Tie Tuskan lavalle aukesi kovalla työllä ja soittamisen riemulla – haastattelussa Tuska-Torstain voittajat Numento ja Sacred Dimension

Yhtyeet pääsivät kisan kautta esiintymään kesän 2022 Tuska-festareille.

20.06.2022

Vuonna 2020 alkaneesta Tuska-Torstai -bändikisasta muodostui koronan vuoksi pitkä taival, mutta kesäkuun alussa matka saatiin vihdoin päätökseen ja kisan voittajat selville. Tiensä Tuskan lavalle raivasivat lopulta pääkaupunkiseudulta tuleva Numento, joka saa kunnian potkaista koko festarit käyntiin perjantaina 1.7. Telttalavalla kello 13.30, sekä hankolaislähtöinen Sacred Dimension, joka vuorostaan herättelee festarikansaa sunnuntaina 3.7. päälavalla kello 14.30.

Kyselimme molempien bändien kuulumiset sekä ennakkofiilikset tulevasta Tuska-keikasta. Numento-leiristä kysymyksiin vastailivat kitaristi Aleksi Vehmassalo (AV), laulaja Katri Hiovain-Asikainen (KHA) sekä basisti Simo Mattila (SM), Sacred Dimensionilta puolestaan koko orkesterin puolesta vastasi laulaja-kosketinsoittaja Sebastian Lindström.


Numento.

Numento

Milloin, missä ja miten bändi on perustettu?

AV:- Bändi on saanut alkunsa jo 2004, kun yläasteikäinen kaveriporukka Itä-Helsingistä alkoi soittamaan soittimia. Ensimmäiset vuodet meni siis kirjaimellisesti ihan soittamaan opettelussa. Katri tuli mukaan kuvioihin vuonna 2011 ja samoihin aikoihin vaihtui myös nimeksi Numento. Vaikka tyylillisesti musiikki on tuosta vielä kehittynyt paljonkin, alkoi tuolloin myös löytymään nykyäänkin tunnistettavaa soundimaailma. Hieman laskentatavasta riippuen ajattelemme, että bändi on perustettu joko 2004 tai 2011. 2004 perustettu bändi kuulosti ja näytti ihan erilaiselta, kuin tämän päivän Numento, mutta ei tässä toisaalta ole mitään uutta bändiä välissä perustettu.

Miten kuvailisitte musiikkianne sellaiselle, joka ei ole teitä vielä koskaan kuullut?

KHA:- Musiikissamme yhdistyvät uniikilla tavalla seesteisyys ja raakuus. Emme ole koskaan miettineet, mitä “genreä” haluaisimme soittaa, vaan menemme aina joka biisin kohdalla tarina ja tunnelma edellä. Lopputuloksena on sitten luova sekoitus erilaisia metallin alatyylejä, mutta oma soundimme ja ilmaisumme on kuitenkin hyvin tunnistettava biisistä riippumatta. Kullakin bändin jäsenellä on hieman omanlaisensa musiikkimaku ja tausta, olemme soittaneet/laulaneet kaikenlaista aina grindgoresta oopperaan, mikä antaa meille hyvin laajan paletin erilaisia ilmaisukeinoja. Ihmiset ovat jotenkin luonnostaan taipuvaisia lokeroimaan asioita, joten jos nyt joku genremääritelmä täytyy antaa, niin ehkä sellainen kuvaavin olisi jotakuinkin “progressiivista melodista metallia death metal -vaikuttein”.

Mikä on valttikorttinne, jonka avulla menestyitte Tuska-torstai -kisassa?

AV:- Meillä on suhteellisen nimettömäksi bändiksi pitkä historia, jonka aikana on ehditty hitsaamaan soittaminen ja kemiat kohdilleen bändissä ja oman tyylin löytyminen on saanut kypsyä rauhassa. Homma on ollut meille maraton eikä pikajuoksu. Mitään pikamenestystä ei siis ole meille tullut, eikä toiminta ole perustunut menestyksen hakemiseen vaan kliseisesti sanottuna soittamisen iloon. Ehkä se nyt välittyi yleisölle, että hommaa tehdään niin sanotusti rakkaudesta lajiin.

KHA:- Tämän vuoden keväänä aloimme yksinkertaisesti treenaamaan yhdessä useamman kerran viikossa, ja siinä rupesi sitten uusia biisejäkin syntymään enemmän. Inspiroiduimme tästä paljon, ja siinä nurkilla tuli tieto, että Tuska-Torstai -kilpailua jatketaankin siitä, mihin se jäi vuonna 2020. Päätimme, että teemme kaikkemme kilpailun eteen ja tämä tarkoitti etenkin sitä ahkeraa treenaamista. Tietysti täytyy myös kiittää ihania tukijoukkojamme, jotka olivat kannustamassa meitä eteenpäin kisassa.

Miten kokenut yhtyeenne on keikkarintamalla? Millainen livebändi olette?

