märkä kuin keikkojen eturivin naiset ovat”.

Useat naismuusikot kuten Braids-yhtyeen Raphaelle Standell-Preston ja Japanese Breakfastin Michelle Zauner älähtivät asiasta ja Jessica Fennelly pisti pystyyn tällä hetkellä 817 allekirjoitusta keränneen adressin, jossa vaaditaan seksistiseksi ja loukkaavaksi kuvaillun efektin poistamista. Adressissa vaaditaan TC Electronicin lisäksi lopettavan yhteistyön Satchelin kanssa.

”Efektin kuvailu on paitsi äärimmäisen vulgaari ja tarpeeton, mutta TC Electronic on oikeasti maksanut jollekin tällaisen markkinointitekstin kirjoittamisesta. En ymmärrä, miksi näin tunnettu yhtiö luulee, että on okei käyttää näin loukkaavaa, selvästi seksististä ja vanhanaikaista markkinointitapaa tuotetta myydäkseen. Tai miksi he haluavat tukea Satchelin kaltaista artistia”, Fennelly kirjoittaa adressissaan.

”Tämä tuote mainostaa ja implikoi sitä ideaa, että: A) kitaramaailmaa dominoivat heteroseksuaalit miehet ja mainonta kohdistetaan heihin, B) nämä miehet käyttävät musiikkia manipuloidakseen heteroseksuaaleja naisfaneja seksuaalisesti ja C) kitaramaailmaa eivät kosketa ne ammatilliset säännöt, jotka varmistavat etteivät tuotteet loukkaa, syrji tai vahingoita tiettyjä ryhmiä.”

TC Electronic ottikin Pussy Melteriä mainostavan sivunsa pois netistä ja kommentoi saamaansa kritiikkiä.

”On käynyt selväksi, että jotkut ovat loukkaantuneet TonePrint-kaikuefektin nimestä ja kuvailusta, jonka teimme vuosi sitten Steel Pantherin Satchelin kanssa. Steel Panther on amerikkalainen, koominen glam metal -ythye Kaliforniasta, joka tunnetaan rienaavista ja humoristisista sanoituksistaan sekä liioitelluista lavapersoonista, jotka matkivat stereotyyppistä 80-luvun glam metal -elämäntapaa. Tarkoituksemme ei ollut loukata ketään vaan yksinkertaisesti tarjota Steel Pantherin faneille Satchelin tekemän efektiasetuksen”, yhtiö vastaa.

”Ymmärrämme, että käyttämämme materiaali on ollut epäsopivaa ja olemme poistaneet efektin käytöstä. Pyydämme vilpittömästi anteeksi.”

Lisää luettavaa