Eloa ja tekemisen meininkiä – arviossa Olde Throne

Julkaistu Infernossa 4/2023.

28.05.2023
OLDE THRONE
In the Land of Ghosts
NATURMACHT

Uusiseelantilaisen Olde Thronen debyyttilevy An Gorta Mór (2022) kertoi Irlannin nälänhädästä. In the Land of Ghosts -levyllä puolestaan seilataan Irlanninmeren yli Skotlantiin.

Biiseissä lauletaan skottilegendoista; paikallisista kummituksista ja paholaisista. Erikoisia aihevalintoja eteläisen saarivaltion asukeilta – mutta mikäpä siinä, brittirikollisten jälkeläisiähän Uusi-Seelanti on täynnä.

Kahden miehen bändi soittaa skandihenkistä, tunnelmallista ja paikoitellen kovinkin eeppiseksi äityvää pakanallista black metalia, jonka ainut suurempi kompastuskivi on ehkä liiankin rosoinen tuotanto. Kotikutoisuus puskee läpi, kun soundit klippaavat välillä ääritasojen yli. Miksauksessa on vedetty mutkia suoriksi ja se syö hieman fiilistä.

Muutenhan tämä on suorastaan mieltäylentävän hyvää kamaa. Tiukan tykityksen ja erinomaisten skittaliidien lomassa viljellään sopivasti folkkivaikutteita. Eivätkä nämä folkit ole mitään hilipatinhippania tai nahkahousujen läiskimistä, vaan bändi pyrkii soundaamaan autenttiselta skottifolkilta käyttämällä muun muassa (syna)säkkipilliä. Biiseissä on eloa ja tekemisen meininkiä, jopa uhkaavaa vaaran tuntua.

Yllättävän hyvä levy miksauspuolen stipluista huolimatta. Ihailtavan omaperäistä ja korkealentoista kamaa, joka onnistuu viehättämään.

Lisää luettavaa