Suomalaista metsäläisyyttä – haastattelussa Vorna

Suomalainen pakanametalli on maailmalla kovassa huudossa. Samaan voittoisaan sarjaan on pyrkimässä myös toisen levynsä julkaissut Vorna, jolla on kaikki edellytykset genrensä kärkibändien joukkoon.

15.12.2015

Vornan genreksi mainitaan pakanametalli, mikä luo varmasti kuulijoiden päähän tietyn mielikuvan, mutta musiikkinne poikkeaa tyylilajin tusinatuotoksista. Onko tämä genreleima muodostunut teille missään vaiheessa painolastiksi?

– Ei suoranaisesti, mutta on meillä ollut vaikeuksia määritellä musiikkiamme, niin kuin varmasti monilla muillakin. Kyllä sitä tulee mietittyä, sulkeeko jokin tietty määritelmä potentiaalisia kuulijoita pois, vaikka musiikilla voisi olla annettavaa myös sellaisille, joita genren nimen herättämät mielleyhtymät närästävät, laulaja Vesa Salovaara pohdiskelee.

– En pidä genredebatteja täysin yhdentekevinä, vaikka mieluitenhan siitä pysyisi erossa ja antaisi musiikin puhua puolestaan. Metsäänkin menevä luokittelu lienee kuitenkin parempi kuin ei mitään. Ehkä Vornan nykysoundia voisi kuvata paremmin määritelmä ”suomenkielinen, melankolinen ja black metal -mausteinen melodinen metalli”, mutta sehän nyt ei ole käytännöllisyyttä nähnytkään

Vorna on jo tuttu nimi ulkomailla. Onko ”suomalainen eksotiikka” suurin valttikorttinne maailmalla?

– Suomen kieltä on ainakin haukuttu charmikkaaksi! Sanoisin, että autenttisuus on aina hyvä ja vetovoimainen piirre musiikkityylistä ja lähtömaasta riippumatta. Meiningistämme välittynee tietynlainen suomalainen metsäläisyys, sillä se on osa meitä, ja tulee tuota korostettua jonkin verran ihan tietoisestikin, esimerkiksi visuaalisella puolella.

Bändiltänne löytyy oma olut. Miksi lähditte mukaan tähän? Eikö alkoholin ja metallin suhdetta ole hehkuteltu vuosien mittaan jo ihan tarpeeksi?

– Keikka on audiovisuaalinen elämys, mutta keikoillamme käyneet tietävät, että olemme yhdistelleet siihen myös tuoksujen maailmaa. Mikäpä sopisi paremmin paikkaamaan makuaistille jäänyttä aukkoa kuin tuhti, katajainen ja savuinen stout?

– Panimo Hiisi oli kiinnostunut yhteistyöstä, ja jos voimme levittää samalla sanaa laadukkaasta suomalaisesta pienpanimokulttuurista, en näe kokonaisuudessa häviäjiä. Metallikeikoilla kävijät juovat tunnetusti kaljaa joka tapauksessa – mikseivät siis nauttisi bulkkikaman sijaan hyvästä oluesta!

Lisää luettavaa