”Uskon, että naiseutemme on saanut ihmiset kiinnostumaan meistä” – haastattelussa black metal -duo Asagraum

Kahden naisen pyörittämän Asagraumin esikoislevyllä vanhat tutut temput kohtaavat tuoreen asialle omistautumisen energian. Lopputulemana on yksi vuoden vakuuttavimmista black metal -albumeista.

16.12.2017

Asagraumin alkusanat lausuttiin vain kaksi vuotta sitten, mutta yhtyeen Potestas Magicum Diaboli -levy kuulostaa kaikilta osin valmiilta ja kypsältä teokselta. Kuinka kauan ajatus tämänkaltaisesta bändistä oli olemassa ennen yhtyeen varsinaista perustamista?

– Minä ja Trish [rummut] olemme soittaneet useammassa eri bändissä ennen Asagraumia. Olen kehittänyt oman tyylini kirjoittaa musiikkia näiden vuosien varrella, kielisoittimista ja laulusta vastaava Obscura kertoo kesken Euroopan-kiertueen.

– Aloin soittaa kitaraa 15-vuotiaana ja olen kirjoittanut aina omia kappaleita – vaihtelevalla menestyksellä. Ajatus Asagraumista syntyi, kun tutustuin psykedeelisillä vaikutteilla maustettuun black metaliin kuten Svartidauðiin, Sinmaraan ja The Great Old Onesiin. Halusin yhdistellä tätä meininkiä 1990-luvun parhaisiin juttuihin vanhoilta Emperorin, Mayhemin, Gorgorothin ja vastaavien albumeilta.

Kappaleiden nimiä vilkuillessa käy selväksi, että toimintanne on vakavalla pohjalla. Kuinka itse kuvailisit levyn tekstien sisältöä?

– Sanoitukseni ovat hymnejä Saatanalle. Ammennan voimaa ja inspiraatiota saatanalliselta polulta, joka edustaa minulle täydellistä vapautta luoda oman tahtoni mukainen todellisuus, sekä elämässä että kuoleman tuolla puolen.

– Uskon, että Samaelin ja Lilithin voimat työskentelevät minussa antaen innoitusta, vahvuutta ja itsekuria. Asagraum on vain yksi tapa osoittaa omistautuneisuuttani ja kiitollisuuttani.

Levy ilmestyi muiden muassa Goat Semeniä, Rienausta ja Thy Serpentiä julkaisseen KVLT-levy-yhtiön kautta. Kuinka ajauduitte allekirjoittamaan diilin verrattain pienen suomalaisen lafkan kanssa?

– Levy-yhtiön omistajat olivat katsomassa keikkaamme Helsinki Black Mass -tapahtumassa ja tarjosivat sopimusta, kun tapasimme heidät. Saimme tarjouksia myös muilta levy-yhtiöiltä, mutta valitsimme KVLTin, koska sovimme hyvin heidän bändivalikoimaansa ja heillä on paljon kokemusta työskentelystä isojen lafkojen kanssa. Levymme on lähtenyt myymään todella hyvin, joten uskon, että teimme oikean valinnan.

Obscura ja Trish ovat löytäneet seurakseen kolme muuta muusikkoa, ja Asagraum on tällä hetkellä aktiivisesti keikkaileva yhtye. Tuleeko täysi jäsenistö vaikuttamaan biisinkirjoitukseesi?

– Ei paljoakaan, sillä olen aina olettanut, että löydämme livebasistin ja toisen kitaristin jossain vaiheessa. Potestas Magicum Diabolin musiikki on kirjoitettu tätä ajatellen.

– Meiltä puuttui alussa toinen kitaristi, joten olen iloinen, että V-Kaos pystyi auttamaan meitä ensimmäisellä Euroopan-rundilla ja tulee soittamaan myös useimmilla tulevista keikoistamme. Kosketinsoittaja L-Kaos puolestaan on erikoisvieraamme tällä kiertueella ja tulee soittamaan myös satunnaisilla keikoilla tulevaisuudessa.

Naiset eivät ole harvinaisuus black metal -piireissä, mutta täysin naisvetoiset bändit ovat yhä kovin harvassa. Ainoat laajempaa tunnettuutta keränneet ryhmät lienevät hiljaiseloa viettävä helsinkiläinen Anguished sekä keulakuvansa Tristessan kuoleman jälkeen nimensä Llothiksi vaihtanut kreikkalainen Astarte.

Oletteko kokeneet vastarintaa näinkin miesvaltaisessa genressä?

– Emme lainkaan. Itse asiassa uskon, että naiseutemme on saanut ihmiset kiinnostumaan meistä ja se on auttanut meitä paljon eteenpäin, erityisesti aivan uramme alussa. Tähän saakka olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta niin sanotun skenen sisällä.

Julkaistu Infernossa 9/2017.

Lisää luettavaa