Tony Iommi muistelee ”painajaismaisen” Black Sabbath -levyn syntyä – ”Aggressio välittyy musiikista”

Yhtye ei kuitenkaan koskaan edes harkinnut jättävänsä hommaa kesken vaikeuksista huolimatta.

Tony Iommi muisteli Metal Hammer -lehdelle antamassaan haastattelussa, miten vaikea levy vuoden 1975 Sabotage Black Sabbathille oli. Yhtyeen kuudennen albumin työstämistä hidastivat ja hankaloittivat riita-asiat entisen manageri Patrick Meehanin kanssa, joita puitiin oikeudessa asti.

”Se oli yhtä painajaista. Meidän piti aamuisin mennä jonnekin hiton oikeuteen puku päällä, sitten palata takaisin studioon ja yrittää jatkaa hommia. Siinä tilassa oli vaikea saada ideoita”, Iommi muistelee.

Kitaristi sanoo lakimiesten myös ilmaantuneen vähän väliä studioon antamaan oikeuden määräyksiä. Turhautuminen ja ärsyyntyminen myös kuuluu levyltä.

”Varsinkin Geezerin lyriikoissa, hänhän kirjoitti levylle kappaleen The Writ, joten sillä oli taatusti vaikutusta. Mielestäni se aggressio välittyy myös musiikista, sillä levylle päätyi tosi heviä kamaa.”

Black Sabbathin aiempien levyjen työstämisessä vierähti yleensä kuukausi tai pari, nopeimmillaan peräti yksi päivä kuten debyyttilevyn kohdalla. Sabotage vei kuitenkin lähes vuoden. Kesken jättäminen ei kuitenkaan ollut koskaan vaihtoehto, sanoo Iommi.

”En koskaan ajatellut sitä. Taistelimme aina läpi kaikesta, mitä eteemme tuli. Ilman musiikkia olisimme luultavasti kaikki seonneet ja mielestäni vaikeudet toivat meidät bändinä lähemmäs toisiamme. Aina kun kohtasimme vaikeuksia, selvitimme ne yhdessä.”