Utopia täydellisestä maailmasta – haastattelussa Weightless World

Kotimainen Weightless World tekee musiikkiaan tarttuvuus edellä ja genrerajoista piittaamatta. 

26.01.2024

Toisen albuminsa Sleepwalkerin julkaissut jyväskyläläisyhtye Weightless World on toistaiseksi tuntematon nimi. 

Kuinka kuvailisitte bändiänne? 

– Me aloitettiin soittaminen jo 12 vuotta sitten. Oltiin kaikki soitettu jonkin verran aikaisemmin, mutta me ei oltu vielä kovin hyviä, ja kellarissa meni jonkin aikaa yhdessä opetellessa. Sekä soittotaito että biisinkirjoitus on mennyt vuosien varrella todella kovaa eteenpäin. Ainakin meidän mielestä se kyllä kuuluu Sleepwalkerilla, viisikko vastaa. 

– Genreistä ja vaikutteista voitaisiin puhua monta päivää. Meitä on kuvailtu monella tavalla progesta metalcoreen. Tärkeintä on tehdä musiikkia, mitä itse haluttaisiin kuulla. Jos me pystytään antamaan muille samanlaisia musiikillisia kokemuksia kuin itsellemme, silloin on onnistuttu! 

Musiikkinne on tiukasti kiinni tässä päivässä. Käsittelevätkö myös tekstit ajankohtaisia aiheita? 

– Soundeilta ja teemoilta pyritään pysymään kiinni nykyajassa, vaikka itse tarinat saattavat pyörähtää joiltain osin menneessä. Sieltä löytyy kuitenkin aina peilattavaa tähän hetkeen. 

– Pureudumme monissa sanoituksissamme asioiden vastakohtiin ja niiden väliseen tasapainoon. Mielestämme lähes kaikkialla olisi syytä katsoa mielipiteitä ja toimintatapoja suuremman linssin läpi ja yrittää löytää tasapaino sitä kautta. Mikä olisi parempi aika tehdä se kuin nyt? 

Levyltänne löytyy eri tyylilajien kirjo, joka sisältää esimerkiksi mainitsemanne metalcoren ja progen vaikutteet. Oliko ehjän ja toimivan kokonaisuuden rakentaminen helppo homma? 

– Koemme, että luodaksemme albumille toimivan dynamiikan biiseissä täytyy olla välillä merkittäviäkin eroja. Kokonaisuus ei toimisi millään, jos tykittäisimme 50 minuuttia putkeen Sleepwalking-tyyppisiä biisejä. Toisaalta myöskään pelkät himmailut eivät luo dynamiikkaa, jonka perässä ollaan. 

– Monipuolisuus pitää kuuntelijan ja monesti myös soittajan varpaillaan. Samalla se luo tietynlaista taiteellista vapautta alkaa luoda erityyppisiä biisejä, kun kaikille on alusta asti selvää, että jokaista kappaletta ei tarvitse vetää saman muotin läpi. Prosessia emme väittäisi kuitenkaan helpoksi. Useampi varsin hyvä kappale joutui väistymään paremmin levylle sopivien tieltä, mutta kokonaisuus onnistui mainiosti. 

Minkälainen paikka bändinne nimen mukainen painoton maailma on? 

– Se on utopia, jossa on kaikki kohdallaan. Jokainen pystyy varmasti kuvittelemaan sen omalla kohdallaan. Jokaisella on siitä oma versionsa, ja juuri sen takia sinne pääseminen on mahdotonta. 

– Puhumme tästä utopiasta muun muassa debyyttialbumimme [The End of Beginning, 2019] Savior-kappaleella. Saa nähdä, tuleeko viittauksia tähän maailmaan myös tulevaisuudessa. 

Kuinka kunnianhimoisia olette Weightless Worldin menestyksen suhteen? 

– Unelmamme on päästä esittämään musiikkiamme suurelle yleisölle. Tiedämme, että se on ison työn takana, varsinkin nykyään, kun kilpailu kasvaa kasvamistaan. Uskoisin että olemme askeltamassa oikeaan suuntaan, ja vastaantulevat esteet olemme kyllä valmiita ylittämään, vaati se miten paljon hommia tahansa. 

Julkaistu Infernossa 10/2023.

Lisää luettavaa