”Taidetaan olla liian nuoria nostalgisoimaan tällaista kamaa” – haastattelussa Ashen Tomb

Kotimainen Ashen Tomb paukuttaa ensimmäisellä julkaisullaan väkevää kuolometallia. 

03.03.2023

Vuonna 2021 syntynyt Ashen Tomb on tuore kokoonpano. Mikä toimi sykäyksenä bändin perustamiselle? 

– Pandemian mittaan saattoi olla vähän liikaa aikaa käsissä. Tuli pohdittua elämän suuria kysymyksiä, kuten sitä, miksi minä, joka olen kuitenkin henkeen ja vereen death metal -mies, en soita yhdessäkään tyylipuhtaassa death metal -yhtyeessä, laulaja Ilkka Laaksonen mietiskelee. 

– Valtter Viro [rummut], jonka kanssa soitan myös Virulent Life -grindcore-bändissä, ajatteli jokseenkin samoin. Siitä se ajatus sitten lähti, ja nyt ollaan tässä. 

Tyylinne on perinteikästä death metalia. Soitatteko musiikkia nostalgiamielessä vai onko siihen tarkoitus tuoda jotain uutta? 

– Taidetaan olla liian nuoria nostalgisoimaan tällaista kamaa. Kaikki klassikot oli jo tehty, kun minä olin jotain viisivuotias. Muut jäsenet eivät olleet vielä lähelläkään maailmaan ilmaantumista. Mielestäni Ashen Tombin musiikissa on tietynlaista raikkautta. Treenikämpällä kokeillaan villitkin ideat, ja jos ne toimivat, ne jäävät kappaleisiin. 

– Nyt ilmestyneen nimikko-ep:n biisit nojaavat ehkä hieman enemmän turvallisen tuttuihin ratkaisuihin, koska ne ovat bändin kolme ensimmäistä kappaletta. Porukan yhteenhitsautuminen otti aikansa, mutta sen jälkeen treenit ovat olleet ”turvallinen tila” heitellä ideoita. Uusissa kappaleissa onkin jo hieman erikoisempia ratkaisuja. Ajoittain kama flirttailee jopa brutaalin death metalin kanssa. 

Erityisesti ep:n kolmannen kappaleen nimi Bleak Earth that Used to Host the Ignorant Race that Foresaw Its Doom and Did Nothing (Exterminated the Pests that Once Depraved Its Body) herättää huomion… 

– Kappaleen nimi on aika suora kunnianosoitus Demilichin suuntaan. Ne liian pitkät nimet ovat aina naurattaneet sopivalla tavalla, joten oli pakko kokeilla itsekin, Laaksonen perustelee. 

– Kyseinen biisi kertoo meistä ihmisistä. Tiedämme, että vääjäämätön tuho on aivan nurkan takana, ja sen, mitä voisimme asialle tehdä, mutta olemme valinneet silmien ummistamisen toiminnan sijaan. Muut kappaleet ovat enemmän death metalille perinteistä kauhufantasiaa. 

Olette heittäneet jonkin verran keikkaa. Kuinka homma toimii lavalla? 

– Yllätti ehkä itsenikin, kuinka hyvin se oikeasti toimii. Me ollaan selvästi livebändi, ja sen takia tätä tehdään. Että päästään soittamaan ja kokemaan asioita. Keväällä onkin hyvä nippu keikkoja pitkin Suomea. Kannattaa seurata meidän someja, jos haluaa tietää, milloin ollaan kylillä. Myöhemmin tänä vuonna odottaa myös ensimmäinen ulkomaankeikka. 

Onko seuraavaksi suunnitteilla kokopitkä? 

– Sen sävellystyö on melko hyvällä tolalla, puolet kappaleista on jo valmiina. Jospa täyspitkän saisi ulos vielä tänä vuonna. Luvassa on myös seiskatuumainen Sepulchral Cursen kanssa. Vinyylipainojen ruuhkien takia sille ei ole aikataulua, mutta tulossa on.

Julkaistu Infernossa 1/2023.

Lisää luettavaa