Steve Vain arkistoista löytyy kokonainen Ozzy Osbournen kanssa tehty levy – ”Mukana on todella, todella heviä kamaa”

Vailla ei kuitenkaan ole oikeuksia saattaa levyä päivänvaloon.

21.02.2023

1990-luvun alussa kitaravirtuoosi Steve Vai äänitti yhdessä laulaja Johnny ”Gash” Sombretton kanssa rocklevyn, jonka julkaisu kuitenkin viivästyi ja jäi Vain monien muiden projektien kuten Sex & Religion -sooloalbumin (1993) jalkoihin. Vuonna 1998 Gash menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa, joten Vai laittoi levyn kokonaan hyllylle, kunnes se näki viimein päivänvalon alkuvuodesta.

Eonmusic haastatteli Vaita tämän Vai/Gash-albumin tiimoilta ja jutustelun aikana Vai paljasti, ettei tämä suinkaan ole ainoa kitaristin arkistoista löytyvä julkaisematon levy: hänellä on nimittäin kokonainen levyllinen yhdessä Ozzy Osbournen kanssa tehtyjä biisejä, joita ei ole julkaistu missään. Tämäkin yhteistyö ajoittuu 1990-luvulle, kun Vaita pyydettiin tekemään biisejä Osbournen vuonna 1995 julkaistulle Ozzmosis-levylle, jolle lopulta päätyi Vain säveltämä My Little Man.

”Tietämykseni mukaan Ozzy oli äänittänyt noin puolet levystään, kun Sharon (Osbourne, Ozzyn manageri ja vaimo) ja levy-yhtiö halusivat saattaa hänet yhteen erilaisten biisintekijöiden kanssa saadakseen lisää biisejä. Olin yksi heistä. Tarkoitus oli tehdä muutama biisi, joista Ozzy sitten valitsee levylle tulevat”, Vai kertaa.

”Mutta minulla ja Ozzylla oli niin hauskaa, että innostuimme hieman liikaa ja päädyimme äänittämään todella paljon kamaa. Lopulta suunnitelmissa oli jo kokonainen levy. Kunnes sitten [levy-yhtiö] löi jarrut pohjaan: ’Mitä te teette? Ota vain yksi biisi ja tee levysi valmiiksi. Olemme jo käyttäneet siihen näin ja näin paljon rahaa ja Vai on todella kallis’.”

Osbournen kanssa tehdyistä kappaleista on jossain muodossa julkaistu jo mainitun My Little Manin lisäksi Danger Zone, joka löytyy nyt julkaistulta Vai/Gash-levyltä, sekä Dyin’ Day, joka päätyi Vain Fire Garden -levylle (1996). Muiden kappaleiden kohtalo on täysin auki.

”Se levy odottaa nyt tuolla hyllyssä, mutta minulla ei ole mitään oikeuksia tai sananvaltaa siihen. Sille tuli kuitenkin paljon aika hyviä juttuja”, Vai sanoo.

”Mukana on todella, todella heviä kamaa. Soitin kaikki rytmikitarat oktaavipedaalin läpi, sillä ajattelin: ’Okei, työskentelet nyt Ozzyn kanssa, joka on tehnyt juttuja kaikkien näiden mahtavien kitaristien kanssa; mitä sinä aiot tehdä?’ Se ei saanut olla tavanomaista, muttei myöskään vaikeasti sisäistettävää.”

Lisää luettavaa