”Tehtävämme on tehty ja tämä aikakausi elämissämme lopullisesti ohi” – haastattelussa Negură Bunget

Kun romanialaisen Negură Bungetin johtohahmo Gabriel ”Negru” Mafa kuoli yllättäen neljä vuotta sitten, bändin ura oli sillä taputeltu. Jäljelle jääneet jäsenet päättivät kuitenkin tehdä kovan työn ja saattaa keskeneräisen albumin loppuun.

Romanialaisen raskasmetallin kirkkain tähti Negură Bunget edustaa marginaalimusiikkia, mutta sen vuonna 1995 alkaneen taipaleen voi katsoa olevan merkityksellisempi kuin moni kuvittelee. 

Black metalia ennakkoluulottomasti ja omalla tavallaan muokannut bändi on kyennyt luomaan yhdeksällä albumillaan todella sykähdyttäviä tunnelmia ja mielikuvia. Niissä sumun ja metsien peittämät Karpaatit edustavat jylhyyttä ja pysyvyyttä alati muuttuvan maailman tiimellyksen ja arkipäiväisen mitättömyyden keskellä. 

On tuskin sattumaa, että Wiccan Redenä aloittaneen yhtyeen nimeksi valikoitui lopulta Negură Bunget, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna synkkää ja sumuista metsää. Bändin kuulaimmat sävellykset kurkottavat kuitenkin yhtä lailla myös tähtiin ja ihmiselle ikuiseksi mysteeriksi jäävään kosmokseen. 

Yhtyeen viimeiseksi jäävä levy Zău on nyt ulkona vaikeiden vaiheiden kautta. Se on sisällöltään kaikkea aiemmin mainittua: kaunis, orgaanisella tavalla raaka ja mahtipontinen. Ennen muuta se nousee ilahduttavasti Negură Bungetin julkaisujen kärkipäähän. 

– Albumin teko oli meille todella pitkä ja tuskainen matka, laulaja Tibor Kati huokaisee. 

– Kun kaikki oli lopulta valmista, olimme todella helpottuneita. Nyt kun levy on ulkona, tuntuu siltä, että tehtävämme on tehty ja tämä aikakausi elämissämme lopullisesti ohi. 

Projekti loppuun 

Kun uutiset sydänkohtaukseen vain 42-vuotiaana menehtyneestä Mafasta kiirivät metallifanien tietoisuuteen, tuskin kukaan uskoi yhtyeen jatkoon. Mies oli nimittäin Negură Bungetin perustaja ja ainoa alkuperäisjäsen, joka vastasi käytännössä kaikesta bändiin liittyvästä. 

Samaa mieltä olivat odotetusti myös vuonna 2013 mukaan astuneet viisi muuta jäsentä, jotka ilmoittivat Negură Bungetin kuolevan Mafan mukana. 

– Kun Negru menehtyi aivan yllättäen, me – sekä myös hänen leskensä Alina – päätimme perua kaikki sovitut keikat ja hajottaa Negură Bungetin. Jäljelle jäi kuitenkin yksi tehtävä: Transylvania-trilogian kolmannen osan viimeistely. 

– Negru oli äärimmäisen omistautunut tälle projektille ja nähnyt paljon vaivaa sen eteen. Levyn esituotanto oli tehty ennen viimeiseksi jäänyttä kiertuettamme, ja hän oli jo purkittanut rummut kappaleiden raakaversioihin. 

– Kykenimme palaamaan suruajan jälkeen studioon viimeistelemään omat osuutemme. Teimme kaiken niin kuin Mafa olisi halunnut, koska hän jätti jälkeensä muistiinpanoja siitä, millaiseksi oli levyn suunnitellut. Saimme onneksi mukaan myös Negrun pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Daniel Dorobantun, joka tuli apuumme tuotantopuolella. 

Kaksi todellisuutta 

Gabriel Mafa antoi vuonna 2015 Infernolle haastattelun, jossa hän kertoi tuolloin aluillaan olleen Transylvania-levytrilogian ensimmäisen osan Tăun olevan omistettu Transilvanian luonnolle, myyteille ja legendoille. Toinen osa Zi (2016) pohjasi puolestaan paikallisiin ihmisiin, heidän tapoihinsa ja uskomuksiinsa. 

Viimeisen osan Zăun tehtäväksi jäi kuvata henkisyyttä ja kuolemattomuutta, mikä saa Mafan poismenon myötä täysin uuden ulottuvuuden. 

Negură Bunget on osannut luoda aiemminkin vaikuttavia levyjä, mutta kolmen kokopitkän muodostama ketju on bändin uralla jotain uutta ja äärimmäisen kunnianhimoista. Ryhmän yksittäisistä huippuosumista muistetaan usein mainita vuonna 2006 ilmestynyt Om, joka kuulostaa näin jälkikäteenkin hyvältä, mutta yksiulotteiselta, jos sitä vertaa kolmen viimeisen albumin luomaan täysipainoiseen kokonaisuuteen. 

– Transylvania-trilogia oli kokonaan Negrun visioima juttu, mutta hän ei valitettavasti ole enää keskuudessamme kertomassa sen tarkempia yksityiskohtia. Kävimme kuitenkin aikoinaan useita keskusteluja konseptista ja sanoituksista, ja olemme varmoja, että kyse on paljon enemmästä kuin vain Transilvaniasta maantieteellisenä paikkana. 

