Terapeuttista bänditoimintaa – haastattelussa Gladenfold

Sinfonista metallia tummin sävyin maalaileva Gladenfold nostaa kolmannella levyllään tasoaan. Tämä on huomattu myös yhtyeen saamasta palautteesta.

Muodostuiko Nemesisistä sellainen levy kuin alkujaan suunnittelitte?

– Hyvin pitkälti, kitaristi Matias Knuuttila nyökkää.

– Kun edellinen levy When Gods Descend ilmestyi keväällä 2019, meillä oli jo tukku uusia biisejä sävellettynä lähes valmiiksi. Materiaali oli aiempaa aggressiivisempaa ja synkissä vesissä vellovaa, joten oli luonnollista lähteä siihen suuntaan. 

– Sovituksia syynättiin tällä kertaa todella tarkasti, ja monet kappaleet kokivat vielä äänitysvaiheessa isojakin muutoksia. Tämäkin oli osa suurta suunnitelmaa, sillä viime levyn kohdalla sovitustyön laiskuus kostautui miksausvaiheessa. 

Musiikissanne on todellakin pohjimmiltaan aika vakavailmeinen ote. Oletteko synkkiä henkilöitä? 

– Jep, synkkiä poikia tässä ollaan, mustiin pukeudutaan ja heviä kuunnellaan… Mutta meno olisi varmasti vielä synkempää ilman bänditoimintaa. Musiikin tekeminen on terapeuttista ja vapauttavaa, ja kaikenlaiset mielen solmut ja elämän vastoinkäymiset toimivat polttoaineena tällaisen kaman luomiselle. 

– Mutta kun lähdetään soittomatkoille ja noustaan lavalle, sehän on ihmisen parasta aikaa eikä silloin jaksa enää synkistellä. Teatteriperformanssit jätetään muille yhtyeille, me vedetään keikat hymyssä suin perinteisiä rockmaneereita noudattaen. 

Sanoitustenne kuvittelisi pohjaavan fantasiaan ja fiktioon. Onko näin? 

– Tekstimme ovat pitkälti elämäkokemusten värittämää fantasiaa. Tämän albumin sävellykset ja sanoitukset ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta laulajamme Eskon [Itälä] kirjoittamia, ja etenkin nyt sanoitukset ovat varsin vertauskuvallisia. Pohjalla on varmasti omasta elämästä kumpuavia ajatuksia. 

– Lisäksi meiltä on yleensä löytynyt yksi tai useampi miekkojenkalisteluun pohjautuva veisu, ja yksi taisteluralli on eksynyt tällekin levylle. Musiikki syntyy käytännössä aina ensin, joten sanoitukset muovautuvat sen mukaan, millaisia tunnelmia sävellys herättää. 

Musiikistanne löytyy mukavasti omaperäisyyttä. Kuinka paljon panostatte meiningin uniikkiuteen? 

– Ei me oikeastaan panosteta, Knuuttila sanoo. 

– Tätä bändiä on tehty aina aina musiikki edellä ja ulkomusiikilliset puolet on jääneet usein turhan vähäiselle huomiolle. Gladenfoldilla on jo ikää, joten selkeimmät vaikutteet on rapisseet matkalla pois ja niistä on muovautunut yhtyeen oma soundi, jossa on toivottavasti ripaus omaperäisyyttä. 

Gladenfold ei ole mitenkään turhan tunnettu nimi. Kuinka korkealla tavoitteenne ovat? 

– Vaikka tätä tehdään musiikin takia, motivaation kannalta on tärkeää, että homma menee jokaisen albumin kohdalla eteenpäin. 

– Mitään kovin konkreettisia tavoitteita ei ole, mutta keikkailu ulkomailla kyllä kiinnostaa. Alustavan palautteen perusteella on tullut sellainen tunne, että tämä levy resonoi kuulijoissa jotenkin eri lailla. Toivotaan, että merkit pitävät paikkansa ja Nemesis vie toiminnan seuraavalla tasolle. 

Julkaistu Infernossa 4/2022.

Lisää luettavaa