Tyhjyyden kokemus siltoja rakentaessa – maailmanensi-illassa Burial Shrinen massiivinen Labyrinth of Bridges

Burial Shrine

Kanadalainen black metal -yhtye Burial Shrine julkaisee ensimmäisen täyspitkänsä Labyrinth of Bridges 23. syyskuuta kotimaisen Saturnal Recordsin kautta. Levyltä on jo aiemmin tarjoiltu maistiaisena kappale To Scorch the Earth ja seuraavaksi tarjolla on Infernossa maailmanensi-iltansa saava eeppinen nimikkokappale Labyrinth of Bridges.

15-minuuttiseen järkäleeseen oman säväyksensä tuovat Griefwalker-yhtyeessä vaikuttavan Terence O’Shean viulu sekä Teeth of the Wolfista tutun MT:n soolo. Kappaleen sanat on puolestaan kynäillyt suomalainen okkultismikirjailija Johannes Nefastos, joka on aiemmin tehnyt lyriikoita muun muassa Baptismille ja Kyylle.

”Kappale kertoo siltojen rakentamisen (yhteyden/ykseyden työn) vaiheesta, jossa läsnä on tyhjyyden kokemus. Kun työtä on tehty tiettyyn pisteeseen, kun henkisempää kehitystä on saavutettu, mutta aidon vapautumisen sijaan kohtaamme toisen vartijan: tyhjiön, avaruuden, joka ihmisyyden näkökulmasta vaikuttaa kylmältä ja elottomalta, vaikka se ylläpitää kaikkeutta ja on puhtaus itse”, Nefastos avaa.

”Kyse on saavutuksesta, askeleesta kohti ’Jumalaa’ (ja/eli Luciferia), mutta tavalla joka antaa vain vähän helpotusta. Se on ikään kuin vasta-arkkityyppi tarotin Torni-kortille, jossa konkretisoituu erillisen idealismin tuho. Tässä kappaleessa kohtaamme päinvastaisen: holismin mukanaan tuoma tila on liikaa ymmärrettäväksi tai kestettäväksi. Siten tyhjiö myös hengittää itsestään harmaata (so. eteeristä) maisemaa joissa pyhyys ja hävitys ovat yhtäläisesti läsnä – jossa ne ovat yksi ja sama pristiini tila ennen kokonaan uudenlaista syntymistä.”

”Sanoitukset kieppuvat minuuden ja toiseuden yhteyden idean ympärillä, englannin kielessä niin herkullisesti yhtyvissä ’itsessä ja silmässä’, joiden läpi nähdään vihityn matka läpi tyhjyyden.”