”Tekemällä ei lähdetä tekemään” – haastattelussa Sigir

Suomalainen melodinen death metal on maailmalla kovassa kurssissa. Nyt kentälle astuu pohjoissavolainen Sigir, jolla on mahdollisuudet edetä isoihin piireihin.

06.01.2024

Lähditte rakentamaan Rainmaker-debyyttiänne kunnon apuvoimien kanssa. Minkälaiseksi prosessi muodostui? 

– Prosessi oli alusta asti sekä rento että ammattimainen. Pääasiassa Eugen [Valovirta] kanssa tuusattiin hommia, ja se toimi kyllä erinomaisesti, laulaja-kitaristi Viljami Toikkanen fiilistelee. 

– Huumoritasot kohtasivat ja homma rullasi sen siivittämänä eteenpäin. Sama juttu tuottajien Jake E:n [Amaranthe] ja Jakob Herrmannin kanssa. Äänitettäessä otettiin meidän soittajista irti 110 prosenttia, mutta hommien jälkeen osattiin rentoutua. Aluksi mukana oli jännitystä, mutta se katosi suht nopeasti, kun tutustuttiin näihin heppuihin. Ollaan todella kiitollisia, että on saatu tehdä heidän kanssaan töitä taiteellisesti vapain käsin. 

Mikä inspiroi teitä kirjoittamaan juuri tällaista musiikkia? 

– Luonto, maisemat ja elämäntapahtumat sekä tietysti kaikki musiikki, mitä olemme elämiemme varrella kuunnelleet. 

Sanoituksissanne on perinteisen englannin lisäksi suomea. Onko tullut mieleen kirjoittaa jopa täysin suomenkielinen melodeath-julkaisu? 

– Jos tulee sellainen fiilis tai inspiraatio, että se voisi toimia, niin miksei. Tekemällä ei lähdetä tekemään. Me tiedettiin jo alkupisteestä asti, että ne levyn lyhyet kohdat pitää vetää suomeksi. 

Suurin osa miehistöstänne vaikutti aiemmin pienellä profiililla vetäneessä Ritual of Terrorissa. Onko Sigir jatketta tälle bändille? 

– Sigirin ekan demon piti olla alkujaan Ritualin kolmas ep. Ritual oli kuitenkin hieman rennompi projekti, joten kun päätettiin tehdä enemmän tosissaan, heivattiin koko bändi ja jätettiin biisit pöytälaatikkoon. 

– Tiet synistin kanssa erosivat, ja Eetun [Pennanen, rummut] opiskelukaveri Valtteri Pitkänen otettiin toiseen kitaraan. Sitten vanhat kappaleet palasivat työpöydälle ja Sigirin tarina alkoi rullata. 

Olette julkaisseet Rainmaker-musiikkivideon, jolla esiintyy aika yllättävä persoona eli ”hieman humoristisemmista” rooleista tuttu Aku Hirviniemi. Kuinka päädyitte tällaiseen roolitukseen? 

– Tavattiin Akun kanssa yhteisen tutun kautta. Hän kiinnostui kuuntelemaan meitä, kun vaihdettiin musaan liittyviä kuulumisia, ja siitä se idea lähti. Kuvio jäi hieman auki, mutta levy-yhtiö oli sopinut asioita. Käsiksen saatuani tajusin, että Aku on oikeasti mukana.

Julkaistu Infernossa 9/2023.

Lisää luettavaa