Vivian Campbell: Taistelu syöpää vastaan on tehnyt minusta paremman soittajan

Def Leppard -kitaristi myöntää silloin tällöin kaipaavansa pitkiä hiuksiaan, joiden taakse piiloutua lavalla.

09.05.2019

Dio-yhtyeessä aikoinaan kitaroineella, nykyään Def Leppardissa vaikuttavalla Vivian Campbellillä diagnosoitiin vuonna 2013 Hodgkinin tauti eli imusolmukesyöpä, johon kitaristi on saanut kokeellista hoitoa. Tuoreessa Pat’s Soundbytes Unplugged -haastattelussa Campbell kertoo hoitojen tehonneen hyvin ja miten sairaus on vaikuttanut häneen ihmisenä sekä muusikkona.

”Luonnollisesti oli shokki kuulla diagnoosista ensimmäisen kerran. Ensimmäinen ajatukseni oli, voinko jatkaa keikkailua ja nousta lavalle soittamaan. Lisäksi muistan ajatelleeni, että hiukseni tulevat tippumaan kemoterapian vuoksi, joten tarvitsen peruukin. En voi mennä lavalle [ilman hiuksia]. Jännää, miten tuollaiset asiat määrittelevät meitä”, Campbell kertaa.

”Tapasin ammattimaisen peruukintekijän ja maksoin siitä paljon rahaa. Kun hiukseni tippuivat, hän teki minulle peruukin. Se tuntui hyvältä, kukaan ei olisi pystynyt erottamaan sitä aidosta. Ajoimme kotiin ja kun olin istunut autossa ehkä 10 minuuttia, pysähdyin tien sivuun, otin peruukin pois enkä koskaan enää laittanut sitä päähäni. Siinä hetkessä koin valaistumisen. Se tuntui niin luonnottomalta ja peruukista luopuminen oli vapauttavaa ja suorastaan katarttista.”

Campbell toteaa sairastumisen ja iän myötä oppineensa nauttimaan työstään ja elämästään uudella tavalla eikä enää välitä sellaisista turhista asioista, joiden vuoksi hän stressasi pari- tai kolmekymppisenä.

”Sinä kesänä lähdimme Leppardin kanssa kiertueelle. Minulla ei ollut hiuksia eikä kulmakarvoja. Olin lavalla vain itseni ja taitojeni kanssa. Siinä kaikki. Oikeastaan ainoa asia, mitä kaipaan pitkissä hiuksissa, on se, että saatoin peittää niillä silmäni ja ikään kuin piiloutua niiden taakse. Kun päästin siitä ja tavallaan siihen liittyvästä egoilusta ja turhamaisuudesta irti, se oli vapauttavaa. Se tavallaan avasi sieluni muusikkona ja teki minusta paremman soittajan. En ole koskaan soittanut niin hyvin kuin nyt ja se on minun palkkioni.”

”Elämä hymyilee tällä hetkellä. Teen jatkuvasti töitä ja pidän sitä siunauksena. Toki on vieläkin hetkiä, jolloin toivon, että minulla olisi enemmän tukkaa, mutta loppujen lopuksi kyse on vain ja ainoastaan musiikista.”

Voit kuunnella Campbellin haastattelun kokonaisuudessaan artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Lisää luettavaa