”Voin tulla vanhemmaksi, mutta en aio tulla heikommaksi” – haastattelussa Masterplanin Roland Grapow

Entinen Helloween-kitaristi Roland Grapow kokee, että hänen vanhat kappaleensa eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota. Tästä johtuen Masterplan päätti nauhoittaa uusiksi levyllisen Grapow’n aikaisen Helloweenin biisejä. 

21.10.2017

Nauhoititte uusiksi yksitoista vanhaa Helloween-biisiä vuosilta 1991–2000. Mikä on päällimmäisin ajatus PumpKings-levyn takana?

– Idea syntyi kauan sitten. Uskoisin, että ajatus oli päässäni jo ennen Masterplan-bändiä, Grapow paljastaa.

– Kun teen kappaleen, minulla on sisälläni selkeä näkemys, miltä sen tulee kuulostaa, kuinka se sovitetaan ja niin edelleen. Kun biisiä työstetään bändin kanssa, on pakko tehdä kompromisseja ja visio kappaleesta muuttuu aina hieman – joskus parempaan, joskus huonompaan suuntaan.

– Jokainen kappale on seuraus tiimityöstä ja kompromisseista. Tämän vuoksi sain idean äänittää tekemiäni biisejä uusiksi, mutta halusin tehdä sen täysin omalla tavallani, siten, kuinka olen aina halunnut. Helloween ei myöskään soita tekemiäni kappaleita enää livenä, joten ne menivät tavallaan hukkaan.

Oliko hankalaa valita sopivat kappaleet levylle?

– Ei kovin. Valitsin ne biisit, jotka tuntuivat minusta kaikkein arvokkaimmilta. Kaikki musiikki, mitä kirjoitan, on enemmän tai vähemmän osa elämääni, eikä ole mikään salaisuus, että jokainen kappale on pieni tarina. Jos siis haluat tuntea minut paremmin, kuuntele uutta levyä todella tarkasti, hah hah.

– Käyttökelpoisia kappaleita jäi yli vain muutamia, ja siihen joukkoon lukeutuvat bonusbiisit ja sinkkujen b-puolet.

PumpKingsin Helloween-versioinnit kuulostavat alkuperäisiä energisemmiltä ja voimakkaammilta. Tämä tulee positiivisena yllätyksenä, sillä yleensä muusikoilla on pahana tapana löystyä iän karttuessa. Mikä mahtaa olla 57-vuotiaan Grapow’n elinvoiman salaisuus?

– Minäkin olen huomannut, että kaikki esikuvani ovat tulleet iän myötä pehmeämmiksi tai popimmiksi. Minä en aio tehdä niin. Voin tulla tietysti vanhemmaksi, mutta en aio tulla heikommaksi, hah hah.

– Rakastan edelleen balladeja ja monenlaista muutakin musiikkia kuin metallia, mutta tarvitsen aina jonkinlaisen metallisen sykäyksen, joka pitää minut liikkeessä. Se pitää minut valppaana ja säilyttää kiinnostuksen omaa musiikkiani kohtaan sekä soittajana että fanina.

Moni saattaa ajatella, että äänittelit vanhoja Helloween-raitoja ihan vain tehdäksesi hieman enemmän rahaa. Mitä mieltä olet tällaisista syytöksistä?

– Rahaa? Mitä rahaa? Koko musiikkibisnes on polvillaan, ja jos ollaan ihan rehellisiä, kuinka moni aikoo todellakin ostaa albumin, kun sen voi kuunnella tai ladata jostain ilmaiseksi.

– Ei ole mitenkään mahdollista tehdä samoja rahoja levymyynnillä kuin joskus vanhoina aikoina. Teemme kuitenkin edelleen kovasti töitä ja soitamme musiikkia, koska emme vain pysty olla tekemättä niin. Tämä on elämäntyylimme.

– Jos minulla on jotain sanottavaa ihmisille, minulla on myös mahdollisuus tehdä niin. Miksi en siis käyttäisi sitä hyväkseni? Halusin vain tuoda vanhat biisit uudelleen esiin, koska puhuin siitä jo vuosia sitten, eikä kyse ole todellakaan rahasta.

Miltä Masterplanin tulevaisuus näyttää? Onko tiedossa uutta materiaalia?

– Olemme suunnitelleet, että julkaisemme seuraavan levyn huhtikuussa 2018. Kierrämme ensi vuonna varmaan ainakin Espanjassa ja soitamme tietysti monilla festareilla, kuten ennenkin. Myös joitain Skandinavian-keikkoja saattaa olla luvassa.

Julkaistu aiemmin Infernossa 7/2017.

Lisää luettavaa