Voiman ja hulluuden virta – haastattelussa Unfyros

Syvältä alamaailmasta noussut doom/black metal -tulokas Unfyros on vakavalla asialla. Ensimmäinen levynsä todistaa, että oikea linja on löytynyt. 

06.01.2023

Unfyros on yleisölle uusi nimi. Kuinka pitkään bändinne on ollut vireillä ennen Alpha Hunt -levyn julkaisua? 

– Se sai alkunsa jo vuonna 2018 yhden miehen bändinä. Kun parin ensimmäisen kappaleen demotukset oli saatu päätökseen, oli selvää, että nyt ollaan jonkin todella voimakkaan äärellä, rumpuja lukuun ottamatta kaikesta vastaava Antti Haapapuro sanoo. 

– En voinut välttyä ajatukselta, että ”jokin” pitää minua otteessaan, kutsuu ja lähettää viestejä yön pimeydessä – kommunikoi. Ja koska okkultismi on kuulunut elämääni vuosikausia, ajatus jatkamisesta entistä syvemmälle alkoi kiehtoa pakkomielteisesti, päivä päivältä enemmän. 

Minkälainen prosessi Alpha Huntin synty oli? 

– Se oli pitkä rituaali, joka ei ole tullut vieläkään päätökseensä. Eikä ehkä koskaan tulekaan. On tullut huomattua, että Unfyros on tavallaan liminaalitilasta pilkistävä voiman ja hulluuden virta – tuli, joka ei ole tuli. Sen synnyttävä loimu on kommunikaatioväylä tietoisuuden ja ulottuvuuksien eri kerrosten välillä. 

– Jos palataan arkipäiväisempiin seikkoihin, niin aluksi kappaleista tuli tehtyä demot, mikä vaihe kesti lähemmäs neljä vuotta. Halusin uppoutua niihin myös kuuntelijan ja kokijan, en vain soittajan perspektiivistä. Sen jälkeen päätin, että rumpalointi on parempi jättää asian paremmin hallitsevalle taholle, joten Nox Vector liittyi bändiin alkuvuodesta 2021. 

– Äänityksiin treenattiin kahdesti, ja nauhoitusvaihe kesti heinäkuusta marraskuuhun. Taltiointeja teimme ainoastaan yöllä, kun ”tähdet olivat linjassa”. Salatieteiden lisäksi varsinkin vanhemman äänitys- ja soitinarsenaalin kerääminen on kuulunut mielenkiinnon kohteisiini jo yli pari vuosikymmentä, ja levy onkin tehty analogisia laitteita käyttäen. 

Minkälaisia sanoituksia Alpha Huntilta löytyy? 

– Perustana on varsin primitiiviset automaatiolaulu-seanssit. Hankkiuduin niissä possessiotilaan, jossa kuolleet ulottuvuudet syttyvät uudelleen henkiin. Annoin ääneni ilman mietintää niin ikuisesta, loimuavasta pimeydestä saapuville presensseille kuin atavistisen tietoisuuden syvyyksistä nouseville heijastuksille. 

– Sanat on käännetty myöhemmin parhaan mukaan astetta ymmärrettävämpään ja kerronnallisempaan muotoon englanniksi. Aihepiirit liittyvät vahvasti okkultismiin: kutsuihin, kohtaamisiin, keskusteluihin ja kokemuksiin muinaisen viisauden lähteillä. 

Alpha Hunt on Haapapuron pyörittämän Aural Hypnox -levy-yhtiön Empyrean Editions -sisarlafkan ensimmäinen julkaisu. Minkälaista tavaraa sivuhaaralla on tarkoitus julkaista? 

– Empyrean Editions tulee keskittymään temaattisesti samaan linjaan kuin Aural Hypnox -tuotanto, mutta musiikillisesti se nojaa ehkä hivenen konkreettisempaan suuntaan. 

– Yleensä kun tulee tehtyä ”linjavetoja”, ne on ollut tapana kumota – liiallinen suunnitelmallisuus ei ole ikinä kulkenut käsi kädessä Aural Hypnoxin kanssa. Jatkossa tulee varmasti lisää Unfyros-julkaisuja. Uutta materiaalia on itse asiassa jo työn alla. Lisäksi yksi toinenkin projekti on hitaasti mutta vakaasti hivuttautumassa tähän maailmaan. 

Materiaalinne kuvittelisi toimivan lavallakin. Onko teillä aikeita keikkailla? 

– Olemme tällä hetkellä duo, ja näkisin, että keikkahommiin tarvittaisiin yksi tai kaksi henkilöä lisää tuomaan voimaa ja syvyyttä. Tällä hetkellä istuminen yksin pimeydessä kitara sylissä uusia juonia punomassa tuntuu kiinnostavammalta kuin liveaktin hiominen. 

– Mistäpä sitä tietää, vaikka joku päivä nurkan takaa tulee sopivat henkilöt vastaan ja asiat tavallaan loksahtavat paikalleen. Aika näyttää.

Julkaistu Infernossa 10/2022.

Lisää luettavaa