”Suurimmat vaikutteet tulevat vanhoilta suomalaisilta death metal -yhtyeiltä” – haastattelussa Krypts

Toisen levynsä julkaissut Krypts alleviivaa, ettei 1990-luvun alkupuolelta tuttu suomalainen death metal -soundi ei ole kadonnut mihinkään.


Uusi levynne Remnants of Expansion on mielestäni tunnelmaltaan hieman Unending Degradation -edeltäjäänsä (2013) pahaenteisempi ja pimeämpi. Minkälaisista lähtökohdista aloitte kirjoittaa albumin materiaalia?

– Aloitimme kirjoittamisen jo ennen kuin Unending Degradation oli julkaistu. Alusta pitäen oli selvää, että materiaali tulee olemaan hieman erilaista, bändi vastaa.

– Upotimme debyyttiin kaiken, mitä Krypts oli ensimmäisestä demosta siihen asti, ja pystyimme aloittamaan tämän prosessin jälkeen niin sanotusti alusta. Olimme myös todella kyllästyneitä debyyttiin ja halusimme ”hyökätä” sitä vastaan. Remnants ei ole varmaankaan ulkopuolisille sen erilaisempaa tavaraa kuin aikaisemmatkaan julkaisumme, mutta meille se on askel kohti uutta.

En ole vielä nähnyt albumin sanoituksia, joten voisitteko hieman avata, millaisia sanoitusteemoja siltä löytyy.

– Levyn tematiikka kietoutuu sen nimen ympärille. Jokainen kappale kuvailee aihetta omasta näkökulmastaan liikkuen riutuvista galakseista mielenrippeisiin.

Kryptsin hallitsevin piirre on sen tukahduttava pimeys, joka vaikuttaa bändin musiikissa hyvin kokonaisvaltaisesti – Remnants of Expansionillä jopa tanakkaa debyyttiä paremmin.

Mistä musiikkinne pohjaton synkkyys lopulta kumpuaa?

– Jaa-a… Ehkäpä juuri tuosta pohjattomuuden tunteesta. Meitä on aina viehättänyt synkkä musiikki, joka upottaa mukanaan.

Yhtyeen linjaksi valikoitunut raskassoutuinen death metal on pitänyt kutinsa hyvin, eikä bändin ilmaisuun oikeastaan edes kaipaa sen kummempaa sävykkyyttä tai ”mielenkiintoista vaihtelua”. Kun perusasia on hallussa, se kantaa kyllä läpi biisin kuin biisin.

Onko bändinne musiikillinen linja hakattu kiveen?

– Soitamme death doomia. Näiden raamien sisällä liikumme vapaasti, mutta täysin niiden ulkopuolelle emme mene, vaikka vaikutteita tulee paljon erilaisista lähteistä.

– Meitä ei kuitenkaan kiinnosta säveltää levy levyltä täysin samanlaista materiaalia. Omasta mielestämme jokainen julkaisumme on ollut erilainen ja säilyttänyt kuitenkin saman ytimen. Miten tämä ilmentyy ulkopuolisille, on täysin eri asia.

Krypts edustaa vanhaa suomalaista death metalia muiden muassa alkuaikojen Sentencedin ja Abhorrencen hengessä tehden tämän varsin hyvin ja esikuvia kunnioittaen. Koetteko itse, että soundinne on jotenkin erityisen suomalainen?

– Suurimmat vaikutteet tulevat vanhoilta suomalaisilta death metal -yhtyeiltä kuten Rippikoulu, Sentenced, Demigod, Demilich, Abhorrence ja niin edespäin. Luonnollisesti tämä kuuluu myös meidän soundissa.

– Välillä riffeistä tulee melkein tribuuttimaisia, mutta tämä on harvoin tarkoituksenmukaista. ”Suomalainen death doom” kuvastaa meidän äänimaailmaa hyvin.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 10/2016.