Vapauden puolesta – haastattelussa Loch Vostok

Karvan päälle 20 vuotta toiminut progressiivinen metallibändi Loch Vostok esittelee uudella albumilla entisestään piristyneen linjansa.

27.08.2021

Ruotsalaisten maanveljiensä Evergreyn ja Scar Symmetryn kanssa samaan pöytään sujuvasti istuva Loch Vostok on tehnyt hommaansa aina isompiensa varjossa, mutta viimeistään kahdeksas levynsä Opus Ferox – The Great Escape ansaitsisi taakseen laajemman kuuntelijakunnan. 

Kyseessä on eloisa paketti monivivahteista metallia, joka ei kaihda rohkeitakaan kokeiluja. 

– Olemme todella vakuuttuneita siitä soundista, jonka Ronnie Björnström sai meille aikaiseksi, kitaroista ja murinalaulusta vastaava perustajajäsen Teddy Möller aloittaa. 

– Albumin äänimaailma pitää sisällään kaiken, mitä siltä halusimmekin. Vaikka tuotanto viittaa selkeästi moderniin suuntaan, kappaleet kuulostavat samalla eläväisiltä. Musiikkimme on niin hemmetin täynnä energiaa, että se ansaitsee myös kuulostaa todella hyökkäävältä. 

Opus Feroxista jää mielikuva jonkinlaisesta teemalevystä. Mitä voit kertoa albumin kappaleiden sanoituksista? 

– Tekstit kertovat tarinan auktoriteettien ja uskonnollisen painostuksen ikeestä vapautumisesta. Se käsittelee aiheita, joita olemme pyöritelleet aiemminkin, mutta emme ole sukeltaneet niihin aivan näin syvälle. Kauan eläköön vastarinta! 

Yksi kiekon mieleen jäävimmistä yksittäisistä raidoista on Seize the Night, joka kuulostaa miellyttävällä tavalla 1980-lukulaiselta popbiisiltä. 

Millainen tarina sävellyksen takaa löytyy? 

– Pidän paljon 1980-luvun popmusiikista kuten Duran Duranista, Tears for Fearsistä ja muista vastaavista. Olen aina halunnut kirjoittaa kappaleen, joka tavoittaa sen saman fiiliksen metallin keinoin, ja olen todella ylpeä, että tästä tuli helposti tunnistettava juttu. 

Opus Ferox tuo Loch Vostokiin paljon uutta, sillä levy on yhtyeen uran ensimmäinen, jolla on mukana varsinainen liidilaulaja, Jonas Radehorn. Kyseessä on genressä melko tuntematon nimi, joka on vaikuttanut aiemmin yhden levyn tehneessä The Citadelissä sekä Metal Gods -nimisessä Judas Priest -tribuuttiporukassa. 

Kuinka löysitte hänet bändiin? 

– Olen tuntenut hänet yli viisitoista vuotta, ja olemme puhuneet aina siitä, että meidän tulisi tehdä jotain yhdessä, kitaristi kertoo. 

– Tapasin hänet eräällä keikalla pari vuotta sitten, ja sanoin, että lopetetaan asiasta jauhaminen ja liity Loch Vostokiin. Hän oli onneksi heti hommassa mukana. 

Yhtyeen nimi viittaa Etelämantereelta löytyvään Vostok-järveen, joka sijaitsee neljän kilometrin paksuisen jääpeitteen alla Itä-Antarktiksella. Vuonna 1974 löydetty arvoituksellinen vesistö on maailman suurin tutkimaton järvi, joka saattaa pitää kätköissään mitä arvaamattomimpia asioita. 

Mitä luulet, mikä mahtaisi olla oudointa, mitä voisi lymyillä Vostokin vesissä? 

– Toivon, että sieltä löytyy ainakin Branca Mentaa, Möller veistelee italialaiseen yrttiviinaan viitaten.

Julkaistu Infernossa 6/2021.

Lisää luettavaa