”Vahva ysärin katku ei todellakaan haittaa!” – haastattelussa Dirt

Suomalainen Dirt soittaa ensimmäisellä kokopitkällään 1990-lukulaiseen grungeen ja metalliin rohkeasti nojaavaa musiikkia. Lopputulos on onnistunut.

23.09.2022

Deadbeat-albuminne otti ilmeisesti odotettua enemmän aikaa valmistuakseen. Minkälainen levy on omasta mielestänne kyseessä? 

– Albumia tehtiin rauhassa vuoden 2020 aikana, sillä meistä ei tuntunut järkevältä julkaista levyä maailmaan, jossa ei ole mahdollista keikkailla, laulaja Aleksi Tiainen aukaisee. 

– Deadbeatin on tarkoitus esitellä debyyttialbumin ominaisuudessa mahdollisimman paljon Dirtin eri puolia korkeine vuorenhuippuineen, syvine aallonpohjineen ja seesteisine laaksoineen. Sieltä löytyy meidän raskaimmat ja herkimmät kappaleet eli kaikki Dirtin sävyt. 

Millaisia tarinoita kerrotte kappaleissanne? 

– Sanoitukset ovat hyvin usein elämän nurjan puolen inspiroimia, siellä riittää ammennettavaa. Esimerkiksi God Has Cut You Down kertoo katolisen kirkon pedofiilipapeista ja Counting Bodies puolestaan ilmastonmuutoksesta sekä siihen kytkeytyvästä ökyrikkaiden itsekkyydestä. 

– Kaiken synkkyyden vastapainona on myös valonpilkahduksia, sillä esimerkiksi Circles on tyylipuhdas rakkauslaulu, kuten myös levyn päättävä True Blue (Only You), jonka teksti vannoo uskollisuutta rakastetulle jousien ja orkestraation ryydittämänä. 

Dirt-nimisiä bändejä ja artisteja löytyy nettihaulla vaikka millä mitoin. Kuinka päädyitte näin tavanomaiseen nimeen? 

– Se kuvaa meidän musiikkia täydellisesti, joten siitä oltiin nimenvalintakeskustelussa täysin yksimielisiä. Likaista ja raskasta rokkia. 

Deadbeat nojaa häpeilemättä 1990-lukuun. Onko bändi teille ennen kaikkea paluuta menneeseen? 

– Vaikutteemme tulevat hyvin laajalta alueelta aina death- ja thrash metalista bluesiin ja kantriin, mutta 80–90-lukujen soundi on muodostunut alueeksi, jossa me yhdistytään ja tuodaan mukanamme ne kaikki henkilökohtaiset vaikutteet. 

– Ysärirock ja -hevi on toki meille kaikille tärkeää musiikkia, mutta ulosantimme ei perustu nostalgiatrippailuun. Me halutaan tehdä omannäköistä, aikakaudesta riippumatonta musiikkia, jossa vahva ysärin katku ei todellakaan haittaa! Antaa vaikutteiden kuulua ja näkyä. 

Mitä haluatte saavuttaa Dirtin kanssa? 

– Tällainen musiikki on Suomessa väistämättä marginaalissa, joten tähtäin on ehdottomasti maailmalla. Haluaisimme kiertää Suomen lisäksi ulkomailla ja tehdä yhdessä monen monta levyä. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Julkaistu Infernossa 6/2022.

Lisää luettavaa