Steve Harris nimeää kasariharvinaisuuden, jonka haluaisi Iron Maidenin joskus nostavan keikkasettiin

Harris sanoo bändin tekevän settilistan ensisijaisesti itseään varten, ei yleisöä.

19.06.2023

Hiljattain Suomessakin The Future Past -kiertueellaan vieraillut Iron Maiden on varsinkin pitkäaikaisten fanien suureksi iloksi nostanut tällä kierroksellaan settiin harvemmin livenä kuultuja kappaleita kaukaa 1980-luvun kultavuosiltaan. Settiin on nostettu esimerkiksi Somewhere in Time -levyn (1986) eeppinen päätösraita Alexander the Great, jota bändi ei ennen tätä kiertuetta ole koskaan aiemmin livenä soittanutkaan.

Metal Hammer -lehti kysyi basisti Steve Harrisilta, mitä muita liveharvinaisuuksia tämä haluaisi vielä joskus nostaa settiin. Harris nostaa esiin yhden kappaleen vuoden 1988 Seventh Son of a Seventh Son -albumilta.

”Kyllähän niitä biisejä on, joita olisi mukava kaivella esiin silloin tällöin. Mielestäni Only the Good Die Young on mukava biisi, jota olisi kiva soittaa. Sitä on muutaman kerran soitettu, mutta se lukeutuu meidän obskuureihin biiseihin”, Harris toteaa.

Tässä kohtaa Harrisin muisti saattaa tosin pettää, sillä ainakin allekirjoittanut on ollut siinä uskossa, ettei biisiä ole soitettu keikalla koskaan. Eikä biisistä löydy mainintaa myöskään setlist.fm -sivuston listoilta, mutta toki sivuston tilastoissa voi olla puutteita.

Mutta eipä se kai ole mikään ihme, jos Harris itsekään ei ole ihan perillä, mitä on soitettu ja mitä, sen verran monta biisiä Iron Maidenkin on vuosien saatossa ehtinyt tehdä ja julkaista. Harrisin mukaan settilistan kokoaminen onkin tästä syystä aina vain vaikeampaa joka kiertueella. Settiin valikoituvien biisien valintakriteeri on kuitenkin yksiselitteinen.

”Tämä saattaa kuulostaa hieman tylyltä, mutta emme valkkaa biisejä yleisön vuoksi. Teemme setin ensisijaisesti itseämme varten. Meidän täytyy tuntea olomme mukavaksi ja nauttia siitä, mitä soitamme ja sitten vain toivoa, että yleisökin pitää siitä. Se on aina ollut meidän tapamme. Emme me pohdi, että ’Pitävätkö kaikki nyt varmasti tästä tai tuosta?’ tai mitään sellaista. Emme me toimi niin.”

Lisää luettavaa