Vanhaa thrashiä modernilla otteella – haastattelussa Sarcator

Ruotsalaisen Sarcatorin nimikkoalbumi on nuoruuden intoa hehkuva teos, josta huokuu samaan aikaan sekä hiomaton spontaanius että tarkka harkinta.

25.12.2020

Millainen prosessi ensimmäisen levynne valmistuminen oli? 

– Meillä ei ollut alkujaan tarkoituksena kirjoittaa albumia, mutta mahdollisuus muodostui hiljalleen, kun saimme demot julkaistua ja niistä tuli hyvää palautetta, liidikitaristi ja laulaja, kypsään 16 vuoden ikään ehtinyt Mateo Tervonen tokaisee. 

– Luova prosessimme etenee usein siten, että joku tuo riffin tai kaksi, joita sitten soitamme läpi ja yritämme löytää niille hyvää jatkoa. Itse äänitysprosessi hoitui samoin kuin demoillamme, eli vuokrasimme studion Trollhättanista ja purkitimme rummut kolmessa päivässä– ja siihen kuului siis rumpujen kasaaminen, nauhoittaminen ja pois roudaaminen. Se sujui todella hienosti ja sujuvasti. 

– Sen jälkeen saimme onnekkaan mahdollisuuden taltioida kotistudiossa kaiken muun, eli kitarat, basson, kitarasoolot ja laulut. Jaoin lauluhommat usealle päivälle, ja sellainen kappale tai kaksi per päivä mahdollisti parhaan lopputuloksen. Prosessi oli siis oikein hauska ja miellyttävä. 

Levyn on äänittänyt, miksannut ja masteroinut isäsi Marko Tervonen, joka tunnetaan pitkän uran tehneen The Crownin kitaristina. Kuinka paljon hän on vastuussa musiikkimaustasi? 

– Kun olin paljon nuorempi, kumpikin vanhempani oli enimmäkseen vastuussa musiikillisista kiinnostuksenkohteistani. Olen kasvanut musiikin ja musiikista kiinnostuneen perheen keskellä, mutta se, miten sain kipinän äärimetalliin, on enimmäkseen bändini muiden jätkien ansiota. 

– Metallin kuuntelu, samanhenkisten ystävien löytäminen ja lopulta kappaleiden kirjoittaminen on ollut ihan luonteva polku kulkea. Ja niin se oli aikoinaan myös isälläni.

Sarcatorin albumi on karkeasti ottaen yhdistelmä vanhaa saksalaista thrash metalia ja pieniä paloja ruotsalaisen metallin lähivuosikymmeniltä. Minkälaiset bändit ovat vaikuttaneet musiikkiinne eniten? 

– Ihan alussa homman ytimessä oli vanhan koulukunnan thrash metal, erityisesti Sarcófago ja Kreator, joiden sekoituksesta syntyi myös nimemme Sarcator. Sittemmin olemme todellakin laajentaneet musiikillista kenttäämme, ja nyt otamme vaikutteita kaikesta hyvästä musiikista, eikä meillä ole sen suhteen mitään rajoja. Tulette siis kuulemaan oldschoolia thrash metalia, mutta modernilla otteella toteutettuna. 

Metal Archives -verkkosivuston mukaan sanoituksenne käsittelevät verta, tulta ja kuolemaa. Mitä tarkoitatte tällä? 

– Hah hah, joo, se oli vain Bathory-viite jonka laitoimme sivuille, koska emme keksineet mitään muutakaan. Se pitää kuitenkin aika hyvin paikkansa, koska kirjoitimme levylle klassisia black/thrash-sanoituksia maailmanlopusta, kuolemasta ja vielä lisää kuolemasta! 

– Katsotaan nyt, josko saamme jatkossa käytettyä sanoituksiin hieman enemmän aikaa ja sitä myötä laajennettua aihepiiriä. 

Elämme outoja aikoja, mutta katsotaan silti tulevaisuuteen. Mitä horisontissa siintää? 

– Keikkahommat saa varmasti unohtaa vielä joksikin aikaa, joten luulen, että näkyvyyden hakeminen ja potentiaalisten kuulijoiden löytäminen muilla tavoin tulee olemaan lähitulevaisuuden tavoitteemme. 

Julkaistu Infernossa 9/2020.

Lisää luettavaa