Swallow the Sunin tarina kirjaksi – ”Kovakin fani saa silmilleen juttuja, joita ei taatusti ole aiemmin lukenut”

Kirjan on kirjoittanut päätoimittajamme Matti Riekki.

12.09.2023

Like Kustannus julkaisee tammikuussa 2024 kotimaisen death doom -suuruuden, vuonna 2000 perustetun Swallow the Sunin tarinan kertovan kirjan. Swallow the Sun -kirjan on kirjoittanut lehtemme päätoimittaja Matti Riekki, jonka käsialaa on myös niin ikään Liken julkaisema Sentenced-historiikki Täältä pohjoiseen (2015).

”Swallow-tarinan kirjoittaminen oli minulle samanlainen kutsumustyö ja kunniatehtävä kuin Sentenced-biografian työstäminen yhdeksän vuotta aiemmin. Tarjous, josta ei voinut tai saanut kieltäytyä. Vaikka olen seurannut yhtyeen touhuja jo aiemmin, joskus läheltäkin, moni asia prosessin varrella yllätti kunnolla. Kovakin fani saa siis silmilleen juttuja, joita ei taatusti ole vielä lukenut. Jo pelkästään se riittää pitkälle, että pitkään julkisuudessa vaiennut Juha Raivio (yhtyeen kitaristi ja johtohahmo) puhuu nyt mitään peittelemättä, mutta kyllä hyvää tarinaa – hauskaa ja todellakin vähemmän hauskaa – puskee kautta linjan”, Riekki sanoo.

”Kun kuulin kirjaideasta ensimmäisen kerran, vastaukseni oli sataprosenttinen EI. Olen aina toivonut, että musiikki puhuisi puolestaan. Bändi on kuitenkin joutunut uppoamaan loppumattoman syvään Mariaanien hautaan ja kiipeämään päättymättömältä tuntuvaa vuorenseinämää, ja se tarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Pohjolan laulut ovat nyt näissä kansissa, naurussa ja surussa, ja oma seitsemän vuoden hiljaisuuteni on ohi”, kommentoi vuorostaan Raivio.

Raivion lisäksi ääneen pääsevät luonnollisesti muutkin yhtyeen jäsenet, jotka puhuvat suoraan ja peittelemättä niin sisäisistä ristiriidoista ja musiikkibisneksen tylyydestä kuin myös ystävyydestä ja vankasta tahdonvoimasta.

”Bändillä on jo sen verran ikää, että tarinoita alkoi olla kasassa kirjan verran. Ja tämähän oli varsin terapeuttinen sessio bändillekin puhua vanhat asiat halki. Se ei muuten ollut helppo tehtävä suomalaiselle miehelle! Nauruilta ja itkuiltakaan ei voinut välttyä”, toteaa solisti Mikko Kotamäki.

Lisää luettavaa