Watainin nokkamies antifan protesteista: Jos black metal -yhtye ei kohtaa vastustusta, jotain on tehty väärin

Erik Danielsson ei kuitenkaan siedä sitä, miten politiikkaa vedetään näissä tapauksissa väkisin mukaan.

26.03.2018

Ruotsalaisen Watainin nokkamies Erik Danielsson keskusteli Jimmy Cabbs 5150 Interview Series -ohjelmassa siitä, miten black metal -yhtyeet ja muusikot ovat viime aikoina joutuneet antifan silmätikuiksi. Muun muassa Taake joutui hiljattain perumaan koko Amerikan-kiertueensa antifan painostuksen ja vastustelun vuoksi ja myös Watainilla on ollut omat ongelmansa samaisen ryhmittymän kanssa.

”Mielestäni tässä on kyse siitä, että black metal saa enemmän ja enemmän huomiota ihmisiltä, joilla ei ole pienintäkään käsitystä koko kulttuurin ja liikkeen 40-vuotisesta historiasta. Mielestäni on vaikea moralisoida taidemuotoa, jonka ensimmäinen sääntö on aina ollut, ettei ole olemassa moraalia, jota ottaa huomioon”, Danielsson pohtii.

”Ihmiset, jotka ovat huolissaan esimerkiksi politiikasta, luulevat löytävänsä asioita, jotka ovat heidän maailmankuvaansa vastaansa. Watainissa ei ole mitään poliittista, mutta siitäkin huolimatta jotkut löytävät viitteitä sieltä täältä, joista sitten suututaan. Se on tavallaan ihan okei. Jos black metal -bändi ei kohtaa vastustusta ihmisiltä, jotka ovat huolissaan länsimaisen moraalietiikan säilymisestä, silloin tehdään jotain väärin.”

Danielsson sanoo olevansa aina valmis taistelemaan ja puolustamaan itseään niissä asioissa ja mielipiteissä, joita bändi oikeasti edustaa, mutta on väsynyt vääntämään peistä politiikasta ja muista asioista, jotka eivät liity yhtyeeseen ollenkaan.

”Watainissa ei ole mitään poliittista. Jos joku näkee sellaista, katsoo asiaa ihan väärästä kulmasta. Se on väsyttävää. Jos jollakulla on ongelma, koska olemme satanistinen bändi, keskustelen ja puolustaudun missä ja milloin tahansa. Mutta jos meitä kutsutaan joksikin muuksi, ollaan täysin hakoteillä.”

Danielssonista tälläinen ”moraalin aikakausi” on black metal -yhtyeille erittäin otollista aikaa ja levyjä julkaistaan ja ne löytävät tiensä fanien käsiin kaikesta vastustelusta huolimatta.

”Pahat asiat pelottavat ihmisiä, mutta paholainen voittaa aina. Jos häntä vastaan yritetään taistella, niin siitä vaan. Sen taistelun he ovat hävinneet jo ennen kuin se on edes alkanut.”

Lisää luettavaa