Askel modernimpaan ja melodisempaan suuntaan brutaaliudesta tinkimättä – arviossa Mors Subita

Julkaistu Infernossa 10/2023.

24.01.2024
MORS SUBITA
Origin of Fire
OUT OF LINE

Haukiputaan kovin metallibändi, kohta neljännesvuosisadan jyrännyt Mors Subita kehittyy edelleen. Bändi astuu jokaisella levyllään johdonmukaisen askeleen modernimpaan ja melodisempaan suuntaan. Vaan kuten pohjoispohjalaiseen mielenlaatuun kuuluu, ruhjovasta brutaaliudesta ei tingitä sitten niin senttiäkään.

Kaikki aikaisemmilta albumeilta tutut askelmerkit perioululaisesta mököttämisestä kiivaan grindauksen kautta jylhään melodöödsiin ja äkäisiin thrash-purskeisiin ovat tallella. Uusvanhojakin juttuja kuullaan aina metallisen hooceen ja groove metalin rajoja raapien.

Bändin kasvaessa niin musiikillisesti kuin suosioltaan biisisorvari Mika Lammassaaren käyttämä tyylipaletti laventuu laventumistaan, mutta Mors Subitaa ei voi sekoittaa muihin bändeihin vahingossakaan. Siitä huolehtivat Lammassaaren uniikin tyylikkäät kitaraliidit ja Suomen kovimman äärimetallilaulajan Eemeli Bodden kaikessa karskiudessaan hämmästyttävän monipuolinen äänenkäyttö.

Tämänkertaisesta biisikatraasta eniten miellyttävät deathcoremaisen vauhdikas Fire, Walk with Me ja rankkuuteensa nähden oudon lungisti groovaileva Tranquillity, jonka venkuroissa tuoksuu hieman jopa proge.

Lisää luettavaa