– Trilogian jokainen osa-alue on yhteydessä toisiinsa ja sen musiikissa on paljon viitteitä romanialaiseen kansanperimään, eikä ainoastaan albumilla kuultujen perinnesoittimien muodossa. Myös tekstit ovat sidoksissa paikalliseen kirjallisuuteen sekä suulliseen perimätietoon ja tarinoihin. 

– Kun Negru kirjoitti sanoituksia eri paikoista, niissä oli mukana monenlaisia legendoja ja myyttejä. Trilogiassa esiintyvä fyysinen maailma ikään kuin peilautuu toispuoleiseen, joten musiikillinen matka kotiseutujemme maisemien läpi on myös hyvin hengellinen kokemus. 

Musiikkia kaikille 

Negură Bungetin tapauksessa hengellisyys ja uskonnollisuus ovat täysin eri asioita. Yhtyeen musiikki tuntuukin pureutuvan syvälle ihmisen ikiaikaiseen puhtaaseen ja primitiiviseen tajuntaan, kauaksi uskonnollisten dogmien tuolle puolen, ja koskettavan oikeanlaisen mielentilan löydyttyä todella syvältä. 

Kuinka pitkälle suunniteltua ja hiottua Zăun tunnelmallinen puoli lopulta on? 

– Transylvania-trilogia syntyi todella tarkan suunnittelun tuloksena, eikä mikään albumeilla kuultava ole sattumaa. Kaikki on mietitty loppuun asti, pienintä yksityiskohtaa myöten, Kati vakuuttaa. 

– Jos kuulija kokee, että Zău on musiikillisesti tunnelmallisempi kuin pari edeltäjäänsä, ehkä homma todellakin on niin. Tämä Negrulla olikin mahdollisesti mielessään albumin parissa työskennellessään. 

Negură Bunget on ollut paras mahdollinen myyntipuhe ja matkaesite kotiseudulleen. Bändi ei ole synnyttänyt koskaan turhia musiikin ulkopuolisia kohuja, sen tuotanto on säilyttänyt laadukkaan tasonsa ja sen tapa kuvata Transilvaniaa on ollut aito ja rehellinen.

Valtaosa Romanian ”historiaan” pohjaavista metallibändeistä on ottanut asiakseen kirjoittaa tekstejä kreivi Draculasta ja vampirismista, jotka ovat puhdasta fiktiota. Metallin vaatteisiin puettuna aiheet ovat synnyttäneet useimmiten nolostuttavalla tavalla hollywoodmaisia tarinoita.

Tibor Kati on asunut koko elämänsä niin sanotusti hoodeilla. Hän näkee alueen historian ja nykyisyyden oikeasta kulmasta.

– Transilvania tarkoittaa ihmisille monia eri asioita. Se on maantieteellinen määritelmä, vaikkakin alueen tarkat rajat ovat yhä hyvin kiistanalaiset. Se on myös politiikkaa ja traditioita, mutta meille se on ennen kaikkea koti.

– Negru halusi näyttää maailmalle, miten kulttuurillisesti rikas ja hengellinen tämä kaunis ja ihmeellinen planeettamme voi olla. Uskomme, että hän onnistui siinä hyvin, sillä tiedämme ihmisiä ympäri maailman, jotka ovat kiinnostuneet kulttuuristamme musiikkimme kautta ja matkanneet katsomaan Romaniaa omin silmin.

– Jotkut ehkä löytävät levyiltämme ”vain musiikin”, toiset paljon enemmän, emmekä me ole kertomassa, mikä on oikein ja mikä väärin. Trilogia on nyt tutkittavissa kokonaisuudessaan, ja toivomme, että ihmiset saavat jotain irti Negrun visiosta, tulivat he mistä tahansa. Tämä albumi ei ole romanialaisilta romanialaisille, vaan ihan kaikille, jotka sen haluavat kuunnella.

Uusi elämä

Elämä on ikuinen kiertokulku, ja Negură Bungetin kuihtumisesta versoi uusi yhtye, joka kantaa nimeä Sur Austru. Kyseisessä kokoonpanossa vaikuttavat Katin ja basisti Ovidiu Corodaun lisäksi huilusta ja monista perinnesoittimista vastaava Petrică Ionuţescu sekä kolme Negură Bungetin ulkopuolelta tullutta muusikkoa.

Bändin musiikki kuulostaa tutulta, mutta siinä on myös paljon omaa. Tunnelmallinen ja vahvasti folkiin nojaava black metalinsa ei ole yltänyt vielä aivan huipputasolle, mutta eritoten yhtyeen alkuvuodesta ilmestynyt Obȃrșie-täyspitkä ansaitsisi silti enemmän huomiota.

– Kun Negru menehtyi, minä ja Corodan päätimme jatkaa yhdessä ja kehittää soundiamme siitä, mihin Negură Bunget jäi. Lisäsimme mukaan oman näkökulmamme ja musiikillisen kokemuksemme, ja sen seurauksena syntyi Sur Austru, Kati kertoo.

– Tähän mennessä olemme julkaisseet kaksi kokopitkää levyä ja esiintyneet muutamalla festivaalilla sekä yksittäisillä keikoilla ympäri Eurooppaa. Pandemia on pakottanut homman toistaiseksi jäihin, mutta niinhän asia on monen muunkin kohdalla.

Julkaistu Infernossa 11/2021.

Lisää luettavaa