Vuonna 1986 Liikenneturvan valistusfilmeissä raikasi rock – katso!

19.12.2012

1980-luvulla Suomen maanteillä kurvaili lukuisia törttöjä, kuten kaiketi edelleenkin. Liikenneturva kampanjoi väsymättä turvallisemman autoilun puolesta, mutta sanoma ei tavoittanut etenkään nuoria, jotka kovaa vauhtia vaurastuvassa maassa olivat enenevässä määrin moottoriajoneuvojen ohjaimissa. Mikä avuksi? Tietenkin rokkimusiikki!

Liikenneturva päätti ryhtyä yhteistyöhön Sarcofagusissa kitaraa soittaneen filmintekijä Kimmo Kuusniemen kanssa. Syntyi kahdentoista valistusfilmin sarja, jonka nimi oli Automania. Videoilla soivat muun muassa Tarot ja Sarcofagus, jälkimmäinen tosin Exciter-nimellä. Tarotin musiikki soi itse asiassa ensimmäistä kertaa tv:ssä juuri näillä videoilla.

Videot tarjosivat sketsejä ja haastatteluja. Haastatteluosuuksissa jututetaan jopa itseään David Hasselhoffia! Mukana ovat myös muun muassa Suosikin pitkäaikainen päätoimittaja Jyrki Hämäläinen ja Riki Sorsa. Alkoholin vaaroista tehty ”Juoppo”-video oli liikaa YLElle siihen aikaan, joten se hyllytettiin. Nyt sekin on katsottavana.

Hienoja kasaritukkia ja muutenkin armotonta valistusmenoa! Kaikki videot tällä sivustolla, mutta pannaan tähänkin yksi näyte:

Lisää luettavaa