AV:- Näihin vuosiin on mahtunut paljon – ja kaikennäköistä – keikkaa. Kaikki keikat kuitenkin vedetään täysillä. Isommat lavat on silti ollut meiltä valtaamatta. Ollaan viime aikoina keskitytty paljon kehittämään meidän lavaesiintymistä, joka toivon mukaan kulminoituu heinäkuun alussa, kun siellä Tuskassa sille isommalle lavalle päästään. On sitä keikkaa tässä kyllä ihan erikseen suunniteltu, että saadaan juuri sinne sopiva veto tehtyä.

Mitä odotatte Tuska-keikaltanne ja ylipäänsä tämän kesän Tuska-festareilta?

SM:- Emme oikein tiedä mitä odottaa. Toki toivomme, että vedetään elämämme keikka hyvän yleisön edessä, jotka ottavat meidät hyvin vastaan. Pohjimmiltaan toivomme kuitenkin, että pystymme pitämään hauskaa sekä lavalla että muutenkin. Sen takiahan tätä tehdään, että olisi hauskaa.

KHA:- Toivomme näkevämme Tuskassa paljon uusiakin kasvoja yleisössä. Odotan innolla myös artistipuolella uusia tuttavuuksia, verkostoitumista, sekä itselle uusien ja tuttujenkin bändien keikkoja pitkästä aikaa. Ehkä jotenkin sellaista kollektiivista jälleennäkemisen riemua pandemian jälkeen.

Mitä Tuskan jälkeen?

AV:- Tarkoitus on laittaa hieman uutta vaihdetta silmään. Ollaan pyritty lisäämään näkyvyyttä, hakemaan lisää ja lisää keikkaa, panostamaan biisien julkaisujen kampanjointiin ja treenaamaan intensiivisemmin, jotta voidaan vetää entistäkin tiukempi keikkoja ja käsiteltyä uutta matskua. Lisäksi toinen pitkäsoittomme The Vile Entity julkaistaan syksyllä.

KHA:- Kyllä, tarkoitus on ollut nostaa Numento nyt uudelle tasolle, myös musiikillisesti, ja tavoittaa uutta yleisöä. Tämä on vaatinut tietynlaista suunnitelmallisuutta ja paljon työtä.


Sacred Dimension.

Sacred Dimension

Milloin, missä ja miten bändi on perustettu?

– Ala-asteelta lähtien bändipuuhat on meillä kaikilla alkanut. Soiteltiin erinlaisissa kokoonpanoissa ja pidettiin hauskaa. Sitten koitti se päivä kun totesin kitaristillemme Sebastian Wickmanille, että nyt perustetaan tosissaan bändi. Hän hoitaisi skebat, minä laulut sekä synat. Siitä istumalta soitettiin serkulleni Tony Helanderille, että maistuisiko bassoskeban pesti. No maistu. Soiteltiin covereita sekä sävellettiin omia kappaleita kolmisteen. Rumpalimme Oscar Cavonius hyppäsi remmiin mukaan hieman myöhemmin. Vuosi taisi olla 2006 ja paikkakunta Hanko. Sacred Dimension alkoi hahmottumaan.

Miten kuvailisitte musiikkianne sellaiselle, joka ei ole teitä vielä koskaan kuullut?

– Raskaita riffejä, kovaa poljentaa. Mutta samalla melodista sekä energistä. Kannattaa siis käydä kuuntelemassa!

Mikä on valttikorttinne, jonka avulla menestyitte Tuska-torstai -kisassa?

– Ollaan aina sanottu, että vedetään 110 lasissa ja olemme omia itsejämme. Haluan myös uskoa, että biisit on hyviä. Ja se, että meitä on kolme vokalistia. Nautimme siitä mitä tehdään lavalla. Ehkä tämä on välittynyt ihmisille.

Miten kokenut yhtyeenne on keikkarintamalla? Millainen livebändi olette?

– Yli 10 vuotta kun tällä kokoonpanolla ollaan tehty enemmän tai vähemmän, siihen mahtuu jos jokunen keikka. Hangon iltatorilta aina Ruisrockiin asti. Keikkamäärässä on laskut mennyt sekaisin mutta ei tässä ihan pystymetsästä lähdetä liikenteeseen. Keikat ovat energisiä ja jokainen keikka vedetään täysillä ja mielestämme tärkeä asia on myös pitää hauskaa. Se kun välittyy ihmisiin ja kimpoaa sieltä takaisin on maailman paras tunne!

Mitä odotatte Tuska-keikaltanne ja ylipäänsä tämän kesän Tuska-festareilta?

– VERTA JA HIKEÄ! Vitsi vitsi. Kaikinpuolin positiivista energiaa. Toivotaan että ihmiset diggaa ja ehkä jokunen uusi fani tarttuu haaviin. Valehtelisin jos väittäisin, ettei jännitä. Ehdottomasti uramme kohokohtia.

Mitä Tuskan jälkeen?

– Kesä suhahtaa festaroidessa. Pari viikkoa Tuskan jälkeen keikkaillaan Metallivuori-festareilla Sieravuoressa lauantaina 16. hienäkuuta. Uusia biisejä on veistelty eikä tarvitse näillä näkymin odotella hirveän pitkään uutta musaa. Näistä kuvioista infoillaan somen puolella joten kannattaa siis ottaa sivut haltuun!

Lisää luettavaa