Vuoden parhaat julkaisut – artisti listaa: Insomniumin Ville Friman

20.12.2012

Infernon juttusarja artistien mielestä vuoden 2012 parhaista julkaisuista jatkuu! Tänään äänessä Insomniumin kitaristi Ville Friman. Annetaan miehen itse kertoa mietteitä kuluneesta vuodesta. Aiemmat artistilistat löydät täältä.

– Jotenkin tuntuu, että tämä vuosi on ollut metallilevyjen suhteen vähän jämävuosi (lukuun ottamatta uusinta Gojiraa ja Deftonesia). Tältä saralta onkin lähinnä tullut kuunneltua hyviä vanhoja julkaisuja ja keskityttyä seuraamaan enemmän muuta musiikkimaailmaa. Siispä tämä lista ei sisällä metallia, vaan jotain tyystin muuta ja true-miehet voivat lopettaa lukemisen tähän.

1. Sara – Se keinuttaa meitä ajassa

Erittäin hieno ja taiteellisesti Saran kunnianhimoisin kokonaisuus. Loistavia biisejä ja erittäin onnistunut tuotanto. Myöskin sanoituksissa on mukavasti kikkoja ja Suomen kieli sopii biiseihin kuin nakutettu. Äidinkielellä kirjoitetut sanoitukset kun aika usein tuppaavat kuulostamaan kornilta. Sara on myös siitä hieno bändi, että kokonaisuus on aina ajateltu visuaalisuutta myöten alusta loppuun asti. Ihailtavaa toimintaa ja tähän on myös itse tullut pyrittyä Insomniumin kanssa. Minähän olen syntynyt ja ensimmäiset elinvuoteni viettänyt Kaskisessa, joten siinäkin mielessä pitää juuria kunnioittaa ja omia kannustaa.

”Elämä toi sinut risteykseen. Tuijotat polkuja, joista jokainen on oikea.”

2. Alt-J – An Awesome Wave

Indie/alternative/electronic/folk/whatever-skenen löytäminen näin vanhemmalla iällä on tuntunut samalta kuin joskus nuorena Metal-skenen löytäminen; suurin osa artisteista on tuntemattomia ja levyhyllyä selatessa huomaa valikoivan bändejä lähinnä nimen ja kansikuvien perusteella. Alt-J:ta voisi kuvailla XX:n bändiversioksi, joka on todellinen sekoitus yllämainittuja tyylejä: biittejä, akustista kitaraa, elektroa, moniäänistä laulua ja vaikka mitä. Tuskinpa tämä kaikille iskee, mutta itsellä tämä levy on jostain syystä soinut kuulokkeissa koko kesän.

”Bite chunks out of me, you’re a shark and I’m swimming. My heart still thumps as I bleed, and all your friends come sniffing.”

3. Disco Ensemble – Warriors

Monen hyvän levyn jälkeen kotijuoksu. Laulaja on kehittynyt edellisestä levystä aivan helvetisti ja biisimateriaali on todella vahvaa läpi koko levyn. Hyviä kertosäkeitä ja bändi kuulostaa todella energiseltä studio-olosuhteissa kuulostamatta liian tuotetulta. Kaikin puolin eheä ja mielenkiintoinen kokonaisuus. Tuntuu, että tässä maailmassa tätä tavoittaa yhä harvemmin ja harvemmin, kun levyjä pusketaan kiireessä ulos levy-yhtiöiden asettamien aikataulujen mukaisesti.

”And you will find a second soul. The kind you can mix with your own. And you will find a second soul. To run around, you’ll never be alone.”

4. Of Monster And Men – My Head Is An Animal

Islantilainen yhtye, joka soittaa jonkinsorttista indie-folk-rockia. Jälleen hieno kokonaisuus ilman liiallisia kaupallisia uhrauksia (vaikkakin levy myös menestynyt tällä mittapuulla: USA Billboard #6). Tyylikkäitä sovituksia ja onnistunut tuotanto. Ehkä tämä tuotantonäkökulma on myös yksi niistä asioista, joka tällaisilla levyillä puhuttelee hyvien biisien lisäksi. Miten tehdä äänimaisemasta iso ja ilmava vähillä eväillä. Ja se ei myöskään koskaan lakkaa ihmetyttämästä, että miten näin pienestä maasta voi tulla näin paljon menestyviä muusikkoja. Ihmesakkia.

5. Dan Romer & Behn Zeitlin – Beasts of the Southern Wild Soundtrack

Mahtava elokuva ja erittäin onnistunut musiikki. Sekoitus fantasiaa ja todellisuutta ja varsinkin lapsipääosan näyttelijä tekee aivan uskomattoman hienon suorituksen.

Lisää luettavaa