Suorasukainen ja raaka – haastattelussa Clandestine Blaze

Kun puhutaan kotimaisesta black metalista, on mahdotonta sivuuttaa Clandestine Blazeä. Neljännesvuosisadan ajan toimineen projektin linja säilyy kompromissittomana ja ajattomana. 

16.12.2023

Resacralize the Unknown kuulostaa melko sävykkäältä ja monipuoliselta Clandestine Blaze -albumilta. Millaisena näet itse levyn materiaalin? 

– Materiaali on käynyt läpi entistä tiukemman seulan ja demotusvaiheen, projektin sydän ja sielu Mikko Aspa avaa. 

– Ajatus oli tehdä nopeampi ja kompaktimpi albumi, jolla osa kappaleista palaa hieman vanhemman materiaalin suoraviivaisuuteen osan laajentaessa ilmaisua aiemmin kuulemattomaan. Mekaanisen toiston karsiminen oli tietoista, ja halusin levyn rullaavan musiikillisesti ollen silti tiukasti kylmän ja karkean black metalin traditiossa. 

Mitä halusit tuoda esiin sanoituksilla? 

– CB:n sanoitukset ovat aina maailmankuvani käsittelyä. Sisältö on mielessäni ja sen saattaminen kirjalliseen muotoon on itselleni merkityksellinen prosessi. Tekstit eivät ole vain yleisölle vaan sitä, miten maailmankuvani rakentuu. 

– Levyjen tarkoitus ei ole viihdyttää tai olla väkisin uutta. Albumi jatkaa aiempien teemojen syventämistä ja aiheisiin palaamista uudesta kulmasta. Niiden rinnalle tuli myös uusia aiheita, jotka olivat merkityksellisiä albumin teon aikana. Tällä kertaa kappaleiden tekstien pituutta on lyhennetty tarkoituksella ja ilmaisutapa on pääasiassa suorasukainen ja raaka. 

Syntyvätkö kappaleesi tekstien vai musiikin pohjalta? 

– Alkuaikoina teksti tuli usein ennen musiikkia, koska ajatuksena oli korostaa aatteellisen sisällön olennaisuutta. Nyttemmin ajatus on ollut liittää musiikki ja teksti toisiinsa tiukasti kietoutuvaksi kokonaisuudeksi. Tekotapana on ollut säveltää musiikki loppuun asti ja nauhoittaa levy instrumentaalina, minkä jälkeen havainnoin tarkasti kappaleiden sisältämän latauksen ja kirjoitan sen tekstin muotoon. 

– Tekstien tunnelma on suoraan heijasteinen musiikkiin. Sävellysten melankolia, aggressiivisuus tai synkkä ja pahaenteinen tunnelma ovat toimineet kappaleiden aiheiden ja kirjoitustavan ohjenuorana. Sekä musiikki että teksti monella tapaa vain syntyy eikä ole täysin tietoista toimintaa. 

Resacralize the Unknown ilmestyi ilman minkäänlaista promootiota. Miksi koet markkinoinnin epäolennaiseksi? 

– CB ei ole sidottu kaikkiin musiikkiteollisuuden toimintatapoihin ja asiat hoituvat mielekkääksi kokemillani tavoilla. Merkittävä osa levyjen jakelusta tapahtuu alakulttuurissa, eikä olennaisinta ole kuumin uusi hype. Kokemukseni mukaan levyni myyvät vuosien saatossa joka tapauksessa useita tuhansia kappaleita. Koska niitä ei ole tehty esimerkiksi kiertueita promotoimaan, en näe suurta merkitystä, hankitaanko ne heti ilmestyttyä vai jopa vuosia myöhemmin. 

– Minulle olennaisempaa on albumien merkitys henkilökohtaisella tasolla sekä ajatus niiden merkityksestä niille, jotka eivät näe niitä vain osana loppumatonta musiikkiteollisuuden tuotantolinjaa. 

Miksi Clandestine Blaze on olemassa? Mikä motivoi sinua luomaan musiikkia juuri tällä projektilla? 

– Operoin joka tapauksessa näiden aiheiden ja tietyn elämäntavan parissa. CB syntyy tavasta käsitellä asiaa taiteen keinoin ja luomalla itselleni tärkeitä teoksia. Tämä on ollut ehtymätön motivaationlähde.

Julkaistu Infernossa 8/2023.

Lisää luettavaa